Ποιο θα είναι το χρώμα του 2020;

Ανακοινώνει το Ινστιτούτο Pantone

Κείμενο: Βασιλεία Μαξακούλη

Το Ινστιτούτο χρώματος Pantone ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το χρώμα που θα βάψει τον ουρανό του 2020 θα είναι το κλασικό μπλε. Περιγράφεται ως λίγο πιο σκούρο από την original απόχρωση του μπλε. Φαντάσου εκείνη την αρμονική αντίθεση ανάμεσα στο φεγγάρι και τον ουρανό, λίγο πριν το μαύρο έρθει να κλείσει τα μάτια σου για να σου επιτρέψει να περάσεις στο σύμπαν των ονείρων. «Κομψό μέσα από την απλότητά του και ταυτόχρονα πιο διαχρονικό». 
Το "Classic Blue" αποτελεί την πιο ιδανική επιλογή για την εποχή καθώς πέρα από την κομψότητα και την απλότητα που το χαρακτηρίζει, αφήνει την παλέτα του διαφανή έτσι ώστε να βουτήξουν σε αυτή όλα τα φύλα, όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες οι εποχές.


Η απόχρωση Pantone 19-4052 Classic Blue έχει την ιδιότητα να σε καθησυχάσει. Κοιτάζοντας αυτόν τον καμβά, αισθάνεσαι σιγουριά κι αξιοπιστία, νοιώθεις πως κάτι σε στηρίζει και μπορείς να ακουμπήσεις πάνω του. Όσα έχεις χτίσει αποτελούν τον βράχο, στον οποίο θα πατήσεις για να ακουμπήσεις το σύννεφο που αναζητάς με τον ερχομό της νέας χρονιάς. Ο κόσμος ανησυχεί πολύ την τελευταία δεκαετία. Για να επέλθει η γαλήνη στον πλανήτη, το φετινό χρώμα θα είναι το μπλε. Δηλώνει σχετικά με την επιλογή αυτή στο TIME, η Λόρι Πρέσμαν, αντιπρόεδρος του Pantone: «Είναι καθησυχαστικό γεμάτο ηρεμία και σιγουριά. Χτίζει τη σύνδεση». O διευθυντής της Pantone είπε πως το Classic Blue θεωρείται το σύμβολο της εμπιστοσύνης, της πίστης και της αξιοπιστίας. 
View this post on Instagram

💙😱As redes sociais da @pantone estavam em contagem regressiva desde ontem, 03/12, para o anúncio da cor do ano 2020. Às 21h, foi divulgada a Classic Blue, número 19-4052, como a próxima nuance-tendência. De acordo com a empresa, o tom de azul eleito representa a busca por segurança. “O Pantone 19-4052 Classic Blue, é uma cor sólida e confiável, expressa verdade, fé e consistência, assim como oferece proteção — qualidades que despertam calma e confiança”, afirma Laurie Pressman, vice-presidente do Instituto Pantone, em entrevista à Forbes. A nuance de azul escolhida para 2020 costuma ser associada com comunicação, introspecção e clareza. O uso da cor na decoração promove concentração e ajuda a organizar os pensamentos, um equilíbrio em relação ao ritmo acelerado que a tecnologia nos impõe. "O Classic Blue nos encoraja a olhar além do óbvio, a expandir nossos horizontes, nos encorajando a pensar profundamente, abrir nossa perspectiva e melhorar a comunicação" adiciona Leatrice Eiseman, diretora executiva da Pantone.🦋💍🌊💎💙 #makexperienceconsultoria #beleza #moda #cosmeticos #pantone2020 #pantone #bluecolour #bluemakeup #bluehair #bluesky #blueeyes #coloroftheyear2020 #colorclassicblue #makeup #make #maquiagem #unhas #nails

A post shared by MakExperience Consultoria (@makexperienceconsultoria) on


20 χρόνια τώρα, το Pantone διαλέγει ένα χρώμα το οποίο θα προσδιορίζει το νέο ημερολογιακό έτος. Το Ινστιτούτο εξερευνά τις τάσεις που θα ασκήσουν επιρροή στην ευρεία αγορά προϊόντων, τις τάσεις της μόδας, την διακόσμηση για το σπίτι μέχρι και τη γραφιστική. 
Να σημειωθεί ότι το χρώμα για το 2019 ήταν το Living Coral, το ήπιο πορτοκαλί χρώμα, το οποίο αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία.
Στην εορταστική περίοδο, η ηρεμία θα φάνταζε κάπως έτσι: