Η ιστορία της πιο τέλειας πόλης στον κόσμο που κατασκευάστηκε ειδικά για... μεγάλα budgets


 

Η ιστορία της πιο τέλειας πόλης στον κόσμο που κατασκευάστηκε ειδικά για... μεγάλα budgets

 

Γιατί 30.000 άνθρωποι θέλουν να ζήσουν για πάντα σε μια πόλη ριάλιτι; Και γιατί άλλοι ήδη ζουν σε ένα τεράστιο θεματικό πάρκο, με πανάκριβα Disney σκηνικά;   Η Epcot [Experimental Prototype Community of Tomorrow] ήταν το όνειρο του Walt Disney: ήθελε να φτιάξει μια πόλη φουτουριστική, με απίθανα μοντέρνα κτίρια, πλήρη δικτύωση, state-of-the-art τεχνολογία, υπολογιστές παντού (δεκαετίες πριν το ίντερνετ). Θα ήταν αφιερωμένη στις κουλτούρες όλου του κόσμου [καταπολεμώντας το ρατσισμό] και θα ήταν το εργαστήρι των νέων τεχνολογιών [καταπολεμώντας την τεχνοφοβία]. Κάποτε όμως ο Disney πέθανε και οι διάδοχοί του δεν θέλησαν να φτιάξουν μια κατοικίσιμη πόλη σ’ αυτά τα πρότυπα. Έφτιαξαν μεν το θεματικό πάρκο EPCOT που είναι πολύ μοντέρνο κτλ, όμως η κατοικίσιμη πόλη που κατασκεύασαν ήταν τελικά το ακριβώς αντίθετο του οράματος του Disney. 

 

Η Celebration, Florida είναι ένα πρότυπο πόλης. Μια Λιμνούπολη κολλημένη στα αμερικάνικα ‘50ς: πανέμορφη, ειδυλλιακή, ασφαλής, νοσταλγική. Επίσης είναι, εξαιρετικά οπισθοδρομική. «Ξαναζήστε τη μαγεία που χάθηκε, την Αμερική της τάξης και ασφάλειας» είναι το μότο της και στα πανάκριβα σπιτάκια της καλωσόρισε κατοίκους απ’ όλο τον κόσμο που ήθελαν να ζήσουν στην απόλυτη suburbia. Αρκεί βέβαια οι κάτοικοι να ήταν λευκοί, οικογενειάρχες και εύποροι.   Τα συμβόλαια που υπογράφουν είναι εξαιρετικά δεσμευτικά: δεν επιτρέπεται να βάψεις τίποτα, να αλλάξεις τίποτα, δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνεις απ’ την προαποφασισμένη και προκατασκευασμένη εικόνα αμερικάνικης ευδαιμονίας. Στο αποστειρωμένο περιβάλλον της όλοι είναι χαμογελαστοί. Από τους υπονόμους ακούγεται muzak, τα πυροτεχνήματα πέφτουν σχεδόν κάθε βράδυ και οι νοικοκυρές φτιάχνουν πίτες που τις αφήνουν στο παράθυρο.

 

 

Η εξειδικευμένη πόλη άνοιξε τις πύλες της το 1996, με σκοπό να προσφέρει στους κατοίκους της ένα πανέμορφο, ειδυλλιακό και ασφαλές μέρος, που συνδυάζει την αισθητική της δεκαετίας του '50 με την τεχνολογία του νέου αιώνα. Ο πληθυσμός της σήμερα ξεπερνάει τους 7.000 κατοίκους. Πέρα από τις προφανείς εγκαταστάσεις (πειραματικά σχολεία, υπερσύγχρονα νοσοκομεία κλπ), η Celebration προσφέρει τεράστιες εκτάσεις φύσης, πάνω από 20 λίμνες, πολλά μικρά δασάκια, γήπεδα γκολφ, χώρους διασκέδασης και τεχνολογικά κέντρα. 

 

707358_dsc06057.jpg

 

707360_Celebrationshot2.jpg

 

707362_img_0624.jpg

 

{youtube}-hUbIzi7dnw{/youtube}