Το έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν


Ο Ιταλός εικαστικός Μαουρίτσιο Κατελάν δίνει ένα έργο στην έκθεση Art Basel Miami Beach μετά από 15 χρόνια αποχής από μεγάλες φουάρ τέχνης. Ως τώρα, έχει χαράξει την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο αφήνοντας ένα αρκετά τολμηρό σημάδι. Και αυτή τη φορά συνεχίζει να διαιωνίζει αυτή την προκλητική αύρα, καθώς έρχεται για να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
https://www.instagram.com/p/BwRJzOZBx2D/
Το νέο έργο τέχνης του Κατελάν πρόκειται για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μια γκρίζα ταινία. Κι η αξία του; 120.000 δολάρια. Η γκαλερί Perrotin, στην οποία εκτίθεται, σε ανακοίνωση της ερμηνεύει το έργο ως μία: «διερευνητική προσέγγιση σχετικά με τον τρόπο που εκχωρούμε αξία στα αντικείμενα».
https://www.instagram.com/p/B5pxOUBIxgV/
Ο τίτλος αυτής της ανατρεπτικής καλλιτεχνικής έκφρασης είναι: "Comedian". Παρά τη μοναδικότητα του έργου, οι συλλέκτες που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν πρέπει να έχουν υπόψη πως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του. «Αν η μπανάνα ωριμάσει και πιάσει μούχλα κατά την έκθεσή της, θα ληφθούν επιτόπου οι σχετικές αποφάσεις».
Η ιστορική αναδρομή του έργου ξεκινά έναν χρόνο πριν. Τότε, ο εικαστικός έψαχνε υλικά με σκοπό να κατασκευάσει ένα γλυπτό σε σχήμα μπανάνας. Έκανε δοκιμές με μια ποικιλία μοντέλων-είτε από ρητίνη είτε από μπρούτζο- έως που πήρε την τελική του απόφαση. Θα χρησιμοποιούσε μια αληθινή μπανάνα, την οποία προμηθεύτηκε από οπωροπωλείο στο Μαϊάμι.