Κεντρικοί πρωταγωνιστές της πρωτότυπης αυτής χορογραφίας ήταν οι 10 γερανοί που εργάζονται καθημερινά στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ και «χόρεψαν»σε μια μοναδική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, με μουσική από τους Πλανήτες του Γκούσταφ Χολστ.


Η πρώτη μεγάλη χορογραφία φιλοξενήθηκε την Πέμπτη στον χώρο του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου εκτυλίχθηκε ο «Χορός των Γερανών», μια πρωτότυπη χορευτική παράσταση βασισμένη σε ιδέα του αρχιτέκτονα του έργου, Renzo Piano, και επεξεργασμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Κεντρικοί πρωταγωνιστές της πρωτότυπης αυτής χορογραφίαςδεν ήταν άλλοι από τους 10 γερανούς που εργάζονται καθημερινάστο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝγια την ολοκλήρωση του έργου και οι οποίοι«χόρεψαν»σε μια μοναδική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, με μουσική από τους Πλανήτες του Γκούσταφ Χολστ. Τη μουσική ερμήνευσε ζωντανά στον χώρο του εργοταξίου η Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Η δεκαπεντάλεπτης διάρκειας μοναδική αυτή παράσταση ξεκίνησε όταν, με την δύση του ηλίου, οι γερανοί άρχισαν να κινούνται ρυθμικά πάνω από το πλέον εμβληματικό σημείο του έργου, τον τεχνητό λόφο ύψους 14 μέτρων. Η κατασκευή του λόφου έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ στην τελική μορφή του έργου, το Πάρκο εκτείνεται ως οροφή των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), δημιουργώντας μια αδιάσπαστη ενότητα αρχιτεκτονικής συμμετρίας και άρτιας λειτουργικότητας. Οι χορευτικές κινήσεις των δέκα γερανών αγκάλιασαν τον χώρο και με την πολύτιμη καλλιτεχνική συνδρομή της Ορχήστρας της ΕΛΣ, μετέδωσαν την αίσθηση της μουσικότητας, της απεριόριστης δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας σε κάθε άκρη του εργοταξίου.

Μεταξύ όσων παρακολούθησαν τον «Χορό των Γερανών» βρισκόταν και ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, RenzoPiano, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της πρώτης καλλιτεχνικής παράστασης που φιλοξενήθηκε στον χώρο του εργοταξίου, αποδεικνύοντας ότι το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ήδη ενεργό κομμάτι της ζωής της σύγχρονης Αθήνας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε: «Από την αρχή κιόλας της σύλληψής του, το ΚΠΙΣΝ αποτέλεσε ένα έργο εμπνευσμένο και ικανό να μεταφέρει σε κάθε έναν από τους πολίτες αυτής της χώρας, λίγο από τη μαγεία και τα υλικά ονείρου που διαθέτει. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ήδη εδώ, κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και ο σημερινός “Χορός των Γερανών” συμβολίζει ακριβώςτον παλμό της ζωής που χτυπάει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσασε αυτό το εργοτάξιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με συνέπεια και απεριόριστη φροντίδα ένα έργο που αναμένεται με τη λειτουργία του να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και, ελπίζουμε,στην ανανέωση της νοοτροπίας όλων μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοιπου συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμειςστην πραγματοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου».

O Renzo Piano, αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, πρόσθεσε: Ο «ΧορόςτωνΓερανών», στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να περάσει κανείς μία υπέροχη βραδιά στην Αθήνα. Αλλά, πέραν αυτού, είναι κι ένας τρόπος να εκφράσουμε την ενέργεια και την αισιοδοξία που εκπέμπει αυτό το ξεχωριστό μέρος. Η μουσική είναι μία από τις βασικές πτυχές του έργου. Μία άλλη πτυχή είναι η νέα δημόσια βιβλιοθήκη, και,τέλος, το δημόσιο Πάρκο.Σας καλωσορίζουμε λοιπόν εδώ απόψε για να ζήσετε μαζί μας το ξεκίνημα του υπέροχου αυτού Πάρκου, που πολύ σύντομα θα προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του, θαυμάσια θέα προς τον Παρθενώνα και προς τη θάλασσα ταυτόχρονα».

Με τον «Χορό των Γερανών», ο χώρος του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ πλημμύρισε  από ζωή, νότες και μελωδίες, εκπληρώνοντας, περίπου δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του στον ελληνικό λαό, τον βασικό σκοπό του να ενώνει τους ανθρώπους με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό και να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες λυρισμού, παιδείας και πολιτισμού.Το ΚΠΙΣΝ είναι ήδη εδώ, κομμάτι της ζωής της χώρας.

Η πρωτότυπη αυτή χορευτική παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση που διεξάγεται στην Αθήνα, από τις 26 έως και τις 27 Ιουνίου.

 

 {youtube}6y-BvZQYxHM{/youtube}