Πάμε να δούμε λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτό το στοιχείο που πρέπει να προσέχουμε όλοι, -κυρίως για την καλή μας υγεία


Μια απορία που έχουν συχνά οι γυναίκες αλλά και οι άντρες είναι η καύση των θερμίδων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας τους. Αυτό συνήθως προκύπτει από την ανάγκη μας να  φτιάξουμε το σώμα μας αλλά και πετύχουμε τον επόμενο fit στόχο μας! Η αλήθεια είναι ότι οι θερμίδες αποτελούν στην πραγματικότητα ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και είναι ζωτικής σημασίας σε πολλά της επίπεδα.

Πάμε να δούμε λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτό το στοιχείο που πρέπει να προσέχουμε όλοι, -κυρίως για την καλή μας υγεία- αλλά και το πως μπορούμε να μετρήσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Θερμίδες και διατροφή

Οι θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά είναι ουσιαστικά αυτές που χρειαζόμαστε, ώστε να λάβουμε την κατάλληλη ενέργεια που δίνει boost στον οργανισμό μας. Οι ανάγκες του οργανισμού μας καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το βάρος μας, το ύψος, η ηλικία, η σωματική άσκηση και πολλά ακόμη.

Η ανάγκη μας να μετράμε τις θερμίδες προκύπτει κυρίως από την επιθυμία να πετύχουμε μια απώλεια βάρους ή να διατηρήσουμε το υπάρχον. Επίσης, το να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες περιέχει η καθημερινή μας διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να ισορροπούμε την ενέργεια που βάζουμε στον οργανισμό μας, με την ενέργεια που χρησιμοποιούμε.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μία θερμίδα καθορίζει την ποσότητα ενέργειας που είναι απαραίτητη ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 κιλ. νερού κατά 1 ℃. Άρα μπορούμε να πούμε ότι η θερμίδα είναι μονάδα θερμότητας!

Πόσο καίω όταν δεν κινούμαι;

Μια πολύ συχνή απορία που προκαλείται στους ανθρώπους είναι και το πόσο καίμε όταν δεν κινούμαστε, άρα και δεν ιδρώνουμε, ώστε να καταναλωθεί και η ανάλογη ενέργεια. Η απάντηση βρίσκεται στον βασικό μεταβολικό ρυθμό που έχει κάθε άνθρωπος, ο οποίος και αντιστοιχεί στην ενέργεια που δαπανάται με τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Ουσιαστικά, πρόκειται για τις θερμίδες που καταναλώνονται όταν δεν κάνουμε τίποτα, π.χ. όταν δεν κινούμαστε. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε ότι το 70% της ενέργειας που δαπανάται καθημερινά αφορά στη συντήρηση του οργανισμού. Το υπόλοιπο 20% αφορά στην σωματική δραστηριότητα, ενώ το 10% στην πέψη.

 

Εύκολη και ασφαλής μέτρηση θερμίδων

Η συνολική ημερήσια κατανάλωση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρούμε πόσες θερμίδες μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά ώστε να χάσουμε ή να προσθέσουμε ένα κατάλληλο και υγιές βάρος. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και θα χρειαστείς μόνο το ύψος, το βάρος, την ηλικία, το φύλο αλλά και τη δραστηριότητα και ακολουθείς καθημερινά.

Η μέτρηση θερμίδων θα σε βοηθήσει να απαντήσεις στο καθημερινό ερώτημα «πόσες θερμίδες καίω», ενώ θα αποτελέσει και αρωγό για να οργανώσεις το πρόγραμμα του 24ώρου σου, με οδηγό τον βασικό σου μεταβολισμό αλλά και την καθημερινή σου δραστηριότητα.

Γίνε εσύ ο planner της καθημερινής σου διατροφής με τον απόλυτο μετρητή θερμίδων και πέτυχε τον στόχο σου!