Την ιστορία (τη δική σου) και άλλων συνανθρώπων σου


Αρκετές ιστορίες έχουν γραφτεί πάνω σε παγκάκια, πολλές αναμνήσεις έχουν «ξυπνήσει», άπειρα συναισθήματα έχουν γεννηθεί. Το παγκάκι είναι στοιχείο κάθε πόλης, μικρής ή μεγάλης. Είναι στολίδι (τις περισσότερες φορές). Είναι κομμάτι του χαρακτήρα της.

Ρίχνοντας μία κλεφτή ματιά στο Παγκράτι, τις τελευταίες ημέρες, μπορώ να σου δηλώσω (δημόσια και επωνύμως) ότι αυτά τα νέα παγκάκια είναι έργα τέχνης, κομψοτεχνήματα και ομορφαίνουν τη ζεστή (πλέον) Αθήνα.

Τα παγκάκια αποκτούν φωνή και διηγούνται την προσωπική σου ιστορία. Όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου (περιέργως). Στις πλατείες του Παγκρατίου (μπορείς να μεταβείς πολύ εύκολα με το Μετρό, κατεβαίνοντας στη στάση «Ευαγγελισμός»), από την προηγούμενη εβδομάδα, λειτουργεί πιλοτικά η διαδραστική ηχητική εγκατάσταση την οποία έστησαν η Ελληνίδα βραβευμένη περφόρμερ Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας.

Τα παγκάκια συλλέγουν ιστορίες καθημερινών ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι κατοικούν στην πόλη ετούτη. Ιστορίες που κάποτε έχεις ξανακούσει, κάποιος σου τις έχεις διηγηθεί, η ίδια, τις έχεις ζήσει, τις έχεις νιώσει, τις έχεις ευχαριστηθεί. Συλλέγοντας κομμάτια της βίου σου, δημιουργιουν ένα σύγχρονο και ιδιότυπο Μουσείο αστικών ιστοριών.

Τα digital παγκάκια, μπορείς να τα αναγνωρίσεις πολύ εύκολα από το σχήμα της κίτρινης τρίλιζας. Στο κέντρο, αντί για ένα γράμμα, εμφανίζεται το μήνυμα «Τα παγκάκια αφηγούνται την ιστορία τους. Συνδέσου!», η ιστοσελίδα digitalpagakia.gr και το QR code που σε πάει απ’ ευθείας στον ιστότοπο.

Οι δημιουργοί του όλου εγχειρήματος εξηγούν γιατί επέλεξαν την τρίλιζα, λέγοντας ότι «επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου, καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του. Όταν ο χρήστης βρεθεί σε κάποιο από τα έξι παγκάκια, μπορεί να ακούσει τις ιστορίες που βρίσκονται εκεί, διαφορετικές σε κάθε παγκάκι, καθώς και να ηχογραφήσει την δική του, διάρκειας έως δύο λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι smartphone, laptop ή tablet, 3G και ακουστικά (προαιρετικά)»

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «This is Athens - Polis» και εντάσσεται στην ευρύτερη σειρά δράσεων «Re-Inventing Public Spaces», που έχει ως στόχο να κάνει τους δημόσιους χώρους πιο φιλικούς στον πολίτη, πιο φιλικούς σε εσένα.

Τα digital παγκάκια, θα τα βρεις σε αυτά τα 6 σημεία:

Πάρκο Ευαγγελισμού

Σπύρου Μερκούρη

Άλσος Παγκρατίου (κοντά στην έξοδο οδού Ευτυχίδου)

Οδός Υμηττού (δίπλα στον κιν/φο Πάλας)

Πλατεία Μεσολογγίου

Οδός Εμπεδοκλέους και Αρχιμήδους (Καλλιμάρμαρο Στάδιο).

Πηγή: allyou.gr