Από το κρινολίνο στο street style...

Η θηλυκότητα ''αιχμάλωτη'' των σύγχρονων ρυθμών ζωής

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

660x220-FY-td

 "Το μέσο είναι το μήνυμα"  είχε πει ο φιλόσοφος Μάρσαλ Μακ Λούαν, κι αν αυτό ισχύει, τότε το street style είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι οι γυναίκες πλέον δεν φορούν τη ‘’στολή’’ για την οποία προορίζονταν αρχικά από το αρχέτυπο, αλλά στα ρούχα τους αντανακλάται μια σειρά από ρόλους…

Το street style τις δεκαετίες ’70- ’80  πρόσταζε να αναδεικνύεις μέσω του στυλ σου το ελεύθερο σου πνεύμα. Διάφορα ‘’κινήματα’’ εμφανίστηκαν τότε στο ‘’catwalk’’ των δρόμων. Χίπις, πανκ, χίπστερς οι οποίοι μέσω του αντιφατικού τους στυλ ‘’φώναζαν’’ τις αντιρρήσεις τους για τη κοινωνία τους. Το παράταιρο στυλ τους που παραμένει αγαπητό μέχρι και σήμερα αντανακλά τη κόντρα στάση τους στις επιδιώξεις που είχε η κοινωνία από αυτούς.

Το πνεύμα της σημερινής ‘’multitasking’’ ζωής προτάσσει αντί για κομψότητα, άνεση. Το μότο είναι ‘’ντύσου όπως αισθάνεσαι’’. Τη θέση των ψηλών τακουνιών τώρα κερδίζουν τα sneakers, τα φαρδιά παντελόνια (boyfriend)  αποενοχοποιούνται· γίνονται το νέο must! Όλες μας σήμερα ενσαρκώνουμε διάφορους ρόλους· αυτόν της εργαζόμενης, της μητέρας, της φίλης, της συντρόφου και η νέα αυτή εποχή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη ντουλάπα μας η οποία εκ των πραγμάτων επαναπροσδιορίζεται…

krinolinob.jpg

krinolinoa.jpg

Η θηλυκότητα που άλλοτε νοηματοδοτούταν μέσα από το crinoline (κρινολίνο) και τις γόβες τώρα έχει βρει το υποκατάστατό της σε ένα πιο ανδρόγυνο, πολύ πιο casual τύπο και ασφαλώς λιγότερο ρομαντικό. Φανταστείτε, σήμερα, μια γυναίκα πιστή στις τάσεις του '20  θα χρειαζόταν σήμερα ένα ολόκληρο βαγόνι του μετρό μόνο για το fourreau (φουρό) της.

Ας είμαστε ειλικρινείς..

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ενθουσιάστηκες, σχεδόν ‘’ερωτεύτηκες’’ ρούχα σε βιτρίνες. Ρούχα που πυροδότησαν τη φαντασία σου για το πώς θα ένιωθες όταν θα τα φορούσες στη βόλτα, στο σινεμά· έτρεξες να τα αγοράσεις.. αλλά αποδείχθηκαν λιγότερο πρακτικά για τη καθημερινότητά σου και εξίσου λιγότερο ρεαλιστικές οι σκέψεις που έκανες για αυτά.

Η εποχή που η πατριαρχία ασκούσε επιρροή στο πώς πρέπει να είναι το γυναικείο πρότυπο έχει παρέλθει. Το unisex είναι ηχηρή απόδειξη γι’ αυτό. Η χειραφέτηση και η επιβολή είναι έννοιες άγνωστες για τον ανοιχτό και απελευθερωμένο κόσμο της μόδας. Αποστολή της μόδας είναι να αναδείξει τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου φύλου, να αποθεώσει τη γυναικεία φύση..