Η επιγραφή «μπορεί να έχει ζωγραφιστεί μόνο από έναν τρελό» έχει την ''υπογραφή'' του Μουνκ


Ίσως είναι το δεύτερο έργο τέχνης, μετά τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που έχει αγαπηθεί τόσο και έχει γίνει αφορμή για δυνατά troll και πολύ photoshop. Και η πανδημία είναι άλλη μία στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας που η «Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ εναρμονίζεται απόλυτα. Είδαμε το έργο τυπωμένο πάνω σε μάσκες, σε gif που ταιριάζουν απόλυτα με τη ψυχική κατάσταση της φιγούρας του έργου ενώ δεν έλειψε από καθιερωμένα- σε τέτοιες στιγμές, όπως ο εγκλεισμός- γλέντια στο twitter.

Και πρόσφατα βρέθηκε άλλη μία απόδειξη (πάνω στο διάσημο έργο) που επιβεβαιώνει πως τα έργα τέχνης παραμένουν ζωντανά και δεν στερεύουν από πληροφορία όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η πιο παλιά εκδοχή του έργου βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Νορβηγίας και οι συντηρητές επιβεβαίωσαν πως η επιγραφή «μπορεί να έχει ζωγραφιστεί μόνο από έναν τρελό» που βρίσκεται γραμμένη με μολύβι στην αριστερή γωνία του πίνακα έχει την ''υπογραφή'' του ίδιου του Μουνκ. Η διαπίστωση αυτή ήρθε μετά από συγκρίσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στις σημειώσεις του Μουνκ και της επιγραφής. 

ntn.jpg

Φωτoγραφία: Νational Μuseum of Νorway

Η επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου του Όσλο διαβεβαίωσε πως: «Ο γραφικός χαρακτήρας είναι αναμφίβολα δικός του. Το ίδιο το χειρόγραφο, καθώς και τα γεγονότα που συνέβησαν το 1895, όταν ο Μουνκ έδειξε για πρώτη φορά το έργο του στη Νορβηγία, δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση» με την διευθύντρια του Μουσείου, Karin Hindsbo, να συμπληρώνει πως: «Δεν θα τελειώσουμε ποτέ με την τέχνη του Μουνκ. Κάθε φορά που θέτουμε ένα ερώτημα σχετικά με τα έργα του, εμφανίζονται νέες απαντήσεις και προοπτικές».

amns.jpg

Φωτoγραφία: Νational Μuseum of Νorway