Οι ερευνητές πέρασαν έξι εβδομάδες χαρτογραφώντας όλο το ναυάγιο και τα συντρίμμια του σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτό.


Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πρώτη 3D απεικόνιση ολόκληρου του ναυαγίου του Τιτανικού, γεγονός που αποτελεί το δίχως άλλο έναν τεράστιο άθλο ως προς την ερευνητική δουλειά που αυτή χρειάστηκε.

Χρησιμοποιώντας δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα, οι υπεύθυνοι ερευνητές πέρασαν έξι εβδομάδες χαρτογραφώντας όλο το ναυάγιο και τα συντρίμμια του σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτό. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελείται από 715.000 εικόνες, οι οποίες και συνθέτουν ένα πλήρες και λεπτομερέστατο 3D μοντέλο. Οι ίδιοι ερευνητές αφιέρωσαν επιπλέον 7 μήνες στη σύνθεση του τεράστιου όγκου δεδομένων που συνέλλεξαν, ενώ ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει λεπτομερώς όλη την πολύμηνη προσπάθεια αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024.

Μιλώντας για την ερευνητική διαδικασία στην οποία και συμμετείχε, ο Anthony Geffen δήλωσε: «Όλα τα συμπεράσματά μας για το πώς βυθίστηκε και πολλές λεπτομέρειες προέρχονται από υποθέσεις, επειδή δεν υπάρχει ένα μοντέλο που να μας βοηθήσει να αναδομήσουμε με ακρίβεια το ναυάγιο ή να μετρήσουμε με ακρίβεια τις αποστάσεις του. Είμαι ενθουσιασμένος καθώς η ποιότητα του μοντέλου θα βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να περπατήσουν εικονικά στον Τιτανικό. Να δουν πού βρισκόταν η γέφυρα και τόσα πολλά ακόμα».

Ο Park Stephenson που έχει επίσης ασχοληθεί με το ναυάγιο του Τιτανικού δήλωσε: «Παρατηρώ λεπτομέρειες τις οποίες δεν είχε δει κανείς μας πριν και αυτό με βοηθά να προσθέσω πάνω σε όλα τα άλλα που έχουμε μάθει έως σήμερα. Βλέπουμε το ναυάγιο με εντελώς διαφορετική ματιά. Πλέον έχουμε πραγματικά δεδομένα τα οποία μπορούν να τα αναλύσουν μηχανικοί και να έχουν μία βαθύτερη κατανόηση των διεργασιών πίσω από το ναυάγιο και το σπάσιμο του σκάφους στα δύο, φέρνοντάς μας πιο κοντά στην πραγματική ιστορία της καταστροφής του Τιτανικού».

Δείτε το σχετικό βίντεο και φωτογραφίες: