Με αφορμή ένα ταξίδι του στην Σόφια, ο Παναγιώτης «εκμεταλλεύτηκε» την ευκαιρία για ένα free walking tour...


Μου αρέσει να ψιλό-προγραμματίζω τα πράγματα που θα κάνω όταν είμαι στο εξωτερικό. Υπάρχουν πια πολλά sites που σε καθοδηγούν με τον καλύτερο τρόπο για το τι μπορεί να κάνεις σε μια πόλη. Μάλιστα πολλά προσφέρουν εξειδικευμένες πληροφορίες για ταξιδιώτες που μένουν σε μια πόλη από 5 ώρες, μέχρι 3-5 μέρες και τους λένε στον διαθέσιμο χρόνο που έχουν τι μπορούν να επισκεφθούν.


Πηγαίνοντας στην Σόφια είχα πληροφορηθεί από το Internet για το free walking tour που κάνουν στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Και στο hostel , ήταν το πρώτο πράγμα που μου πρότειναν όταν τους ρώτησα για το τι μπορώ να δω στην Σόφια. Το free walking tour γίνεται από νέους ανθρώπους που ζούνε και έχουν μεγαλώσει στην πόλη και έχουν σκοπό να αναδείξουν ορισμένα χαρακτηριστικά της πόλης και φυσικά γίνεται στα αγγλικά. Είναι μέσω ενός ΜΚΟ και στο τέλος, εάν θέλεις ,τους αφήνεις και ένα φιλοδώρημα. Γίνεται 2 φόρες την ημέρα (πρωί-απόγευμα), 365 μέρες το χρόνο, και όπως λένε και στο site τους, ακόμα και εάν είσαι ο μόνος ενδιαφερόμενος, απλά θα έχεις ένα private free tour.


Όταν πήγα, πρέπει να ήμασταν πάνω από 50 άτομα από όλες τις εθνικότητες. 3 ξεναγοί μας χώρισαν σε ομάδες και αρχίσαμε το tour. Η διάρκεια του είναι 2 ώρες και στις 2 ώρες καλύψαμε μια απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων και συνολικά μας έδειξαν στα γρήγορα 35 σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Οι πληροφορίες που μας έδιναν ήταν όσες ακριβώς χρειάζονταν. Εξάλλου πια αρκετοί είχαν μαζί τους tablets, smart-phones και μιας και υπήρχε σχεδόν παντού free wi-fi στην πόλη τσέκαραν στο internet για περισσότερες πληροφορίες για τα μνημεία.  Μετά από 2 ώρες η ξενάγηση τελείωσε, ο καθένας από εμάς , εάν ήθελε, άφησε το φιλοδώρημα και σκορπίσαμε.


Όταν γύρισα στο hostel ,έκανα μια γρήγορη έρευνα για εάν υπάρχει αντίστοιχο στην Αθήνα. Υπάρχει. Με ορισμένες μικροδιαφορές όμως που κάνουν την διαφορά υπέρ της Σόφιας. Στο αθηναϊκό tour οι πληροφορίες του site είναι κάπως συγκεχυμένες. Στο κάθε πότε γίνεται , η απάντηση είναι , αμετάφραστό, «Dates and times vary- just email us for the exact info»! Δεν είμαι γκρινιάρης, αλλά όταν στην Σόφια είναι συγκεκριμένες οι πληροφορίες και μπορείς να προγραμματίσεις από πριν , εδώ γιατί υπάρχει αυτό; Να το δεχτώ ότι για διάφορους λόγους μπορεί να μην γίνεται κάθε μέρα, αν και δεν βλέπω το λόγο γιατί όχι, αλλά τουλάχιστον ας γράψουν στο site στην Αθήνα ,ότι πραγματοποιείται για παράδειγμα, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή και Κυριακή 11-1.


Στο group που ήμουν στην Σόφια, γνώρισα ένα ζευγάρι από την Κίνα που είχαν στην διάθεση τους 6 ώρες μέχρι να πάρουν το τρένο για να πάνε Κωνσταντινούπολη. Είχαν δει στο site ότι το tour ξεκινάει στις 11 το πρωί , τους βόλευε, το παρακολούθησαν και πήραν μια γεύση από την πόλη. Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει και εδώ δίχως να στέλνεις mail και όλα τα σχετικά;

http://www.athensfreewalkingtour.com/