O street artist και εκπαιδευτικός από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί πολύχρωμες τοιχογραφίες, γεμάτες μηνύματα αλληλεγγύης και φιλίας, σε σχολεία και τοίχους της πόλης.


 Αν σε ρωτήσει κάποιος πώς βλέπεις την street art σκηνή της χώρας μέσα στο 2021, δεν ξέρεις τι να απαντήσεις. Από τη μία, θαυμάζεις τις πολλές και όμορφες νέες τοιχογραφίες σε σχολεία της χώρας και σε διάφορους τοίχους της πόλης, κυρίως μέσα από δράσεις διαφημιστικών εταιριών και μεγάλων brands οι δεύτερες, αλλά σαν να λείπει κάτι… Έχω καιρό να δω μία τοιχογραφία που θα εμφανιστεί ξαφνικά και θα σε ξαφνιάσει, ενώ μην ξεχνάμε ότι εδώ και καιρό -και πριν την πανδημία- δεν έχει διοργανωθεί κάποιο μεγάλο graffiti ή street art festival σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη (ακόμα και εδώ κοντά μας, στα Βαλκάνια). Είναι δεδομένο πάντως, οι Έλληνες street artists δεν έχουν ζηλέψουν σε τίποτα από τους ξένους συναδέλφους τους και τα έργα τους κοσμούν τοίχους, φεστιβάλ, ακόμα και γκαλερί, σε όλο τον κόσμο.

Ο εικαστικός και εκπαιδευτικός Μάριος Σιμόπουλος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργεί μερικά από τα πιο όμορφα street art έργα σε τοίχους, μαγαζιά και σχολεία της πόλης του και πέρα από τα σύνορά της. Οι τοιχογραφίες του Μάριου Σιμόπουλου, μέσα από διάφορες θεματικές, σε κάνουν να γυρίσεις το βλέμμα σου προς αυτές και να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος. Αν δεν τις έχετε δει από κοντά, σίγουρα τις έχετε προσέξει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

https://www.instagram.com/p/CS5IeYyIPl6/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τις τοιχογραφίες και την urban art; Από το graffiti ή το ενδιαφέρον ήρθε αργότερα;

Πάντα μου άρεσαν τα graffiti και οι τοιχογραφίες και από μικρός θαύμαζα όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που γέμιζαν με χρώμα τους τοίχους.
Η δική μου ενασχόληση με τις τοιχογραφίες ξεκίνησε αφού αποφοίτησα από τη σχολή καλών τεχνών του ΑΠΘ. Ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί και ελπίζω να εξελιχθώ και να φτάσω σε σημείο να ζωγραφίσω ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες επιφάνειες.

Ήταν οι σπουδές σου στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το κατάλληλο εφόδιο;

Πήρα πολλά από τις σπουδές μου στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ήταν πέντε χρόνια που με βοήθησαν να μάθω πολλά για την ιστορία της τέχνης, να πειραματιστώ και να γνωρίσω διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα. Όσον αφορά τις τοιχογραφίες, ασχολήθηκα αφού αποφοίτησα. Θεωρώ πως πήρα βασικά εφόδια από την Σχολή Καλών Τεχνών αλλά δεν ήταν τα μόνα που χρειαζόμουν για να μπορέσω να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο. Πειραματίστηκα αρκετά μόνος μου και μέχρι σήμερα μετά από σχεδόν 12 χρόνια ενασχόλησης μου με τις τοιχογραφίες ακόμη πειραματίζομαι για να μπορέσω να βελτιωθώ, να εξελιχθώ και να υλοποιήσω αυτά που έχω στο μυαλό μου. 

https://www.instagram.com/p/CTpi0cEIc_v/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CS5IkN_ogiz/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Γιατί τοιχογραφία σε δημόσιο χώρο; Ποια είναι η δύναμή της;

Οι τοιχογραφίες σε δημόσιο χώρο έχουν μεγαλύτερη δυναμική. Είναι ορατές στο ευρύ κοινό και όχι σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων. Μπορούμε να περάσουμε διάφορα μηνύματα όπου αυτό είναι και ένας από τους βασικούς σκοπούς. Θέλω να  πιστεύω πως οι τοιχογραφίες σε δημόσιο χώρο έχουν  την δυναμική να περάσουν μηνύματα σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται και να κάνουν γενικά τους ανθρώπους να αγαπήσουν την τέχνη.


Έχεις δημιουργήσει τοιχογραφίες σε πολλά σχολεία της πόλης. Ποια ήταν η πρώτη που έκανες σε σχολείο;

Ναι, έχω ζωγραφίσει σε πολλά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια αλλά και λύκεια της Θεσσαλονίκης. Απ’ ότι θυμάμαι το πρώτο ήταν σε ένα δημοτικό σχολείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο 43ο δημοτικό όπου ζωγράφισα πολλά χρωματιστά λουλούδια με έναν μεγάλο ήλιο. Ήθελα να σπάσω το μονότονο γκρι του τοίχου και να φτιάξουμε έναν πολύχρωμο κήπο έστω και ζωγραφιστό μέσα στο κέντρο της πόλης. Ήθελα τα παιδιά να παίζουν και να τρώνε στο διάλειμμα σε ένα πιο χρωματιστό προαύλιο και σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων νομίζω πως το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο.

https://www.instagram.com/p/CS5Ih27IkNa/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

https://www.instagram.com/p/CQwMyJjL4rW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


Τι ψάχνεις και προσέχεις πάντα όταν δημιουργείς τοιχογραφίες σε σχολεία; Σου ζητάνε το θέμα ή πολλές φορές το διαλέγεις ο ίδιος;

Οι τοιχογραφίες στα σχολεία γίνονται για τα παιδιά. Ψάχνω να ζωγραφίσω ότι πιο ευχάριστο θα μπορούσαν να δουν τα παιδιά, προσπαθώ να μπω στο μυαλό τους να δω με τα μάτια τους και να ζωγραφίσω τι τους αρέσει σε συνδυασμό να περνάει η τοιχογραφία και κάποιο μήνυμα αγάπης, φιλίας και συνεργασίας. Τα θέματα τα βρίσκουμε κατόπιν συνεννόησης με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ή τον σύλλογο διδασκόντων και αφού συμφωνήσουν όλες οι πλευρές προχωράμε στην υλοποίηση του έργου.

 

Μόλις πριν λίγες μέρες, ολοκλήρωσες μία ακόμα τοιχογραφία σε σχολείο, αυτή τη φορά με θέμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πες μας περισσότερα για αυτήν και τι συμβολίζει ο Γιάννης για εσένα;

Ναι, πρόσφατα στο λύκειο των Πεύκων, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, ζωγράφισα σε μία μεγάλη επιφάνεια τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Επιθυμούσα πολύ καιρό να κάνω την συγκεκριμένη τοιχογραφία και αφού βρήκα την απαραίτητη ανταπόκριση από τον δήμο, την σχολική επιτροπή αλλά και τον σύλλογο διδασκόντων προχωρήσαμε στην υλοποίηση του.

Ο Γιάννης εκτός από τεράστιος αθλητής είναι και τεράστιος ως άνθρωπος και χαρακτήρας, εκτός από ίνδαλμα για τους μαθητές του λυκείου είναι και αξιοθαύμαστος για το κοινωνικό του έργο. Για εμένα, ο Γιάννης είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα νέα παιδιά αλλά και για όλους μας. Πρεσβεύει όλα αυτά που θα πρέπει να έχει ένας νέος αθλητής σαν εφόδια για να πάει μπροστά και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

https://www.instagram.com/p/CULFNsIIjNk/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


Σαν εκπαιδευτικός-εικαστικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τι προσπαθείς να μεταδόσεις στα παιδιά γύρω από τις τέχνες;

Σαν εκπαιδευτικός εικαστικός εδώ και 15 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στόχος μου είναι να κάνω τα παιδιά μέσα από το μάθημα των εικαστικών να αγαπήσουν την τέχνη και την ζωγραφική, να ταξιδέψουν και μέσα από την ζωγραφική να μάθουν την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν των λαών. Μέσα από το μάθημα των εικαστικών θέλω να περάσω μηνύματα φιλίας και συνεργασίας. Μηνύματα κατά του ρατσισμού. Η τέχνη προσφέρει γνώσεις και πνευματική καλλιέργεια. Είναι διαθέσιμη σε όλους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση αλλά και το κοινωνικό υπόβαθρο του παιδιού. Προσπαθώ να βάλω την τέχνη όσο περισσότερο γίνεται στην ζωή των παιδιών, για να την ομορφύνει τόσο αισθητικά όσο και πολιτιστικά.


Για ποιες τοιχογραφίες σου νιώθεις ιδιαίτερα υπερήφανος και ποια μηνύματα προσπαθείς να περάσεις;

Για όλες τις τοιχογραφίες αισθάνομαι υπερήφανος. Κάθε μία περνάει τα μηνύματά της και καθεμιά έχει τη δική της σημασία στη ζωή μου. Τα μηνύματα που προσπαθώ να περάσω είναι η αγάπη, η φιλία ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας και η ειρήνη.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μία, θα ξεχωρίσω αυτήν που έκανα στο δωμάτιο ενός μικρού ήρωα σε συνεργασία με το Make-A-Wish. Ήμουν και εγώ μέσα στους ανθρώπους που βάλαμε ένα λιθαράκι να πραγματοποιηθεί η ευχή του.
 

Κλείνοντας, ποια είναι η αγαπημένη σου βόλτα στη Θεσσαλονίκη;


Η αγαπημένη μου βόλτα στην Θεσσαλονίκη είναι στην περιοχή της Άνω Πόλης. Φτάνοντας ψηλά, η θέα της πόλης και του Θερμαϊκού είναι εντυπωσιακή. Η οχύρωση και η αρχιτεκτονική του φρουρίου είναι αξιοθαύμαστη. Η περιοχή ως το Τσινάρι είναι μαγευτική, με τα σπιτάκια να είναι πολύ γραφικά, χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

platform-marios-simopoulos-4

platform-marios-simopoulos-2