Ο Γερμανός προπονητής άφησε όσο κανείς άλλος το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στη Λίβερπουλ και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.


Γνωστός για το πάθος και τον πληθωρικό του χαρακτήρα, η θητεία του 56χρονου Γερμανού προπονητή Γιούργκεν Κλοπ στην Λίβερπουλ ήταν ένα rollercoaster θριάμβων και απογοητεύσεων. Κυρίως θριάμβων, αφού πήρε μία ποδοσφαιρική ομάδα που για δεκαετίες είχε χάσει τη λάμψη της και την έφερε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης (κατάκτηση Champions League το 2019) και της Αγγλίας (κατάκτηση της Premier League, 2019-2020). Πριν έρθει ξανά ο Πεπ Γκουαρδιόλα για να τα σαρώσει όλα με την Μάντσεστερ Σίτι.

Μετά από 9 γεμάτα χρόνια στη Λίβερπουλ (έχοντας νωρίτερα επιτυχημένη πορεία και στην Μπορούσια Ντόρτμουντ), πολλά πάνω και κάτω, όπως η ίδια η ζωή, ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ομάδα που αγάπησε με πάθος, μέσα από συγκινησιακό κλίμα και μία τελευταία βόλτα στο Άνφιλντ. Μέχρι να επιστρέψει; Ο Γιούργκεν Κλοπ λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος προπονητής στο «μεγάλο λιμάνι» και έφερε ξανά την Λίβερπουλ στο κλαμπ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων.




Ξεκίνησε σαν επιθετικός
Ο Γιούργκεν Κλοπ υπήρξε επιθετικός στα νιάτα του με τη φανέλα της ιστορικής
Mainz 05 της ομώνυμης πόλης του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτο, μία ομάδα που τότε έπαιζε κυρίως στην Bundesliga 2. Στην Main 05 σκόραρε 52 φορές μέσα σε μία δεκαετία και 325 ματς.

 

Συνέχισε σαν προπονητής της Mainz 05
To 2001 αποσύρεται στα 34 του από την Mainz 05 και την ενεργό δράση και την επόμενη μέρα αναλαμβάνει προπονητής στην ίδια ομάδα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Το 2004, ο Γιούργκεν Κλοπ ανεβάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της την Mainz 05 στη μεγάλη κατηγορία, την Bundesliga.
 

 

Η μεταμόρφωση της Μπορούσια Ντόρτμουντ
Το 2008 αναλαμβάνει την Μπορούσια Ντόρτμουντ και λίγο αργότερα της φέρνει δύο πρωταθλήματα στην
Bundesliga, τις σεζόν 2010-11 και 2011-2012, μαζί με έναν χαμένο τελικό Champions League, λίγο πριν ξεκινήσει ένα απίστευτο σερί πρωταθλημάτων από την Μπάγερν Μονάχου. Αυτά είναι και τα τελευταία πρωταθλήματα της Μπορούσια, δεν έχει δει ξανά τη χαρά της κορυφής.

 

Το περίφημο “gegenpressing” του Κλοπ
Θιασώτης της ομαδικής δουλειάς αλλά και του
gegenpressingcounter-pressing στα αγγλικά), μία ποδοσφαιρική τακτική που χρησιμοποιούν πολλοί Γερμανοί και Ιταλοί προπονητές και θέλει μία ομάδα που χάνει την μπάλα, να κυνηγάει αμέσως να ανακτήσει την κατοχή της παρά να γυρνάει πίσω για να αναδιοργανωθεί. Ο Κλοπ το πήγε ένα βήμα πιο πέρα!


Το πρώτο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ μετά από 30 χρόνια

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοινώνεται σαν ο νέος προπονητής της αγγλικής Λίβερπουλ, μία θρυλική ομάδα που τις τελευταίες δεκαετίες ήταν «σκιά» του ένδοξου παρελθόντος. Η Λίβερπουλ, υπό την μαεστρία του Κλοπ, κερδίζει πρώτα το
Champions League το 2019 και ένα χρόνο αργότερα το πολυπόθητο τρόπαιο της Premier League. Είχαν περάσει 30 χρόνια από το προηγούμενο και το «μεγάλο λιμάνι» “κάηκε” από τους πανηγυρισμούς.

Αγαπημένος των παικτών, της εξέδρας και των δημοσιογράφων
Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι μία χαρισματική προσωπικότητα με έμφυτο το χιούμορ και υψηλό πνεύμα. Δημιούργησε γερούς δεσμούς με τους παίκτες της Λίβερπουλ και τους φίλους της ομάδας, ενώ οι ατάκες του σε συνεντεύξεις τύπου είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Δίνει έμπνευση και δύναμη σε όλους, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές για την ομάδα.