Οι νέοι της Ευρώπης καταγράφουν τη ζωή τους

Having Their Say: Μία νεανική έκθεση φωτογραφίας

Κείμενο: Platform news

 

Having Their Say: Μία νεανική έκθεση φωτογραφίας

 

Νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης παίρνουν οι ίδιοι τον λόγο, καθώς καταγράφουν στιγμιότυπα από τη ζωή τους στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Having their say», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας  σε συνεργασία με τη  Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014  και με τη χρηματοδότηση των EEA και NORWAY GRANTS. Η έκθεση, που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου  Θεσσαλονίκης,  θα φιλοξενηθεί από  τις 24 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014, στον κεντρικό ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. 

 

Open Call

 

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης (ηλικίας 15 έως 25 ετών) έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν σ’ αυτή την έκθεση παίρνοντας μέρος σε διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας που θα διεξαχθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες τους (καταγράφοντας όνομα – επώνυμο – ηλικία – ιδιότητα & τίτλο εικόνας) στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Οι φωτογραφίες θα ανεβαίνουν σε σελίδα στο facebook δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν διαδικτυακό χώρο έκφρασης, επικοινωνίας και βιωματικής μάθησης, μία διαδικασία σκέψης και στοχασμού με «ομιλητές» τους νέους.

 

Μετά τη λήξη του Open Call, διακεκριμένοι Έλληνες φωτογράφοι θα αξιολογήσουν το σύνολο των φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες των νέων της Θεσσαλονίκης στο σύνολό τους θα εκτυπωθούν και θα συνθέσουν μέσα στον χώρο του Δημαρχείου ένα ομαδικό, πολύχρωμο έργο (ουσιαστικά το δικό τους έργο) που θα συνυπάρχει σε διάλογο  με τις φωτογραφίες τόσο από τους συμμετέχοντες από τα υπόλοιπα κράτη όσο και από τους νέους της Αθήνας. 

 

H Έκθεση

Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα με πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα, η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας συνεργάζεται με τη  Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014  στο πλαίσιο της  έκθεσης   «Having their say» με κοινό στόχο την προώθηση της ταυτότητας των νέων ως ενεργών Ευρωπαίων πολιτών μέσα από την ενίσχυση τεσσάρων βασικών αρχών: δημιουργία, συμμετοχή, ελεύθερη έκφραση, αλληλεγγύη.

 

Οι φωτογραφίες της έκθεσης στόχο έχουν να παρουσιάσουν τους νέους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους: στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στη διαδήλωση, στην εργασία, στην ανεργία, στο παιχνίδι, στη δημιουργία, στη μουσική, στη παρέα, στον έρωτα. Παράλληλα θα αναδείξουν την προσωπική τους ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα όπως: πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική ένταξη, ακτιβισμός, περιβαλλοντική συνείδηση. Οι φωτογραφίες επιθυμούν να καταδείξουν ότι ο πολιτιστικός πλούτος των νέων έγκειται στο γεγονός πως διακινδυνεύουν μέχρι και να εκτεθούν, προκειμένου να εκφράσουν κάτι που νιώθουν.

 

Οι χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕΑ Grants και Norway Grants) στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων  καθώς και στην σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε 16 από τις 31 χώρες του Ε.Ο.Χ.

 

Στο επίσημο κλείσιμο της έκθεσης,  την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, θα απονεμηθούν σε 3 νέους υποτροφίες στους τομείς της φωτογραφίας και των εικαστικών.

 

+π+κ+β+μ+ν+β+ζ+Σ+μ+ν+Σ+ξ+κ+θ+ι+θ+ξ+δ+θ+ξ.+Ω+δ+β+γ+β+Σ19.jpg