Η Kate Winslet στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ομοφοβίας του Χόλιγουντ

«Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον τέσσερις ηθοποιούς που κρύβουν απολύτως τη σεξουαλικότητά τους»
Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Η Kate Winslet είχε βιώσει κι η ίδια αρκετή ομοφοβία στο Χόλιγουντ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της με τους The Sunday Times, η σταρ του Τιτανικού μίλησε με ειλικρίνεια για πολλούς ηθοποιούς που φοβούνται να «βγουν από την ντουλάπα» λόγω του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στην καριέρα τους. «Δεν μπορώ να σας πω τον αριθμό των νέων ηθοποιών που γνωρίζω - μερικοί που είναι ήδη γνωστοί, κάποιοι που τώρα ξεκινούν - που φοβούνται ότι αν αποκαλυφθεί η σεξουαλικότητά τους όι αυτό θα τους δημιουργήσει πρόβλημα στην επιλογή τους σε απλούς ρόλους», δήλωσε ο Winslet. «Κι αυτό στις μέρες μας είναι πρόβλημα."

Χωρίς να αναφέρει ονόματα, η 45χρονη ηθοποιός έδωσε ένα παράδειγμα «Ένας γνωστός ηθοποιός μόλις πήρε έναν Αμερικανό agent και ο εκείνος του είπε, “Καταλαβαίνω ότι είσαι αμφιφυλόφιλος. Δεν θα το δημοσιοποιούσα στη θέση σου”. Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον τέσσερις ηθοποιούς που κρύβουν απολύτως τη σεξουαλικότητά τους. Είναι επίπονο. Επειδή φοβούνται να αποκαλυφθούν».

Τα τελευταία χρόνια, πολλές διασημότητες του LGBTQ + αποκάλυψαν την πίεση που ένιωσαν προκειμένου να αποκρύψουν τη σεξουαλικότητά τους. Ο Jonathan Bailey του Bridgerton, για παράδειγμα, είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Sir Ian McKellan για το περιοδικό Attitude ότι είχε αποθαρρυνθεί από άλλους ομοφυλόφιλους στη βιομηχανία του θεάματος να αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά του. «Οι πιο συντηρητικές συνομιλίες που είχα σχετικά με το να είμαι ειλικρινής σχετικά με τη σεξουαλικότητά μου σε αυτήν την εποχή και την ηλικία προέρχονται από ομοφυλόφιλους άντρες στη βιομηχανία, που συνηθίζουν να μου λένε “ω όχι, δεν μπορείς να αποκαλυφθείς, δεν πρέπει πραγματικά να το κάνεις αυτό”», δήλωσε.

Ο Bailey είναι ένα μόνο παράδειγμα. Το 2015, η Elliot Page - η οποία προέβη στην εξομολόγηση ότι θεωρεί τον εαυτό της ως τρανσέξουαλ στα τέλη του περασμένου έτους - είπε στο Variety ότι «υπάρχει αυτή η αφήγηση με την οποία οι άνθρωποι είναι προσκολλημένοι: του ότι δεν μπορείς να αποκαλύψεις τη σεξουαλικότητά σου γιατί θα βλάψει την καριέρα σου». Οι ηθοποιοί Ezra Miller και Colton Haynes είπαν στο παρελθόν ότι το έχουν βιώσει επίσης. «Δεν θα προσδιορίσω [ποιος μου είπε να μην αποκαλυφθώ]», δήλωσε ο Μίλερ στη Shortlist το 2017. Ο Haynes, από την πλευρά του, δήλωσε στο SiriusXM την ίδια χρονιά ότι «είπε κυριολεκτικά από την ημέρα που μετακόμισα στο Λος Άντζελες ότι δεν θα μπορούσα να είμαι φανερά γκέι γιατί δεν θα εργαζόμουν».

«Είναι άσχημα νέα», δήλωσε η Winslet στους The Sunday Times, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της βιομηχανίας του θεάματος να διατηρήσει αυτές τις πληροφορίες ιδιωτικές ήταν δύσκολη για τους «άντρες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο». «Το Χόλιγουντ πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την απαίσια πρακτική. Δεν μπορεί κάποιος να παίξει τον straight γιατί, προφανώς, είναι γκέι;»» αναρωτιέται. «Αυτό θα πρέπει να είναι σχεδόν παράνομο. Δεν θα πίστευες πόσο διαδεδομένο είναι ωστόσο. Και δεν μπορεί απλώς να απομονωθεί στην ερώτηση για τους γκέι ηθοποιούς που παίζουν γκέι ρόλους. Επειδή οι ηθοποιοί, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιλέγουν να μην αποκαλυφθούν για προσωπικούς λόγους. Και δεν είναι δουλειά κανενός. Ίσως είναι δική τους επιλογή να το κρατήσουν κρυφό. Ίσως είναι από ενοχή και ντροπή».

Η Winslet, η οποία ανέλαβε ρόλο λεσβίας στο Ammonite πέρυσι μαζί με τη Saoirse Ronan, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μια ξεχωριστή συζήτηση σχετικά με τους straight ηθοποιούς που αναλαμβάνουν gay χαρακτήρες. «Θα μπορούσαμε να είχαμε μια συζήτηση για το πώς νιώθω όταν παίζω μια λεσβία και πιθανότατα να παίρνω αυτόν τον ρόλο από κάποιον», είπε. «Αλλά τελείωσα με το να μην είμαι ειλικρινής για το ποιες είναι οι πραγματικές μου απόψεις και ξέρω ότι ο ρόλος αυτός ποτέ δεν προσφέρθηκε σε κανέναν άλλο. Παίρνοντας αυτό τον ρόλο είχα την ευκαιρία να μεταφέρω μια ιστορία LGBTQ σε εκατομμύρια θεατές στο σαλόνι τους».

Τελικά, ωστόσο, η Winslet πιστεύει ότι η αλλαγή θα έρθει όταν περισσότεροι άνθρωποι μιλήσουν ειλικρινά για τη σεξουαλικότητά τους. «Δεν σκοπεύω να διορθώσω το Χόλιγουντ, αλλά μιλάμε για νέους ηθοποιούς που ίσως σκέφτονται να ενταχθούν σε αυτό το επάγγελμα και να βρουν έναν τρόπο να νιώθουν πιο άνετα με τον εαυτό τους. Για να υπάρχει λιγότερη κρίση, διάκριση και ομοφοβία».

Πηγή