Tα δεδομένα μιλούν από μόνα τους


Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology and Aging», οι millennials δεν είναι τελικά τόσο ευαίσθητοι όσο οι boomers, αυτοί δηλαδή που έχουν γεννηθεί κατά προσέγγιση την περίοδο 1946 – 1964. Πρόκειται για την πιο σημαντική έρευνα που αφορά τον ναρκισσισμό, αφού συμμετείχαν σε αυτή περίπου 750 άτομα, στην ηλικιακή ομάδα των 13 έως 77 ετών.

Νάρκισσος θεωρείται εκείνος που αντιμετωπίζει τον εαυτό του σαν πιο σημαντικό σε σχέση με τους άλλους, νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο, διατηρεί αλαζονική συμπεριφορά και δεν προσπαθεί να κατανοήσει τις ανάγκες και τα συναισθήματα των γύρω του.
«Υπάρχει ένα αφήγημα στην κουλτούρα μας ότι οι γενιές γίνονται ολοένα και περισσότερο ναρκισσιστικές, χωρίς όμως κανείς να έχει ουσιαστικά μελετήσει τις διάφορες γενιές και τον παράγοντα της ηλικίας που τις διαχωρίζει», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας, William Chopik. 

Ο Chopik ανέλυσε τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων μαζί με μια ομάδα ερευνητών, σε κλίμακα 1 έως 5. Στο 5 τοποθετούνταν τα πιο ναρκισσιστικά στοιχεία των ατόμων, όπως για παράδειγμα η αυταρχικότητα και το πείσμα. Αφού λοιπόν ανέλυσαν τα δεδομένα, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η γενιά των boomers διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία και ισχυρογνωμοσύνη σε σχέση με τους millenials, καθώς τα μέλη της τείνουν να θέλουν να επιβάλλουν την άποψη τους.

«Ένα ακόμη πράγμα που χαρακτηρίζει τους νάρκισσους είναι πως δε δέχονται την κριτική. Όμως, όταν τα φέρνει έτσι η ζωή και είσαι αναγκασμένος να δεχτείς τις γνώμες των άλλων, τότε είναι που χρειάζεται να προσαρμοστείς και να καταλάβεις ότι μάλλον δεν είσαι τόσο υπέροχος, όσο νόμιζες», προσθέτει ο Chopik.