Ο δημοφιλέστατος street artist προσφέρθηκε επίσης να πουλήσει το στένσιλ που χρησιμοποίησε για να ζωγραφίσει ένα mural στο εν λόγω κτίριο τον προηγούμενο Μάρτιο


Να μετατρέψει μια φυλακή σε χώρο τέχνης προσπαθεί ο Banksy, ο οποίος αυτήν την περίοδο τρέχει μια εκστρατεία ώστε να αγοραστεί το εν λόγω σωφρονιστικό ίδρυμα στο Reading της Αγγλίας από το συμβούλιο της περιοχής. 

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης δημιούργησε τον περασμένο Μάρτιο στο κτίριο ένα mural, στο οποίο απεικονίζεται ο Oscar Wilde ως κρατούμενος που επιχειρεί να αποδράσει από τη φυλακή, χρησιμοποιώντας σαν σχοινί σεντόνια δεμένα με μια γραφομηχανή. Ο ίδιος μάλιστα επιβεβαίωσε ότι το mural είναι δικό του, ενώ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πουλήσει το στένσιλ που χρησιμοποίησε για τη δημιουργία ώστε να μαζευτούν τα 10 εκατομμύρια που χρειάζονται για να αγοραστεί το κτίριο.

Το κτίριο της φυλακής είναι εγκαταλελειμμένο από το 2013, ενώ η βρετανική κυβέρνηση το έθεσε προς πώληση το 2019. Το συμβούλιο της περιοχής του Reading κατέθεσε πρόταση ώστε να το αγοράσει με σκοπό αυτό να μετατραπεί σε χώρος τέχνης.

Ο Banksy που στηρίζει το έργο αυτό έμπρακτα, δήλωσε: «Ο Oscar Wilde είναι ο προστάτης άγιος δύο αντικρουόμενων ιδεών και της διάλυσής τους, ώστε από αυτή τη διάλυση να προκύψει μαγεία. Το να μετατρέψουμε το κτίριο αυτό που τον διέλυσε σε ένα καταφύγιο για την τέχνη είναι τόσο τέλεια ιδέα που πρέπει πραγματικά να την υλοποιήσουμε».

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της καμπάνιας διάσωσης και μετατροπής του κτιρίου σε χώρο τέχνης είναι ο Sir Kenneth Branagh, η Dame Judi Dench, αλλά και η Kate Winslet. Η Winslet μάλιστα, η οποία γεννήθηκε στο Reading, μίλησε στο BBC για την τιμή που ένιωσε όταν είδε το έργο στη φυλακή, ενώ υποσχέθηκε να συμμετάσχει σε κάποια παραγωγή στα εγκαίνια του χώρου, αν αυτός όντως μετατραπεί σε ένα καλλιτεχνικό venue.

«Ένιωσα τόσο ενθουσιασμένη που το Reading έχει τον δικό του Banksy. Αν το Reading διέθετε και αυτό έναν χώρο μνήμης, τον οποίο θα περνούσε από γενιά σε γενιά, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, ακριβώς όπως τα μεγάλα θέατρα του Λονδίνου» δήλωσε η βραβευμένη ηθοποιός.

Θα τα καταφέρουν άραγε οι κάτοικοι του Reading με τη βοήθεια του Banksy να μετατρέψουν το πάλαι ποτέ σωφρονιστικό ίδρυμα σε έναν χώρο που θα φιλοξενήσει τη νέα γενιά καλλιτεχνών της πόλης; Ο χρόνος θα δείξει!