1939-2019, 80 χρόνια Σκοτεινός Ιππότης


Το Batman: Death Of The Family ήταν ο τρίτος τόμος της σειράς «Batman«, η οποία εκδόθηκε μεταξύ 2011 – 2016. Ο τόμος περιέχει 5 τεύχη της σειράς, τα #13 – #17. Συγγραφέας είναι ο θρυλικός Scott Snyder και υπεύθυνος σχεδίου ο Greg Capullo.

Η ιστορία αυτή ήταν μια προσπάθεια από τον Scott Snyder να επαναφέρει τον Joker, επειδή ο ίδιος έλειπε από τις ιστορίες Batman για έναν ολόκληρο χρόνο. Η μεγαλειώδης αυτή επιστροφή έγινε με το πρόσωπο του μανιακού κυριολεκτικά να έχει αφαιρεθεί από τον ίδιο και το σχέδιό του να είναι ένα από τα πιο διεστραμμένα που έχουν γραφτεί μέχρι και σήμερα.

Αρχικά, ο Snyder καταφέρνει με έναν πολύ έξυπνο τρόπο να δείξει μια καινούργια πλευρά της σχέσης του Batman και του Joker και να αλλάζει αρκετά τη δυναμική τους. Συγκεκριμένα, σε αυτή την ιστορία, φαίνεται ότι το κύριο κίνητρο του Joker είναι η αγάπη προς τον Batman. Θεωρεί ότι όλοι οι σύμμαχοί του τον κάνουν αδύναμο, και προσπαθεί να τον βοηθήσει με τον δικό του αρρωστημένο τρόπο. Αυτό και μόνο είναι ένα κατόρθωμα, επειδή η σχέση αυτή είναι τόσο διάσημη και έχει εξερευνηθεί τόσες φορές από τόσους συγγραφείς, που δεν ήταν σίγουρο ότι ο Snyder θα προσέφερε κάτι πρωτότυπο, κι όμως ο έκανε.

Μια ευχάριστη λεπτομέρεια της ιστορίας είναι οι αναφορές που κάνει σε άλλες σημαντικές ιστορίες όπως το Batman: The Killing Joke και το Batman: The Man Who Laughs σε μορφή flashbacks. Αυτό δείχνει ότι ο Snyder πραγματικά ξέρει και κατανοεί το υλικό με το οποίο εργάζεται, παρόλο που αποφάσισε να μην δώσει μία οριστική απάντηση σε ερωτήματα όπως: «Ποια είναι η πραγματική ταυτότητα του Joker;», «Ποια είναι η ιστορία του;» κλπ (σε αντίθεση με άλλες ιστορίες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν), διατηρώντας έτσι το μυστήριο που χαρακτηρίζει τον μανιακό.

Ο Capullo επίσης έκανε καταπληκτική δουλειά με το σχέδιο. Το στυλ του είναι λεπτομερές και πραγματικά ανατριχιαστικό. Επιπλέον, ο Joker, ποτέ δεν δείχνει αστείος ή χαρούμενος ή χαζός, ακόμα κι όταν ο ίδιος προσπαθεί, αλλά πάντα απειλητικός και τρομακτικός. Δεν αφήνεται ποτέ χώρος στον αναγνώστη να ξεχάσει ποιος είναι πραγματικά ο Joker ή πόσο επικίνδυνος είναι. Η ομορφότερη και πιο ανατριχιαστική λεπτομέρεια από όλες είναι ότι η «μάσκα» που φοράει ο κλόουν, είναι το ίδιο του το κομμένο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, όσο προχωράει η ιστορία η μάσκα φθείρεται και προς το τέλος παίρνει ένα αηδιαστικό κίτρινο χρώμα. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που δείχνουν πόσο καλή δουλειά έχει κάνει κάποιος όσον αφορά το σχέδιο και πόσο ταλαντούχος είναι.

Προσωπικά, αυτό που λάτρεψα στην ιστορία είναι η νέα όψη που εξερεύνησε ο Snyder στην σχέση Batman/Joker καθώς και στη σχέση του Batman με τους συντρόφους του, τις οποίες, σε μια συνέντευξη, εκφράζει ως εξής: «Το νόημα όλης της ιστορίας είναι, ουσιαστικά, o Joker να λέει στον Batman: «Με αγαπάς περισσότερο από την οικογένειά σου, και θα στο αποδείξω. Με αγαπάς περισσότερο επειδή δε με σκοτώνεις. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνεις το κλειδί κάτω από το χαλί και το παράθυρο ανοιχτό για εμένα να μπω μέσα τη νύχτα και να τους σκοτώσω όταν θα κοιμούνται. Θέλεις να συμβεί αυτό.» Είναι ένας πραγματικά τρομακτικός (και ταυτόχρονα ιδιοφυής) τρόπος να σκεφτεί κάποιος την σχέση αυτών των δύο, καθώς και τη σχέση του ήρωα με την οικογένειά του και αυτό είναι που προσδίδει στο Death Of The Family ένα βαθύτερο χαρακτηριστικό, το οποίο πλησιάζει πολύ σε ψυχολογικό θρίλερ.

Συνολικά, το Batman: Death Of The Family είναι μία από τις καλύτερες και σημαντικότερες ιστορίες Batman που έχουν γραφτεί. Ο Snyder καταφέρνει με πολύ ιδιοφυή τρόπο να αλλάξει την δυναμική ενός από τα πιο διάσημα ζευγάρια της pop κουλτούρας και να αποδώσει στην ιστορία ένα χαρακτήρα αρκετά ψυχολογικό. Επίσης, ο Capullo έφτιαξε μια πολύ τρομακτική και ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, η οποία κρατάει τον αναγνώστη πάντα σε εγρήγορση. Τέλος σημειώνουμε ότι λόγω των πολύ σκοτεινών θεμάτων, της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και του σκοτεινού χαρακτήρα που είναι ο Joker, η ιστορία αυτή δεν είναι για όλους. Όσοι επηρεάζονται εύκολα από αυτά, καλό θα ήταν να την αποφύγουν. Για τους υπόλοιπους, τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Γιορτάστε κι εσείς την επέτειο της δημιουργίας του Μεγαλύτερου Ντετέκτιβ του Κόσμου διαβάζοντας το Batman: Λευκός Ιππότης, που κυκλοφορεί ήδη απο τις εκδόσεις Οξύ, αλλά και το Batman: Ο Θάνατος της Οικογένειας, που ολοκληρώνεται αυτή την Κυριακή, στην εφημερίδα Έθνος!

.be

Πηγή: Brainfood.gr/Νίκος Μιχαλόπουλος