Πλωτά σπίτια λόγω κλιματικής αλλαγής


 O Oλλανδός αρχιτέκτονας Koen Olthuis, σε συνέντευξη του στο BBC ανέφερε πως έπειτα από έρευνα, αποδεικνύεται ότι το 78% των μεγάλων αστικών κέντρων είναι χτισμένα κοντά στη θάλασσα. Ο γκουρού της floating αρχιτεκτονικής επισήμανε πως αυτή η συνθήκη πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της αρχιτεκτονικής.

«Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και η floating αρχιτεκτονική είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της δόμησης των μεγάλων πόλεων. Τα τελευταία 15 χρόνια στραφήκαμε ενάντια στη φύση θέλοντας έτσι να την υποτάξουμε στις δικές μας ανάγκες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να συμφιλιωθούμε μαζί της, σκεπτόμενοι με βάση τη δεδομένη αύξηση της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων. Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 10.000 τέτοια σπίτια που επιπλέουν στο νερό και συχνά προέρχονται από παλιές βάρκες. Τα κτίρια που σήμερα κατασκευάζουμε πάνω στο έδαφος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια θα τα κατασκευάζουμε πάνω στο νερό»,  διευκρινίζει ο Olthuis.

 Κάποιοι ιταλοί αρχιτέκτονες έχουν ήδη προσπαθήσει να δημιουργήσουν πλωτά σπίτια. Αυτά διακρίνονται σε εκείνα που είναι στερεωμένα στο έδαφος και δεν μπορούν να μετακινηθούν, και σε αυτά που διαθέτουν ένα είδος «κινητήρα» και θυμίζουν σκάφη. Ακόμα, διαχωρίζονται σε σπίτια που κατασκευάζονται δια χειρός και βιομηχανικά. Η αναδιαμόρφωση μιας παλιάς βάρκας είναι αρκετά κοστοβόρα διαδικασία. Ίσως, να ήταν πιο εύκολο να κατασκευαστεί από την αρχή. Στη Φλόριντα, η οποία δέχεται επιθέσεις τυφώνων, πωλούνται ήδη πλωτά σπίτια, πολύ ανθεκτικά σε ανέμους. Στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ, λόγω των πλημυρών, πωλούνται αμφίβια σπίτια με υδραυλικές αντλίες, που μετατρέπουν τα σπίτια σε σπίτια- γαλέρες. Επιπλέον, στο Ντουμπάι, στο Miami Beach και στο Τόκιο, θα πωλούνται πολυτελείς πλωτές βίλες 370 τ.μ. για οκτώ ενήλικες και οκτώ παιδιά, με τα υπνοδωμάτια στον κάτω όροφο, δηλαδή μέσα στη θάλασσα και θα καλύπτονται από πανοραμικά παράθυρα.