Δεν ξέρουμε αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γευτεί, μόνο που ο AI Chef Aiman ήρθε για να αλλάξει το «παιχνίδι» στη γαστρονομία.


Το Ντουμπάι ποτέ δεν ντράπηκε να υποδεχθεί το μέλλον λίγο νωρίτερα από όλους τους άλλους, αλλά το Woohoo, το νεότερο γαστρονομικό υπερθέαμα της πόλης, ανεβάζει τον πήχη ακόμα και για τα δικά του δεδομένα. Κρυμμένο στη σκιά του Μπουρτζ Χαλίφα, το εστιατόριο δεν ηγείται από έναν μάστερ σεφ με τατουάζ και μαχαίρια ιαπωνικής ακριβείας (αν λέμε ότι τα τατουάζ είναι απαραίτητα), αλλά από ένα γλωσσικό μοντέλο αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με κλίση στην υψηλή γαστρονομία και δική του… εκπομπή. Γνωρίστε τον Chef Aiman, τον πρώτο AI σεφ παγκοσμίως με δικό του μενού και podcast.

AI CHEF

Η ιδέα γεννήθηκε ένα χαλαρό απόγευμα στο γραφείο του επιχειρηματία Ahmet Oytun Cakir. Ο Cakir, πίσω από δημοφιλή στέκια όπως το BohoX, έριξε μία τυχαία ερώτηση στο τότε νέο ChatGPT. Δευτερόλεπτα μετά, είχε στα χέρια του μία πικάντικη συνταγή για αρνί τόσο εντυπωσιακή, που την κράτησε και την έβαλε αμέσως στο μενού. Έγινε ανάρπαστη, ένα από εκείνα τα πιάτα που αποκτούν δική τους φήμη. Και κάπου εκεί γεννήθηκε η πιο παράτολμη σκέψη του: ένα ολόκληρο εστιατόριο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη.

Φτάνουμε στον Σεπτέμβριο του 2025. Η Gastronaut Hospitality αποκαλύπτει το Woohoo, έναν κομψό, φουτουριστικό χώρο που μοιάζει βγαλμένος από το Blade Runner, λίγο πριν ξεκινήσει το service. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Aiman, ο ψηφιακός σεφ του εστιατορίου, δημιουργημένος με το UMAI, το custom AI μοντέλο της Vivid Studios. Πώς είναι ο Aiman; Βλέπουμε ένα σχετικά νεαρό Καυκάσιο με ασημένια space γυαλιά και ξεχωριστό αέρα επιστημονικής φαντασίας να καλωσορίζει τους επισκέπτες με ένα ζεστό «habibti» («αγάπη μου»).

Ο Aiman δεν σοτάρει, δεν ψήνει, δημιουργεί. Αντλεί από χιλιάδες συνταγές και συνδυασμούς γεύσεων για να φτιάξει πιάτα που οι άνθρωποι σεφ υλοποιούν στην κουζίνα. Σκεφτείτε τον ως το πιο υπερκαταρτισμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στον κόσμο, χωρίς εγωισμό αλλά με μερικά terabytes γαστρονομικής περιέργειας. Μπορεί, όμως, κάτι ψηφιακό που δεν έχει την αίσθηση της γεύσης και όχι μόνο, να παρουσιάσει νέα μενού για να τα υλοποιήσουν άνθρωποι σεφ και μάγειρες; 

AI CHEF

Το αρχικό μενού, πάντως, είναι λιγότερο επιστημονική φαντασία και περισσότερο εκλεπτυσμένη ασιατική comfort κουζίνα, με rock shrimp tempura, τραγανή πάπια και wagyu καλαμάκια με φουά γκρα. Όμως οι πραγματικές εκπλήξεις κρύβονται πιο βαθιά.

Το Dinosaur Heart είναι ένα ταρτάρ από Angus, otoro (το πιο λιπαρό και πολυτελές κομμάτι από την κοιλιά του τόνου bluefin) και fugu (ψάρι-φούσκα), σερβιρισμένο πάνω σε μια βάση που πάλλεται αργά, μισό πιάτο, μισό performance art. Το Molecular Burrata παρουσιάζεται σαν χημικό πείραμα πολυτέλειας, ενώ τα Mesopotamia Gyoza επανασυστήνουν την ιρακινή γεύση μέσα από ρόδι, αρνί και κορεάτικη πιπεριά. Μπράβο φαντασία ο σεφ…

Το μπαρ, υπό τον Jimmy Barrat (αυτός τουλάχιστον είναι πραγματικός άνθρωπος), το πάει ακόμα παραπέρα. Το Voyager’s Reply συνδυάζει clarified ντοματόνερο με umeshu (το διάσημο ιαπωνικό λικέρ από δαμάσκηνα) και ποπ κορν με mezcal, ενώ το Cosmic Echo, με φραμπουάζ, ρούμι και ιβίσκο, παίζει «άλλη μπάλα».

Και φυσικά, το επιδόρπιο είναι ένα μικρό ηλιακό σύστημα στο πιάτο σας, κάθε «πλανήτης» κρύβει mochi (το ιαπωνικό κολλώδες κέικ ρυζιού), φρούτα, παγωτό ή πουτίγκα.

Τελικά, είναι το Woohoo άλλη μία υπερβολή του φουτουριστικού Ντουμπάι ή το μέλλον της γαστρονομίας; Ίσως και τα δύο. Το σίγουρο είναι πως το τραπέζι του σεφ Aiman είναι ήδη από τα πιο περιζήτητα στην πόλη.