Πάρε θέση μέχρι και την 1η Αυγούστου


 

Πάρε θέση μέχρι και την 1η Αυγούστου

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) πραγματοποιείται για 2η χρονιά, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2014.

 

Φέτος υπάρχει διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους η Μαρία Δρανδάκη, παραγωγός, η σκηνοθέτις Πέννυ Παναγιωτοπούλου και ο πεζογράφος και σεναριογράφος Θανάσης Βαλτινός. Τα βραβεία θα φιλοτεχνηθούν στην Τήνο από Τηνιακό μάρμαρο. Μερικοί από τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ είναι ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», το ναυπηγείο του Ταρσανά, το παραθαλάσσιο μπαρ «Αστέρια» και η Πινακοθήκη Κυκλάδων.

 

Για την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός θα επιλέξει 4 μουσικά θέματα από ταινίες τα οποία θα αποδώσουν μέλη της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Συνολικά θα προβληθούν περίπου 50 ταινίες.

 

Το φετινό πρόγραμμα του SIFF θα περιλαμβάνει:

 

• προβολές ταινιών του John Cassavetes και του Elia Kazan, με παράλληλα σεμινάρια από το φωτογράφο, και κάτοικο Σύρου, Πλάτωνα Ριβέλλη

 

• workshop πάνω στο observational documentary με τη σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή

 

• προβολή τεσσάρων φιλμ σε επιμέλεια του Στέφανου Τσιβόπουλου (Ελληνικό Περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας 2013), ο οποίος θα συζητήσει ενώπιον του κοινού με τον ιστορικό Mark Mazower

 

• προβολές avant-garde ελληνο-γαλλικών συμπαραγωγών σε επιμέλεια του κινηματογραφιστή Theo Deliyiannis

 

• προβολή βωβού κινηματογράφου με live συνοδεία του Βραζιλιάνου πιανίστα Fabio Luz

 

• εικαστική έκθεση με έργα των Mona Hatoum, Adela Jušić, Silvia Kolbowski και Πάκυ Βλασσοπούλου, σε επιμέλεια του Κώστα Στασινόπουλου.

 

• προβολή επιλεγμένων ταινιών που προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ το 2013-14

 

Με στόχο το SIFF να διατηρήσει έναν προσωπικό και προσβάσιμο χαρακτήρα, τα εργαστήρια και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται δωρεάν, ενώ φέτος κάθε προβολή θα έχει κόστος 2€. Με το εβδομαδιαίο πάσο του φεστιβάλ, που θα κοστιζει 10€, θα παρέχεται έκπτωση στα καλύτερα εστιατόρια και μπαρ της Ερμούπολης.