Μια ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται πως ξέρει ποιος ήταν ο κατά συρροή δολοφόνος Zodiac και κατηγορεί το FBI για συγκάλυψη


Οι Case Breakers, μια ομάδα κορυφαίων ντετέκτιβ που έρευνα ανεξιχνίαστες υποθέσεις σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να πιστεύει πως έχει διαλευκάνει την ταυτότητα του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου, Zodiac.

Η εν λόγω μη κερδοσκοπική οργάνωση, με επικεφαλής τον ερευνητή δημοσιογράφο Thomas Colbert, ισχυρίζεται πως ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Gary Francis Post – ο οποίος πέθανε το 2018 – είχε καταχωρηθεί ως «ύποπτος» από το 2016. Σε σχετικό δελτίο Τύπου της ομάδας, αναφέρεται παράλληλα πως τμήμα του DNA του υπάρχει «ασφαλισμένο» στο ομοσπονδιακό εργαστήριο του Quantico της Virginia.

Οι ερευνητές κατηγορούν επίσημα το FBI για συγκάλυψη, μιας που σύμφωνα με τους ίδιους, αν και έχει στην κατοχή του δείγμα του DNA του υπόπτου, δεν το έχει χρησιμοποιήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό ή την ταυτοποίηση του κατά συρροή δολοφόνου.

Ο περίφημος Zodiac – που ενέπνευσε μάλιστα και την ομώνυμη ταινία θρίλερ του David Fincher – ευθύνεται για πέντε επιβεβαιωμένους φόνους στη βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Από την πλευρά του, το FBI έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν έχει καταφέρει να λύσει την υπόθεση του συγκεκριμένου δολοφόνου και ότι γι’ αυτό και η έρευνα παραμένει ανοιχτή μέχρι σήμερα.

Η ομάδα των Case Breakers δηλώνει σήμερα πως έχει συλλέξει δείγμα του υπόπτου και ζητά να γίνει ταυτοποίηση με το αντίστοιχο DNA που συλλέχθηκε σε έναν έκτο φόνο, αυτόν της Cherry Joe Bates, το μακρινό 1966. Για εν λόγω φόνο πιστεύεται επίσης πως υπεύθυνος ήταν ο κατά συρροή δολοφόνος Zodiac. Οι αξιωματούχοι ωστόσο του FBI υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος φόνος δεν έχει καμία σχέση με τον δράστη.

«Πιστεύουμε 100% ότι η υπόθεση της Cherry Joe Bates δεν συνδέεται με την υπόθεση Zodiac», δήλωσε ο αστυνομικός του Riverside, Ryan Railsback στο Fox News Digital τον Οκτώβριο του 2021 και συμπλήρωσε πως «Τίποτα δεν έχει αλλάξει επ’ αυτού».

Ποιοι είναι οι Case Breakers

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση των Case Breakers είναι ιδιαιτέρως γνωστή παγκοσμίως και αποτελείται από περισσότερους από 40 πρώην ερευνητές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, δημοσιογράφους και αξιωματικούς των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι Case Breakers έχουν προσδιορίσει τον Gary Francis Post ως τον κύριο ύποπτο από το 2021. Η ομάδα θεωρεί πως ο δράστης είναι ή ήταν – στην περίπτωση που δεν ζει πια – ένας άνδρας από την Καλιφόρνια, που έδωσε στον εαυτό του το ψευδώνυμο Zodiac για να αποκρύψει την ταυτότητά του από τις Αρχές – μεγαλώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη φήμη του ανά τα χρόνια.

Ο Zodiac είχε βάλει στο στόχαστρό του τουλάχιστον επτά θύματα – τρία ζευγάρια και έναν οδηγό ταξί. Δύο από αυτούς κατάφεραν να επιζήσουν.