Οι Τέχνες της Θάλασσας χαρτογραφούν την πλούσια ναυτική παράδοση των Κυκλάδων και παρουσιάζουν σημερινές ξυλοναυπηγικές, αλιευτικές και ναυτιλιακές κοινότητες μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.



Σε επιμέλεια των Maurizio Borriello και του Jacob Moe, οι Τέχνες της Θάλασσας χαρτογραφούν την πλούσια ναυτική παράδοση των Κυκλάδων και παρουσιάζουν σημερινές ξυλοναυπηγικές, αλιευτικές και ναυτιλιακές κοινότητες της Αμοργού, των Κουφονησίων, της Πάρου, της Σαντορίνης και της Σύρου μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες-ντοκουμέντα, ηχητικά κολάζ και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Προσεγγίζοντας «από τα κάτω» την ανεύρεση και τη διατήρηση της κοινοτικής κληρονομιάς, η σειρα εκθέσεων Τέχνες της θάλασσας αναδεικνύει τις λιγότερο απτές και μνημειώδεις μορφές της ναυτικής κουλτούρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στο παρόν και το μέλλον.

Τόσο το ιστορικό αρχειακό υλικό όσο και τα σύγχρονα οπτικοακουστικά τεκμήρια είναι το αποτέλεσμα της επιτόπιας έρευνας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 2023-24 από το Δίκτυο Αρχιπέλαγος στο πλαίσιο του πρότζεκτ Ναυτικές τέχνες των Κυκλάδων, το οποίο παρουσιάστηκε αρχικά στη διαδικτυακή πλατφόρμα του οργανισμού ως διαδραστικός ψηφιακός χάρτης.

Ψαράδες στον κόλπο της Αιγιάλης (Αμοργός). Παραχώρηση: Δημήτρης Βεκρής.


Τέχνες της θάλασσας: Σειρά εκθέσεων

14 – 22 Ιουνίου 2024
Αμοργός

4 Ιουλίου – 21 Σεπτεμβρίου 2024
Αθήνα

Κύρια φωτογραφία: Ψαράδες στον κόλπο της Αιγιάλης (Αμοργός). Παραχώρηση: Μιχάλης Βεκρής.

Διοργάνωση: Δίκτυο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού & το Goethe-Institut Athen, με την υποστήριξη του Costas M. Lemos Foundation, του Goethe-Institut Athen και του υπόλοιπου κύκλου υποστηρικτών του Δικτύου Αρχιπέλαγος.

Κατασκευή καϊκιού στα Κατάπολα (Αμοργός). Παραχώρηση: Νικόλαος Βεκρής.

Τέχνες της θάλασσας: Αμοργός
14 – 22 Ιουνίου 2024

Εγκαίνια: 14 Ιουνίου, 19:00
Αθλητικός Ναυτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμοργού
Κατάπολα, Αμοργός
Αιγιάλη, Κατάπολα, Αγία Άννα, Καλοταρίτισσα: τέσσερις κόμβοι αλιευτικής δραστηριότητας της Αμοργού.

Σε συνδυασμό με την ετήσια «Γιορτή του ψαρά» στα Κατάπολα, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος εγκαινιάζει την έκθεση Τέχνες της θάλασσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 22 Ιουνίου στον Αθλητικό, Ναυτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αμοργού. Η έκθεση εστιάζει στη μακρά παράδοση της αλιευτικής δραστηριότητας του νησιού, καθώς και σε νέα μοντέλα πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δράσης που απαιτούνται λόγω των ριζικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών μετασχηματισμών στην περιοχή.

Η έκθεση στην Αμοργό καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να εξερευνήσουν την αλιευτική κληρονομιά μέσα από φωτογραφικές αρχειακές εγκαταστάσεις του Jacob Moe και φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Maurizio Borriello, που επαναπροσδιορίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον των Κυκλάδων ως παλίμψηστο γνώσης και πολιτισμού.

Στις 16 Ιουνίου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού στο χωριό Βρούτση, παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τις αλιευτικές πρακτικές και τις ξυλοναυπητικές δραστηριότητες στην Αμοργό και και σε άλλες παράκτιες περιοχές.

Ναυπηγική σάλα Ναυπηγείου Ταρσανά (Σύρος). Παραχώρηση: Κώστας Δαμιανίδης.


Τέχνες της θάλασσας: Αθήνα
4 Ιουλίου – 21 Σεπτεμβρίου 2024

Εγκαίνια & Προβολή Ι: 4 Ιουλίου, 20:30
Προβολή ΙΙ: 11 Σεπτεμβρίου, 20:30
Goethe-Institut Athen
Αθήνα

Αμοργός, Κουφονήσια, Πάρος, Σαντορίνη και Σύρος. Πέντε νησιά των Κυκλάδων διασυνδεδεμένα μέσω των εμπορικών διαδρομών, των τεχνών και του πολιτισμού.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος παρουσιάζει τις πλούσιες και πολυδιάστατες ναυτικές παραδόσεις των Κυκλάδων μέσα από την έκθεση πολλαπλών μέσων Τέχνες της θάλασσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Ιουλίου έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Goethe-Institut Athen. Η έκθεση ανιχνεύει τις συνδέσεις μεταξύ των θαλάσσιων αυτών κοινοτήτων του παρελθόντος και του σήμερα, μέσα από αρχειακό υλικό και σύγχρονη φωτογραφική, ηχητική και οπτικοακουστική τεκμηρίωση.

Ψαράδες στο λιμάνι της Ερμούπολης (Σύρος). Παραχώρηση: G.H. Mate.

Επισημαίνοντας τόσο την αξία και όσο και την επισφάλεια της ξυλοναυπηγικής, της αλιείας και της ναυσιπλοΐας στις Κυκλάδες, η έκθεση στην Αθήνα καλεί το κοινό να επαναπροσανατολίσει τις αισθήσεις του προς τη θάλασσα, προς ένα μέλλον που την περιλαμβάνει.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα ανακαλύψουν ένα σύμπαν αντικειμένων, τοπίων, καϊκιών και πορτρέτων σε ιστορικές τοποθεσίες των νησιών, όπως το ναυπηγείο «Ταρσανάς» στη Σύρο, ο κόλπος του Αϊ-Γιάννη στην Πάρο, το καρνάγιο στην Αρμένη της Σαντορίνης, και τα ψαρολίμανα της Αμοργού και των Κουφονησίων. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης ιστορικό υλικό από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας (Συλλογή Όθωνα Κάπαρη) της Πάρου και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές από τη Σύρο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά προβολών σε δύο μέρη στις 4 Ιουλίου και τις 11 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν αρχειακές, εθνογραφικές και αφηγηματικές ταινίες μικρού μήκους γύρω από τις θαλάσσιες κοινότητες στην Ελλάδα και όχι μόνο.