Όλες οι εξηγήσεις που χρειαζόμαστε, προτού πιστέψουμε στην εξωγήινη ζωή!


Το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουλίου, αλλά και μια εβδομάδα πριν, σημειώθηκαν εκατοντάδες αναφορές από κατοίκους της Αθήνας, της Εύβοιας και ελληνικών νησιών όπως η Σύρος, σχετικά με ένα εντελώς ασυνήθιστο θέαμα στον ουρανό. Μια ευθεία και φωτεινή γραμμή – ορατή με γυμνό μάτι – φαίνεται πως ταξίδευε στον ουρανό, με τους ανυποψίαστους πολίτες που την παρατήρησαν να τα «χάνουν» μπροστά σε ένα θέαμα που θα παρέπεμπε με μπόλικη φαντασία στην… εξωγήινη ζωή!

Φυσικά η εξήγηση ήρθε σύντομα, με την εν λόγω «γραμμή» σε υψόμετρο περίπου 500 χιλιομέτρων στον ουρανό να μην είναι άλλη από τους δορυφόρους Starlink της SpaceX, της εταιρίας δηλαδή του Elon Musk. Η εταιρία του Musk διαθέτει το δικό της δορυφορικό δίκτυο Internet, που επεκτείνεται συνεχώς παρέχοντας πρόσβαση ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες γωνιές του πλανήτη. Έτσι, έτυχε πρόσφατα οι εν λόγω δορυφόροι να γίνουν ορατοί πάνω από την Ελλάδα, πριν αυτοί κατευθυνθούν προς τις τελικές τους θέσεις.

Οι Starlink δορυφόροι εκτοξεύονται από τη Γη σε γκρουπ των 60 και στην αρχή πετούν πολύ κοντά μεταξύ τους και σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Σχηματίζουν σε αυτό το σημείο μια ευθεία γραμμή καθώς περιφέρονται γύρω από τη Γη, και μερικές φορές αυτή γίνεται ορατή από το έδαφος λόγω της αντανάκλασης του ήλιου υπό ορισμένες γωνίες. Αυτή ακριβώς η διαδικασία είναι που δημιουργεί το φαινόμενο του λεγόμενου «Starlink τρένου» που μπορεί κι εσείς να θαυμάσατε έκπληκτοι.

Οι δορυφόροι εξαπλώνονται φυσικά σταδιακά και ανεβαίνουν σε υψηλότερες τροχιές, όπου είναι λιγότερο ορατοί από το έδαφος. Στην τελική τους τροχιά βρίσκονται περίπου 550 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, παρέχοντας έτσι υπηρεσίες διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Δείτε βίντεο που κατέγραψε ένας πολωνός τουρίστας που βρισκόταν στη Ρόδο:

https://youtu.be/pG_uAVFs-m4