Το φτηνό αντικείμενο της καθημερινότητας, σύμβολο των απλών απολαύσεων της ζωής, βάζει glitter και αλλάζει επίπεδο.


Η λευκή πλαστική καρέκλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε ελληνικό σπίτι. Δεν υπάρχει κατοικία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις εξοχικές, που δεν θα βρεις μία πλαστική καρέκλα στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στην κουζίνα. Ή δεν θα ακούσεις ακόμα και σήμερα έναν πλανόδιο πωλητή να διαλαλεί την πραμάτεια του και να τις διαφημίζει.

Είναι κομμάτι της ελληνικής και βαλκανικής κουλτούρας, σήμα κατατεθέν, αλλά δεν τις βρίσκεις μόνο σε αυτό το γεωγραφικό κομμάτι της υφηλίου. Οι λευκές πλαστικές καρέκλες, γνωστές και ως Monobloc, κατασκευασμένες από ένα μόνο κομμάτι λευκού πλαστικού, είναι διαδεδομένες και πολύ δημοφιλείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη (βέβαια, στη Βασιλεία της Ελβετίας είχαν απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους για κάποια χρόνια, «χάλαγαν» την εικόνα του αστικού τοπίου). Είναι φτηνές, ελαφριές και γερές, δεν νομίζω να ζητάς κάτι περισσότερο.

Το αξιοσημείωτο με τις λευκές πλαστικές καρέκλες πολυπροπελονίου, δηλαδή το θερμοπλαστικό πολυμερές που χρησιμοποιείται σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο πρώτος που τις εφηύρε και κατασκεύασε. Δεν καταγράφεται ένας τίτλος προστασίας – πατέντα σε κάποιον, αν και πρέπει να ανατρέξουμε στη δεκαετία του ’70, τότε που άρχισαν να κατασκευάζονται μαζικα οι πρώτες Monobloc καρέκλες. Ένας κατασκευαστής από τον Καναδά διεκδικεί αυτόν τον τίτλο, το ίδιο και ένας Γάλλος. 

Και όμως, αυτή η λευκή πλαστική καρέκλα βρίσκεται ανάμεσα στα 25 πιο σημαντικά έπιπλα των τελευταίων 100 χρόνων, σύμφωνα με τους The New York Times. «Tο monobloc είναι σημαντικό. Μας επιτρέπει να μιλάμε για την ιστορία. Να μιλάμε για αντίγραφα. Μας επιτρέπει να μιλάμε για το δικό της αποτύπωμα στο design και την ιστορία των πλαστικών» σημειώνει η Paola Antonelli, επιμελήτρια αρχιτεκτονικής και design στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης. Διαφωνεί κανείς; 

Σήμερα, η design κολεκτίβα HFA-Studio με έδρα τη Βιέννη της Αυστρίας αποτίει το δικό της φόρο τιμής στην καρέκλα-σύμβολο της απλότητας και της χαλάρωσης. Πριν μερικές μέρες, στο πλαίσιο της έκθεσης “Out Of Office” στη Βιέννη, αποκάλυψε μία μοναδική Monobloc καρέκλα – έργο τέχνης, φτιαγμένη στο χέρι – χωρίς τη χρήση μηχανημάτων ή ρομπότ - από 1000 μικρά πλακάκια μωσαϊκού καθρέφτη. H Glitter Monobloc Chair φέρνει disco λάμψη στην καθημερινότητά μας και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Σίγουρα, αποτελεί το κύριο έκθεμα και ατραξιόν της έκθεσης «Out Of Office” 

«Αυτή η μεταμόρφωση τονίζει την εξέλιξη της καρέκλας από ένα απλό, φτηνό αντικείμενο σε ένα αντικείμενο πόθου μέσα από περίτεχνη δουλειά στο χέρι, μία γιορτή των πιο απλών απολαύσεων της ζωής» αναφέρουν οι σχεδιαστές του HFA-Studio για την Glitter Monobloc Chair.

Ευχαριστούμε τις λευκές πλαστικές καρέκλες για τις στιγμές χαλάρωσης που συνεχίζουν να μας προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια.