Το διαδικτυακό παιχνίδι λέξεων που κατέκτησε τον κόσμο τον καιρό της πανδημίας ίσως βρήκε άξιο αντίπαλο σε ένα δωρεάν παιχνίδι που σε βάζει να μαντέψεις δημοφιλή τραγούδια.


Wordle. Συνεχίζετε να παίζετε; Αν με ρωτήσει κάποιος, το διαδικτυακό παιχνίδι Wordle φέρνει μνήμες πανδημίας και lockdown, τότε που όλοι ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, κολλημένοι στις οθόνες του smartphone και του υπολογιστή. 

Ήταν η εποχή, Οκτώβριος του 2021, που ο Ουαλός μηχανικός λογισμικού Josh Wardle, μόνιμος κάτοικος της Νέας Υόρκης, αποφάσισε να λανσάρει ένα web παιχνίδι λέξεων με το όνομα Wordle (από τις λέξεις word και Wardle). Ήταν ένα μικρό project που δούλευε από το 2013 αλλά δεν είχε αποφασίσει μέχρι τότε να το βγάλει προς τα έξω. Με αφορμή την πανδημία και τον χρόνο που περνάγαμε μέσα στα σπίτια μας, στην αρχή το τέσταρε με τη σύντροφο και την οικογένειά του. Αποδείχτηκε εθιστικό. 

Φτάνουμε στον Οκτώβριο 2021 που ο Josh Wardle λανσάρει το Wordle επίσημα – πάντα με δωρεάν πρόσβαση - και από τους πρώτους  λίγους δεκάδες παίκτες, μέσα σε ελάχιστο διάστημα άρχισε να παίζεται από εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους The New York Times, με παράδοση στα σταυρόλεξα και κουίζ μέσα από τις σελίδες τους και στο διαδίκτυο, με το Wordle να περνάει στα χέρια του μεγάλου media οργανισμού τον Ιανουάριο 2022. Όλα αυτά μέσα σε τρεις μήνες. 

Για όσους δεν έχουν παίξει Wordle, οι κανόνες είναι απλοί. Έχεις έξι προσπάθειες για να μαντέψεις μία λέξη που αποτελείται από πέντε γράμματα. Αν πρασινίσει κάποιο γράμμα/κουτάκι της λέξης που έχεις βάλει, τότε αυτό το γράμμα όχι απλά υπάρχει στη λέξη που πρέπει να βρεις αλλά βρίσκεται και στο ακριβές σημείο (π.χ. η τέταρτη στη σειρά στη λέξη). Αν κιτρινίσει ένα γράμμα, τότε αυτό υπάρχει στη λέξη που ψάχνουμε αλλά δεν βρίσκεται στο σωστό σημείο. Αν τα γράμματα γκριζάρουν, τότε δεν έχεις βρει κανένα σωστό. Έξι προσπάθειες! 

Με το Wordle να παίζετε σε όλο τον κόσμο και πολλές οι παραλλαγές του που έχουν εμφανιστεί (οι περισσότερες αδιάφορες, δεν μπορείς να «χτυπήσεις» το αυθεντικό), το Bandle έρχεται σαν το «μικρό μουσικό αδελφάκι» του. Εμφανίστηκε σαν δωρεάν διαδικτυακό παιχνίδι το 2022 από τον Γάλλο προγραμματιστή Johann Levy και σαν – πάντα δωρεάν - εφαρμογή σε Android και App Store τον Δεκέμβριο 2023, με τη δημοφιλία του να ανεβαίνει συνέχεια. Σε αυτό έβαλαν το «χεράκι» τους και διάφοροι influencers σε TikTok, Twitch και YouTube που ανεβάζουν videos παίζοντας Bandle. 

Πώς παίζεται το Bandle; 

To Bandle θυμίζει το Wordle, όχι μόνο ως προς το όνομα. Κάθε μέρα, η ομάδα του Bandle επιλέγει ένα τραγούδι που γνωρίζει μόνο αυτή και σου δίνει κάποια αρχικά στοιχεία όπως η ημερομηνία κυκλοφορίας, πόσα views έχει στο YouTube και βαθμός δυσκολίας. Με αυτά και μόνο τα στοιχεία δεν μπορείς να μαντέψεις τον τίτλο του τραγουδιού.

Στη συνέχεια ξεκινάς να ακούς το ρεφρέν του τραγουδιού παιγμένο από ένα όργανο (π.χ. ντραμς). Μπορείς να μαντέψεις το τραγούδι από τον ρυθμό και το όργανο; Όχι; Πατάς skip και στη δεύτερη προσπάθεια προσθέτουν άλλο ένα όργανο στο ρεφρέν (π.χ. ντραμς + μπάσο). Αν νομίζεις ότι βρήκες το τραγούδι, τότε πατάς guess και γράφεις τον τίτλο. Αν είναι σωστός, τότε είσαι φοβερός παίκτης που το βρήκες στη δεύτερη προσπάθεια. Αν όχι, τότε συνεχίζεις. Έχει συνολικά έξι προσπάθειες για να βρεις τον τίτλο του τραγουδιού και σε κάθε προσπάθεια / βήμα προστίθεται και άλλο ένα μουσικό όργανο. Μέχρι την έκτη και τελευταία προσπάθεια, θα το βρεις. Πού θα πάει; 

Αν σας άρεσε το Wordle την εποχή της πανδημίας και την εποχή μετά την πανδημία, έχετε μουσικό αυτί και αγάπη για τη μουσική, ίσως βρέθηκε το νέο web παιχνίδι για εσάς.