Και τα καρτούν κάνουν εγκλήματα...


 

Και τα καρτούν κάνουν εγκλήματα...

 

Όταν μιλάμε για εγκλήματα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο συγκεκριμένο είδος των comics. Τόσες επιλογές όμως, κι εγώ από που να το πιάσω;

 

Sin City:

 

1295072-millerdesign3-e1400113285955.jpg

 

Το 1991 ο Frank Miller και η Dark Horse έφεραν στους φαν των comics μια ιστορία που ο χρόνος θα αναδείκνυε σε κλασική. Ξεκινώντας από την ιστορία του Marv, που περνάει την νύχτα του με την Goldie μόνο για να την βρει νεκρή το πρωί και τον ίδιο καταζητούμενο, την ώρα που κανείς εκτός απ’ τον ίδιο δεν θα μπορούσε να ξέρει για τη δολοφονία, ο Miller μας εισάγει στον βρώμικο κόσμο της Basin City, η οποία μαστίζεται από έγκλημα. Από τα Docks μέχρι το περιφρουρημένο Sacred Oaks η πόλη είναι βουτηγμένη στο σκοτάδι του εγκλήματος και της αμαρτίας (ήταν πολύ εύκολο για να αντισταθώ, συγγνώμη ε). Συμμορίες, καρτέλ και καλοργανωμένες οργανώσεις παλεύουν για την κυριαρχία της πόλης και τα volumes γράφονται μόνα τους. Γράφτηκαν, για να είμαστε ακριβείς. Το Sin City θα είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή για κάποιον που θέλει να πιάσει το πρώτο του noir comic.

 

Kickback:

 

kickback_web.jpg

 

Ο David Lloyd μας φέρνει την ιστορία ενός διεφθαρμένου αστυνομικού. Wow, θα μου πεις. Όταν όμως ο συνεργάτης του Joe δολοφονηθεί από τον ίδιο υπόκοσμο τον οποίο ο Joe υπηρετεί κι ο ίδιος προδοθεί από τους συνεργάτες του, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το δίκτυο του υποκόσμου που κάποτε τον έτρεφε. Ξεκινώντας απ’ τους εφιάλτες που βασανίζουν τον Joe και τον φόβο της απώλειας ελέγχου και δύναμης, βλέπουμε τους εφιάλτες του να γίνονται πραγματικότητα και τον ίδιο να κάνει ένα ταξίδι που δεν διάλεξε.

 

Grandville:

 

grandvilllegunfight.jpg

 

O Bryan Talbot εμπνευσμένος από τον Γάλλο σκιτσογράφο Gerard,  ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Grandville, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο steampunk comic. Με background μια εναλλακτική Belle Epoque στο Παρίσι, με την Γαλλία μια απ’ τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, ο επιθεωρητής LeBrock της Scotland Yard αντιμετωπίζει μια ομάδα αδυσώπητων δολοφόνων. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι κυρίως ανθρωπόμορφα ζώα και το comic αποτελεί ένα έντονο πολιτικό σχόλιο για την εξουσία και τους κυρίαρχους της. Η ιστορία σε συνδυασμό με το artwork και τον kick-ass επιθεωρητή βάζουν το συγκεκριμένο έργο ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα crime comics.

 

She Died in Terrebonne:

 

85999addbc9fb68252616c1194de00b5.jpg

 

Πρόκειται για (τι άλλο;) ένα μυστήριο που σχετίζεται με έναν φόνο. Όπως σε κάθε noir που σέβεται τον εαυτό του όμως, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι τόσο στην υπόθεση, όσο στους χαρακτήρες. Ένας ντετέκτιβ outsider σε μια μικρή πόλη που θέλει να διατηρήσει τα μυστικά της. Τα μυστικά είναι πολλά, κι ο ντετέκτιβ περίεργος, κι όσο περισσότερο εξελίσσεται η ιστορία, τόσο περιπλέκεται κι η θέση του σ’ αυτήν. Στα θετικά, το έργο των Church και Kirsch είναι τόσο σύντομο που μπορείς να το βρεις σε paperback φτηνότερα απ’ ότι σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Τα του Batman:

 

kentriki batmna.jpg

 

Ίσως ο μόνος τρόπος να με ενθουσιάσει ο Batman ως ήρωας είναι μέσα απ’ τις noir ιστορίες του (αν θέλετε κάτι να μου πετάξετε, προτιμώ πέτρες από ντομάτες, να ξέρετε), κι ευτυχώς είναι πολλές. Απ’ την προφανή επιλογή του Gotham Noir των Brubaker και Phillips, επικέντρο του οποίου είναι ο Jim Gordon ως πρώην αστυνομικός που έγινε ιδιωτικός ερευνητής, μέχρι το Gotham Central των Brubaker και Rucka, που επικεντρώνεται στην αστυνομία της Gotham που έχει να αντιμετωπίσει τους πιο κουλούς εγκληματίες χωρίς να έχει υπερήρωες για αστυνομικούς, και το Hush των Loeb και Lee, όπου ο Batman ψάχνει να βρει τον mastermind που έχει επιστρατεύσει τους αγαπημένους του αντιπάλους, ο Batman είναι ίσως ο μόνος superhero που ενδείκνυται τόσο έντονα για noir ιστορίες και η Gotham το κατάλληλο setting.

 

Criminal:

 

1301424623.jpeg

 

Σαν να μην υπάρχει αρκετός Brubaker σ’ αυτή τη λίστα, έρχεται το Criminal να τριτώσει τα entries. Άλλη μια συνεργασία με τον Phillips μας φέρνει ένα comic με ποικιλία σε ιστορίες, εγκλήματα και βία, τα οποία, όμως, συνδέονται όλα με ένα κοινό δίκτυο υποκόσμου. Κάθε ιστορία έχεις τους δικούς της πρωταγωνιστές και χαρακτήρες, όμως όλοι ζούνε στο ίδιο διεφθαρμένο universe, πηγαίνουν στο ίδιο μπαρ και έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες γενιές εγκληματιών. Το Criminal έρχεται και φεύγει απ’ τις ζωές μας τακτικά απ’ το 2006 στην Icon της Marvel, κι ενώ περιμένουμε το επόμενο volume, το δίδυμο ασχολείται με ένα ακόμα noir, το Fatale της Image.

 

Fell:

 

header.jpeg

 

Ένα σύντομο comic 8 τευχών από τους Ellis και Templesmith, το οποίο επικεντρώνεται στην ιστορία του Detective Richard Fell που πήγε ενάντια στις εντολές των αφεντικών του, επιλέγοντας να κάνει το σωστό, και κατέληξε εξόριστος στην Snowtown. Η Snowtown είναι ένας εφιάλτης, όπου όλα τα φετίχ που μπορείς να σκεφτείς παραμονεύουν και μαζί ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε φόνους. Το γνωστό σκοτεινό χιούμορ του Ellis είναι παρόν ακόμα και στις πιο σκοτεινές υποθέσεις, ενώ τα τεύχη είναι τόσο “γεμάτα” που μπορείς να προλάβεις να το αγαπήσεις πολύ ακόμα και σε 8 τεύχη. Ποιος δεν αγαπάει, εξάλλου, να διαβάζει τις περιπέτειες ενός καλού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει τη διαφθορά;

 

Torso:

 

torso2.jpg

 

 

Η ιστορία ενός serial killer που κόβει τα άκρα και το κεφάλι των θυμάτων τους, αφήνοντας μόνο τον torso (κορμό) τους, με σκοπό να καταστήσει αδύνατη την αναγνώριση τους, είναι αρκετά creepy από μόνη της. Ένας σύγχρονος Jack the Ripper. Όταν σκεφτείς όμως πως με αυτόν τον serial killer ήρθε στ’ αλήθεια αντιμέτωπος ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει στη φυλακή τον Al Capone, ο Eliot Ness, κι ότι αυτό που διαβάζεις είναι μια πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’30, τότε αυτό το comic γίνεται αρκετά πιο εντυπωσιακό, χωρίς να αναφέρω καν τους δημιουργούς του, Bendis και Andreyko.

 

100 Bullets:

 

100_bullets_74_1024x768.jpg

 

Το 100 Bullets των Azzarello και Risso δεν είναι noir, έχει όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα (η οποία σχετίζεται με έγκλημα, duh). Τι θα έκανες αν κάποιος σου έδινε ένα όπλο, 100 σφαίρες και πληροφορίες για κάποιον που σου προξένησε κάποιο μεγάλο κακό; Αν είχες τα μέσα, την ευκαιρία και πιθανότητες επιτυχίες θα έπαιρνες στα χέρια σου τη δικαιοσύνη, κυνηγώντας βίαιη εκδίκηση από κάποιον; Αυτήν ακριβώς την δυνατότητα δίνει ο Agent Graves σε κάποιον σε κάθε τεύχος, όμως η πλοκή δεν σταματάει εκεί. (Ε δεν θα σου πω και που πάει, πιάσε και διάβασε).

 

Detective Honeybear:

 

photo-main.jpg

 

Ένα γούτσου γούτσου αρκουδάκι ντετέκτιβ στις δικές του noir περιπέτειες κι αγαπώ τους Zalben και Kenfield γι’ αυτή τη γλυκιά νότα σ’ αυτό το genre που ξεχειλίζει το έγκλημα από παντού. Το βρίσκεις free στο comixology.

 

Sex Criminals:

 

sex-criminals-banner.jpg

 

Από τα πράγματα που διάβασα τελευταία και με ενθουσίασαν, το Sex Criminals των Fraction και Zdarsky είναι για την ώρα περισσότερο γεμάτο sex και λιγότερο γεμάτο έγκλημα. Τίθεται όμως ένα ακόμα δύσκολο ερώτημα: αν ο χρόνος σταματούσε για λίγο όταν ερχόσουν σε οργασμό, θα τον εκμεταλλευόσουν για να διαπράξεις (ακόμα και μικρά, αμελητέα) εγκλήματα; Αυτό που μας κρατάει απ’ την αναρχία είναι ο φόβος της σύλληψης; Απολαυστικό, αστείο και καθόλου χυδαίο για ένα comic που το λένε Sex Criminals και με μόλις 5 τεύχη, ενώ το 6ο κυκλοφορεί στις 18 Ιουνίου.

 

Πηγή: slag.gr