Τα μέλη της οικογένειας δεν είχαν ιδέα για την τεράστια αξία του πίνακα, που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1615 και 1617


Ένας εξαιρετικά σπάνιος πίνακας του Pieter Brueghel του νεότερου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά έργα του πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι αργότερα μέσα στον Μάρτιο, ο οποίος φέρει μια τρελή ιστορία!

Ο πίνακας του σημαντικού καλλιτέχνη του 17ου αιώνα ανακαλύφθηκε κρεμασμένος πίσω από μια πόρτα σε σπίτι στη βόρεια Γαλλία και βρισκόταν στην κατοχή της ίδιας οικογένειας από το 1900, με την προέλευσή του πριν από τότε να παραμένει ένα μυστήριο.

Ο πίνακας ύψους 112 εκατοστών, πλάτους 184 εκατοστών και αξίας που αναμένεται να αγγίξει τα 800.000 ευρώ, αποτελεί μια εκδοχή του διάσημου L'Avocat du village (μτφρ: Ο δικηγόρος του χωριού), ένα θέμα που ο Brueghel αναπαρήγαγε έως και 90 φορές κατά τη διάρκεια της πορείας του ως καλλιτέχνης. Το έργο πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1615 και 1617.

Ο Malo de Lussac, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Daguerre Val de Loire, που ανακάλυψε τον πίνακα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εκτίμησης που ζήτησε η οικογένεια, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι βρισκόταν μπροστά στην εν λόγω ανακάλυψη.

«Στην οικογένεια ήταν γνωστός ως «ο Brueghel», όμως δεν είχαν ιδέα ότι επρόκειτο για αυθεντικό έργο. Νόμιζαν ότι ήταν αντίγραφο – ένα διακοσμητικό στοιχείο μικρής αξίας», δήλωσε ο De Lussac.

«Όταν τον στείλαμε στη Γερμανία για έλεγχο από ειδικούς που επιβεβαίωσαν ότι ήταν του Brueghel και συνειδητοποίησαν τη σημασία αυτού που είχαν στην κατοχή τους, μας ζήτησαν να τους τραβήξουμε μια φωτογραφία μπροστά στον πίνακα με τον οποίο ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ταυτόχρονα αστείο και συγκινητικό».

Ο De Lussac πρόσθεσε: «Είναι από εκείνα τα μοναδικά ευρήματα που συμβαίνουν μια φορά στην καριέρα σου. Είναι ένας πολύ ασυνήθιστος πίνακας όσον αφορά το μέγεθος και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση».

Γεννημένος στις Βρυξέλλες, ο Pieter Brueghel ο νεότερος, υπήρξε ο μεγαλύτερος γιος του Ολλανδού/Φλαμανδού ζωγράφου της Αναγέννησης του 16ου αιώνα, Pieter Bruegel του πρεσβύτερου. Ο μικρότερος αδελφός του, Jan Brueghel ο πρεσβύτερος, ήταν επίσης ζωγράφος.

Τα έργα του Brueghel του νεότερου περιλάμβαναν τοπία, θρησκευτικά θέματα, όπως απεικονίσεις της κόλασης και σκηνές χωριών, ενώ υπήρξε επίσης σημαντικός αντιγραφέας των πιο δημοφιλών έργων του πατέρα του.

Το L'Avocat du village, γνωστό στα αγγλικά και ως Tax Collector’s Office, Notary’s Office, Payment of the Tithe ή Lawyer of Bad Cases, αποτελεί μια από τις σπάνιες πρωτότυπες συνθέσεις του και αναπαριστά μια χαοτική σκηνή με τους χωρικούς να σχηματίζουν ουρά στα γραφεία του δικηγόρου, κρατώντας δώρα, όπως αυγά και πουλερικά.

Πέρα από τις υπογεγραμμένες και χρονολογημένες εκδοχές του εν λόγω πίνακα, υπάρχουν επίσης δεκάδες παρόμοια έργα που δεν έχει επαληθευτεί μέχρι στιγμής ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο τον Brueghel ή το εργαστήριό του. Ενδεικτικά ως προς τη σημασία του για τον παγκόσμιο πολιτισμό, μια αυθεντική εκδοχή του πίνακα, που χρονολογείται γύρω στο 1617, κρέμεται στο μουσείο του Λούβρου.