Ανακάλυψε δέκα ψυχολογικούς λόγους που σε κάνουν να ερωτεύεσαι κάποιον


Ορισμένοι παράγοντες καθιστούν πιο πιθανό ότι κάποιος θα σε ερωτευτεί ή ότι εσύ θα ερωτευτείς έναν συγκεκριμένο άνθρωπο κι όχι κάποιον άλλον. Όπως, για παράδειγμα, αν η προσωπικότητά σου είναι παρόμοια με τη δική του, αν μοιράζεστε την ίδια κοσμοθεωρία ή ακόμα και αν κάνετε κάτι τόσο απλό όσο το να σας αρέσουν εξίσου τα αγγίγματα ή κάποιες κοινές χειρονομίες.

Ενδέχεται η λίστα για τον καθένα να είναι διαφορετική κι ενδεχομένως με βάση τα προσωπικά κριτήρια ή τις προτιμήσεις ανεξάντλητη – ωστόσο για να σε βοηθήσουμε βρήκαμε 10 ψυχολογικούς λόγους που η έρευνα και η επιστήμη της ψυχολογίας έχει βρει ότι επηρεάζουν το εάν κάποιος θα ερωτευτεί μαζί σου και αντίστοιχα αν κι εσύ θα τον ερωτευτείς.

Εάν διαθέτετε τη σωστή έκφραση του προσώπου

Η έκφραση της επιτυχίας είναι γενικά ελκυστική για τις γυναίκες – αλλά όχι τόσο για τους άνδρες. Το 2011, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε περισσότερα από 1.000 άτομα, δείχνοντάς τους φωτογραφίες μελών του αντίθετου φύλου και τους ρωτούσαν πόσο ελκυστικοί ήταν οι άνθρωποι στις φωτογραφίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες αξιολόγησαν τις γυναίκες πιο ελκυστικές όταν φαίνονταν χαρούμενες και λιγότερο ελκυστικές όταν έδειχναν υπερηφάνεια. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, αξιολόγησαν τους άντρες πιο ελκυστικούς όταν έδειχναν υπερηφάνεια και λιγότερο ελκυστικούς όταν φαίνονταν ευτυχισμένοι. Είναι ενδιαφέρον ότι η ντροπή κατατάχθηκε αρκετά ελκυστική τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι γυναίκες προτιμούν την οικειότητα, αλλά οι άντρες προτιμούν το πρωτόγνωρο

Μπορεί όλοι να έχουμε έναν «τύπο», αλλά οι άντρες είναι πιο πιθανό να προσελκύονται σε πρωτότυπα πρόσωπα από ό,τι οι γυναίκες.

Σε μια μελέτη του 2014, οι άνδρες και οι γυναίκες είδαν μια τυχαία σειρά προσώπων, μερικά από τα οποία επαναλήφθηκαν. Τότε τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητά τους (σαν ένα πρωτότυπο Tinder). Για τους άνδρες, τα οικεία πρόσωπα βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικά, ακόμη και αυτά που εμφανίστηκαν δύο φορές. Για τις γυναίκες, ωστόσο, ίσχυε το αντίθετο, γεγονός που δείχνει ότι οι γυναίκες προτιμούσαν την οικειότητα σε έναν ρομαντικό σύντροφο, ενώ οι άντρες ήθελαν κάτι καινούργιο και πρωτόγνωρο.

Εάν χρησιμοποιείτε πολλές χειρονομίες χεριών

Ψάχνεις για αγάπη; Τότε βγες να το δηλώσεις δημιουργώντας χώρο. Κυριολεκτικά – δήλωσε τη φυσική σου παρουσία σε έναν χώρο με χειρονομίες χεριών και με μια εκτεταμένη στάση σώαμτος. Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές παρατήρησαν άνδρες και γυναίκες σε συνεδρίες speed dating. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι ήθελαν να δουν ξανά τους συντρόφους τους όταν οι εταίροι μετακινούσαν τα χέρια τους κι έκαναν χειρονομίες, σε σύγκριση με το αν οι σύντροφοί τους κάθονταν ακίνητοι.

Για την ίδια μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν προφίλ για άνδρες και γυναίκες σε μια εφαρμογή γνωριμιών που βασίζεται σε GPS, δείχνοντάς τους τόσο σε εκτεταμένες όσο και σε συμβατικές στάσεις. Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που απεικονίζονταν σε εκτεταμένες στάσεις επιλεγόντουσαν πιο συχνά.

Εάν έχετε πραγματικά πολλές ομοιότητες

Δεκαετίες μελετών έδειξαν ότι το παλιό κλισέ «τα αντίθετα έλκονται» είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Οι σύντροφοι που έχουν πολλά κοινά σημεία σε διάφορους τομείς, όπως η προσωπικότητα, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό μπορεί να διευκολύνει τους συντρόφους να κατανοούν ο ένας τον άλλον.

Οι μελέτες γενικά διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει για τους μακροχρόνιους συντρόφους και τα παντρεμένα ζευγάρια και λιγότερο με τα σχετικά πρόσφατα ζεύγαρια.

Εάν κοιτάζετε ο ένας τον άλλον για δύο λεπτά

Το 1989, ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Joan Kellerman ζήτησε από 72 άγνωστους φοιτητές να κάνουν ζευγάρια και να κοιτάξουν τα μάτια του άλλου για δύο λεπτά.

Αργότερα ανέφεραν ότι είχαν αυξημένα συναισθήματα παθιασμένης αγάπης και ερωτικής διάθεσης προς το άλλο άτομο. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μεγάλες περιόδους οπτικής επαφής μπορούν να σας συνδέσουν με κάποιον, μέχρι και να προκαλέσουν συναισθήματα αγάπης μέσα σας ακόμα και για ένα άτομο που δεν είχατε συναντήσει ξανά στη ζωή σας.

Αν απαντήσετε θετικά στο «αίτημα» τους για προσοχή και κάνουν το ίδιο για εσάς

Το ξεκίνημα –και η εξέλιξη– μιας σχέσης φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον. Πολλά διέπονται από τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Αν ζητήσεις την προσοχή του συντρόφου σου προς κάτι που σε ενδιαφέρει κι εκείνος σου το προσφέρει και μοιραστεί τον ενθουσιασμό σου η σχέση σας είναι πολύ πιο δυνατή και έχει πιθανότητες εξέλιξης απ’ ό,τι αν δεν ανταποκρινόταν στο αίτημά σου για προσοχή. Σε μια από τις μελέτες γάμου, ζευγάρια που χώρισαν μετά από έξι χρόνια διέθεταν το 33% του χρόνου ως απάντηση προς αιτήματα προσοχής, ενώ τα ζευγάρια που ήταν ακόμη μαζί διέθεταν το 87% του χρόνου τους.

Εάν έχετε τη σωστή μυρωδιά

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας σε γυναίκες που είχαν ωορρηξία έδειξε ότι ορισμένοι προτιμούν τη μυρωδιά των ρούχων που φορούν άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Αυτό ταιριάζει και με άλλα ένστικτα που βασίζονται σε ορμόνες: Ορισμένες γυναίκες που είχαν ωορρηξία προτιμούσαν επίσης άνδρες που είχαν θεληματικό πιγούνι.

Αν μοιάζετε με τον γονιό του αντίθετου φύλου

Πολλές ψυχολογικές μελέτες διαπίστωσαν ότι μερικοί άνθρωποι προσελκύονται από άτομα που έχουν το ίδιο χρώμα μαλλιών και ματιών με τον γονέα του αντίθετου φύλου τους.

Γυναίκες που γεννήθηκαν από γονείς που βρίσκονταν στην ηλικία των 30 και άνω όταν έγιναν γονείς ήταν λιγότερο εντυπωσιασμένες από νεαρούς άντρες και προσελκύονταν περισσότερο από ηλικιακές ενδείξεις σε πιο αρρενωπά πρόσωπα από τις γυναίκες με «νέους» γονείς (κάτω των 30 ετών). Για τους άνδρες, οι προτιμήσεις για τα γυναικεία πρόσωπα επηρεάστηκαν από την ηλικία της μητέρας τους, αλλά μόνο για μακροχρόνιες σχέσεις.

Εάν έχετε σκύλο

Σε ένα πείραμα του 2014, 100 ισραηλινές γυναίκες διάβασαν χρονογραφήματα για άνδρες. Κάθε φορά που η ιστορία χαρακτήριζε έναν άνδρα που είχε σκύλο, οι γυναίκες αξιολόγησαν τον άντρα αυτό ως τον πιο κατάλληλο μακροπρόθεσμο σύντροφο από κάποιον που δεν είχε σκύλο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου σηματοδοτεί ότι ξέρετε να δίνετε φροντίδα και ότι είστε σε θέση να αναλάβετε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να φαίνεστε πιο χαλαροί, προσιτοί και χαρούμενοι.

Σε μια μελέτη του 2008, ένας 20χρονος άνδρας πλησίασε εκατοντάδες γυναίκες και ζήταγε τον αριθμό του τηλεφώνου τους, όταν είχε μαζί του ένα σκυλί, ήταν πολύ πιο πιθανό να το πετύχει.

Εάν είστε ίσοι ή λιγότερο όμορφοι σε σύγκριση με εκείνους

Σε μια μελέτη του 2010, σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκαν τυχαίες φωτογραφίες ξένων ατόμων που ήταν ανακατεμένες με επεξεργασμένες δικές τους φωτογραφίες που είχαν και κάποια από τα στοιχεία των ξένων ατόμων. Τότε ρωτήθηκαν σε ποιους προσελκύονταν περισσότερο και οι συμμετέχοντες επέλεξαν τις επεξεργασμένες φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πειράματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι βρίσκουν τους άλλους περισσότερο σεξουαλικά ελκυστικούς εάν το πρόσωπο που αξιολογείται είναι μια σύνθετη εικόνα που θυμίζει και δικά τους στοιχεία.

Πηγή