Συνέντευξη με τον 24χρονο Έλληνα καλλιτέχνη, λίγο πριν το opening της πρώτης του ατομικής έκθεσης στην GetArt Gallery στα Πετράλωνα.


Graffiti, μοναδικά custom sneakers και fashion pieces, εικονογραφήσεις για εξώφυλλα hip hop άλμπουμ, fly χαρακτήρες και πάνω από όλα αυθεντικότητα, όποιος έρθει σε επαφή με τη δουλειά του 24χρονου Έλληνα καλλιτέχνη Jason Basel, «διακτινίζεται» σε ένα ξεχωριστό σύμπαν με πρωταγωνιστές τους Kanye West, A$ap Rocky, Nigo και τον αείμνηστο Virgil Abloh.



O Jason Basel παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση από τις 10 έως τις 25 Μαΐου στην GetArt Gallery στα Πετράλωνα (Κειριαδών 111), μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσετε έναν νέο καλλιτέχνη και τα έργα του, ακόμα και να αγοράσετε κάποια από αυτά σε προσιτές τιμές (πίνακες και prints, 1/1 custom items, bags και κομμάτια μέσα από το δικό του fashion brand Hash&Cash κ.α.).

Λίγες ώρες πριν το opening της έκθεσης στις 10 Μαΐου (ώρα 17:00), όπου θα πραγματοποιηθεί και live shoe customization, ο Jason Basel απάντησε στις ερωτήσεις μας.

-Πες μας κάποια πράγματα για εσένα, το background σου και πώς ξεκίνησε το «ταξίδι» σου στο graffiti;

 

Μεγαλωμένος στην Καρδίτσα, λοιπόν, από το δημοτικό ο μεγάλος μου αδερφός άκουγε full on DMX, NAS, 50 Cent και άλλους τότε rappers της εποχής. Εγώ από τότε κατάλαβα πως αυτή θα είναι η μουσική και το lifestyle που θα με «κυνηγάει» μια ζωή.

Στα δεκατρία μου, το 2013, κάποιοι φίλοι στο φροντιστήριο αγγλικών είχαν καταλάβει πως έχω street style και μου λένε αν θέλω να πάω μαζί τους να κάνουμε graffiti. Λέω ναι, φύγαμε και την άλλη μέρα πάμε στο αθλητικό πάρκο της πόλης (legendary, hall of fame, έχουν περάσει οι καλύτεροι writers της χώρας) και βάφουμε. Από τότε μπορώ να πω πως ξεκίνησε η όλη ιστορία και σκοπός μου ήταν να γίνω από τους καλύτερους.

Το θετικό με το graffiti είναι ότι με βοήθησε να μην ασχοληθώ με άλλα κακά πράγματα της εφηβείας γιατί ξέδινα εκεί και οικονομικά και ψυχολογικά. Επίσης, ήταν μια καλή αφορμή για ταξίδια και γενικά ένας σκοπός να φύγεις από επαρχία και να πας στην πρωτεύουσα να γνωρίσεις τη φάση. Από τα δεκατρία μου λοιπόν δεν σταμάτησα ποτέ το graffiti ήταν είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και μεγαλώνοντας, στα εικοσιτέσσερα  πλέον, παρόλο που έχουν συμβεί παρά πολλά σε όλο αυτό το ταξίδι, δεν θα άλλαζα τίποτα.

-Σε λίγες μέρες παρουσιάζεις την πρώτη σου ατομική έκθεση στην GetArt Gallery. Τι θα δούμε στην έκθεση;

Είναι μια έκθεση που θα δείξει πράγματα που έχω δημιουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια περίπου έως και σήμερα και θα είναι 100% εγώ. Πίνακες, ρούχα, custom bags, παπούτσια και prints τα οποία θα είναι σε προσιτές τιμές για όλους. Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα το budget που διαθέτει κάθε άνθρωπος μπορεί να πάρει κάποιο δικό μου art piece. Την Παρασκευή, λοιπόν, σας περιμένω όλους εκεί να περάσουμε όμορφα και να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας.

 

-Δεν περιορίζεσαι μόνο στο graffiti αλλά σε βλέπουμε και με δουλειές στο κομμάτι της εικονογράφησης, του custom design σε sneakers και fashion κ.α. Από τι εμπνέεσαι;

Από πολύ μικρή ηλικία είχα καταλάβει πως με ενδιαφέρει να είμαι fly. Ήθελα να σκάω ο πιο fresh στον χώρο και γενικά ήθελα από μικρός να αναπτύξω αυτό το «taste» που λέμε. Από τα χέρια μου έχουν περάσει πολλά rare designs. Το style για εμένα είναι το παν, επικοινωνεί το ποιος είσαι και πως νιώθεις.

Μέχρι τα δεκαέξι με ένοιαζε απλά να είμαι fly από εκεί και πέρα όμως είπα ότι αρκετά με το να φοράω άλλες μάρκες ήρθε η ώρα να ξεκινήσω τα δικά μου. Αυτό το όραμα πήρε σάρκα και οστά στα δεκαεννιά μου με το πρώτο drop της Hash & Cash που έγινε sold out πολύ γρήγορα.

Εκεί κατάλαβα πως μπορώ να βιοποριστώ από αυτό και ξεκίνησα να βάζω τη δικιά μου πινελιά στη μόδα. Εμπνέομαι από τα καθημερινά πράγματα στη ζωή και πιστεύω πως όλοι μπορούν να έχουν άποψη στη μόδα. Είναι κάτι σαν γλώσσα επικοινωνίας αλλά με άλλο τρόπο.

Με το illustration ξεκίνησα να ασχολούμαι στα δεκαοκτώ. Με βοήθησε ο φίλος και μέντοράς μου, Gospel, που αλήθεια του οφείλω παρά πολλά για όσα έχω δημιουργήσει μέχρι τώρα καθώς ήταν αυτός που με έψησε να ασχοληθώ με όλο αυτό. Ο κόσμος του illustration με έκανε να ξεφύγω από καλούπι του graffiti να σχεδιάζω και αλλά πράγματα να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου και όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω δώσει ούτε το 10% ακόμη από αυτά που έχω στο μυαλό μου να δείξω στην μόδα και στην τέχνη γενικότερα. Σκοπός μου είναι η διάρκεια και όχι μια απλή αρπαχτή. Ασχολούμαι με αυτό γιατί το πονάω και το αγαπάω. Αυτό το street style που πλασάρουν άλλα streetwear brands στην Ελλάδα και όχι μόνο με έχει κουράσει και αλήθεια μου φαίνεται αστείο το ποσό bite-άρουν και κάνουν τα ίδια και τα ίδια.

No hate, αλλά είναι λίγοι αυτοί που όντως έχουν taste…Οι περισσότεροι νομίζουν ότι σκάνε fly αλλά είναι too basic.

Το έχω ξαναπεί…δεν είναι για όλους το fashion, δεν είναι για όλους το ραπ, απλά εδώ ότι δηλώσεις είσαι και έχει παραγίνει λίγο το κακό με το ποσό trash είναι κάποια αποτελέσματα. Σίγουρα, δεν είμαι εγώ ο κριτής του τι είναι αισθητικά ωραίο ή cringe αλλά δεν μπορώ να πω πως με ενθουσιάζουν ιδιαίτερα αυτά που βλέπω από άλλους στον χώρο.

-Ποιοι είναι οι all-time αγαπημένοι σου καλλιτέχνες;

Θα τους πάω με τη σειρά. Για αρχή είναι ο A$ap Rocky γιατί αν δεν υπήρχε αυτός ίσως να μην είχα καν ασχοληθεί με τη μόδα και τo style. Ήταν αυτός που όταν τον είδα το 2014, λέω okay, να επιτέλους κάτι διαφορετικό και ήμουν σίγουρος από τότε πως θα πετύχει όλα αυτά που έχει στο μυαλό του. Fashion killa και μεγάλος trend setter, έχει βάλει σίγουρα σημαντικό λιθαράκι στο hip hop και έχει να δώσει παρά πολλά ακόμη. Έχω συνεργαστεί και έχω καλές επαφές με το Asap Mob και κάποια στιγμή θα έρθει κάτι που δεν το περιμένετε.

Kanye West: Μπορώ να πω πως είναι από τους πιο down to earth ανθρώπους σε σχέση με όλα αυτά που έχει καταφέρει. Marketing genius και πάνω απ όλα άνθρωπος και όχι πιόνι κανενός.

DMX: Είναι από τους λόγους που ακούω ραπ από 3η δημοτικού και δισκογραφικά είναι από τους καλύτερους γιατί τα λέει όλα ανοιχτά, μιλάει για το industry, δεν φοβόταν ποτέ και μου αρέσει που σε κάθε δίσκο του είχε μια προσευχή και μιλούσε συχνά σε τραγούδια του για τον Θεό και τον διάβολο.

Virgil Abloh: Ο άνθρωπος που στα δεκαπέντε μου με έκανε να καταλάβω πως everything is possible όσον αφορά το streetwear και το είχα δει ότι θα φτάσει εκεί που έφτασε. Είχε πολύ ωραίο πλάνο και αρκετά ώριμη σκέψη για το τι κάνει, ήταν τόσο αφοσιωμένος στον στόχο του σε επίπεδο που σχεδόν κανείς δεν ήξερε ότι είχε καρκίνο, δούλευε μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Offgod / Drew: Είναι ο youngest in the art game και ήδη έχει καταφέρει παρά πολλά. Πραγματικά θαυμάζω το ποσό εργατικός και το ποσό ταλαντούχος είναι. Επίσης, παρόλο που είναι αρκετά μικρός ηλικιακά, δεκαεννιά, έχει καταλάβει πως εκτός από το ταλέντο θέλει και επιμονή σε αυτό που κάνεις.

Ο εαυτός μου: There was no plan b, από μικρή ηλικία ήξερα πως πρέπει να κοπιάσω μέχρι να πετύχω αυτά που θέλω και σίγουρα είναι πολλά ακόμη αυτά που θέλω να πετύχω μέχρι να φύγω. Η ζωγραφική είναι το no1 αγχολυτικό μου με γεμίζει όσο τίποτα άλλο. Ευτυχώς, εγώ την ψυχή μου λοιπόν την πούλησα στην δημιουργία και όχι κάπου άλλου γιατί οι πειρασμοί κατά τα χρόνια ήταν και είναι παρά πολλοί.

Δεν με απασχολεί η γνώμη τρίτων και οι γνώμες των ανθρώπων για εμένα. Δεν είχα ποτέ ανασφάλειες ούτε αμφιβολίες για αυτό που κάνω. Προτιμώ η δουλειά μου να μιλάει και σίγουρα μέσω αυτής μπορεί ο κόσμος να καταλάβει αρκετά για εμένα.

-Πώς θα χαρακτήριζες στο στιλ σου; Βλέπω characters που πατάνε στο urban, τη μουσική και τα anime.

Το style μου μπορώ να πω πως είναι επηρεασμένο από την ζωή μου…Πολλές φορές οραματίζομαι ό,τι θέλω να έχω στην ζωή μου τα ζωγραφίζω και μετά από λίγο καιρό μου έρχονται. I draw into existence δηλαδή. Πέρα από αυτό λατρεύω τα ζώα και πολύ συχνά σχεδιάζω γάτες, πάνθηρες και πάντως είδους ζώα. Αποφεύγω να ζωγραφίζω ανθρώπους.

Το style μου κυρίως είναι εμπνευσμένο από το διάστημα, μαρέσει να ζωγραφίζω τη ζωή όπως την έχω ακριβώς στο μυαλό μου, κάπως πιο funky, με περισσότερο χρώμα και όχι όπως μας την έχουν παρουσιάσει. Σίγουρα, είναι επηρεασμένο από τα anime, καθώς από μικρή ηλικία ήμουν fan και γενικά μου αρέσει το ιαπωνικό design τόσο στις εικονογραφήσεις όσο και στη μόδα.

Επίσης, από τη μουσική είμαι άμεσα επηρεασμένος γιατί χωρίς αυτή δεν ζω. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου η ανάγκη μου για να ακούσω μουσική με βοηθούσε σε πολλά tasks στη ζωή μου, με βοηθάει στο focus, με εμπνέει και σίγουρα αν δεν ασχολούμουν με τη ζωγραφική και τη μόδα πολύ πιθανόν να είχα ασχοληθεί με τη μουσική. Ίσως γίνει και αυτό κάποια στιγμή όλα στη ζωή είναι και η ανάγκη για δημιουργία ευτυχώς δεν σταματάει ποτέ. Είτε φτιάχνεις ένα ρούχο είτε ζωγραφίζεις είτε χορεύεις είτε δημιουργείς μια μελωδία, σκοπός είναι να το κάνεις και να το απολαμβάνεις .Όπως έχει πει και ο Pharrell απλά δημιούργησε και αν κάνεις κάτι καλά θα σε βρουν αυτοί που πρέπει να σε βρουν.

-Πότε ξεκίνησες να βάφεις σε sneakers; Ποια είναι τα αγαπημένα σου custom sneakers;

Τα παπούτσια μου είναι βαμμένα από πολύ μικρή ηλικία, καθώς με το graffiti πολλά από τα ρούχα πάνω στο action γέμιζαν μπογιές. Ποτέ δεν είχα αυτό το ταμπού του ότι ωχ, βάφτηκε το παπούτσι, βάφτηκε το μπουφάν”, άρα χάλασε ή κάτι έγινε. Ίσα ίσα μπήκε μια πινελιά που το κάνει ξεχωριστό από όλα τα άλλα. Όλη αυτή η ιδέα του ξεχωριστού μου άρεσε γιατί πολλοί άνθρωποι θέλουν να εκφράσουν τη διάθεσή τους, τις σκέψεις τους, με τον τρόπο που ντύνονται.

Εδώ λοιπόν έρχομαι και κολλάω εγώ και δημιουργώ. 1/1 παπούτσια, ακριβώς με την ιδέα που θέλει ο πελάτης. Χρησιμοποιώ ειδικά χρώματα και ακολουθώ όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε το παπούτσι στο τέλος να είναι καλύτερο και από εργοστασιακό. Your idea to life.

Αγαπημένo custom sneaker είναι το Bape Sta x College Dropout Kanye West. Ήταν συνεργασία της Bape για τον 1ο δίσκο του Kanye west που ακούω και μέχρι σήμερα.

-Έχεις ενδιαφέρον γύρω από την sneakers κουλτούρα; Υπάρχει κίνηση στην Ελλάδα; Ποιο ζευγάρι έχεις «λιώσει»;

Ενδιαφέρον έχω σίγουρα, αλλιώς δεν θα ασχολούμουν με αυτή την τέχνη και έχω κάνει πολλές φορές υποχώρηση για να φτιάξω κάτι πιο φθηνά από όσο θα άξιζαν. Ξέρω ακριβώς ποια είναι η αξία μου, δυστυχώς εδώ η χώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει την αγορά custom sneakers. Νομίζω είναι οικονομικό το θέμα και το σκέφτονται λίγο λάθος. Αυτή τη χρονιά έχω φτιάξει αρκετά, ωστόσο δεν έχω κανένα παράπονο πρέπει να καταλάβουν το μήνυμα της μοναδικότητας που θέλω να περάσω.

Αλλά, όπως προείπα, είναι δύσκολο να μπορέσει ο μέσος άνθρωπος να υποστηρίξει την custom κουλτούρα. Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πάει ο άνθρωπος να πάρει ένα resell παπούτσι των 500€ που θα το έχει αυτός και άλλο εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ θα μπορούσε να φοράει με λιγότερα χρήματα ένα και μοναδικό με την δικιά του ιδέα… Υποθέτω είναι απλά θύματα του καταναλωτισμού και χειραγωγούμενοι.Αυτό είναι μια κουβέντα που δεν τελειώνει ποτέ ωστόσο.

Sneakers που έχω λιώσει είναι τα Air Force One Mid και τα Bape Sta.

-Πέρα από την έκθεση, τι άλλα ετοιμάζεις για το προσεχές διάστημα;

Υπάρχουν πολλά στο τραπέζι, επειδή, όμως, υπάρχει πολύ κακιά εκεί έξω και δεν θέλει κανείς να σε βλέπει καλύτερα από αυτόν - άποψη που για εμένα είναι και ο λόγος που η κοινωνία πάει κατά διαόλου - θα προτιμήσω να μην αποκαλύψω τίποτα και απλά να τα βλέπετε. Την έχω πατήσει στο παρελθόν και προτιμώ να μείνω σιωπηλός.

Ένα είναι σίγουρο ότι εγώ ζω από την ζωγραφική αυτό είναι που μου δίνει όρεξη για ζωή καθημερινά. Θα μπορούσα να ασχολούμαι με άλλα πράγματα στη ζωή και να είμαι πιο καταξιωμένος αλλά η ζωή μου έχει δείξει πως χαρούμενος δεν είναι αυτός που έχει τα πολλά, αλλά αυτός που έχει όσα αγαπάει. Από εκεί και πέρα είτε αναγνωριστώ είτε όχι κάποια στιγμή δεν με απασχολεί καθώς από την στιγμή που χαροποιεί εμένα αυτό μετράει. Είναι άλλο να είσαι καλλιτέχνης και άλλο content creator , άλλο να είσαι rapper και άλλο TikToker, άλλο να είσαι ανεξάρτητος και άλλο να είσαι πιόνι και τσιράκι.

Αυτά από εμένα, εύχομαι χρόνο με τον χρόνο να υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες και να ξεφύγουν από την μιζέρια που μας θέλουν να είμαστε ή που οι ίδιοι δημιουργούμε. Πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι πως βάζοντας την τέχνη στην ζωή τους θα αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά.

The sky is not the limit!