Λέγεται ότι κουβαλάμε στους ώμους ένα μεγαλύτερο οικονομικό φορτίο από τους BabyBoomers ή τη Γενιά Χ.


Ανδρώθηκαμε σε ένα εικονικό κόσμο, με το έξυπνο κινητό να γίνεται η προέκταση του χεριού μας και η selfie φωτογραφία να μετεξελίσσεται στην αντανάκλαση του «εγώ» μας. 

Θεωρούμαστε «γνωστικά άτομα» όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών αλλά κάνουμε βασικά λάθη. Και όταν έρθει η ώρα να αποταμιεύσουμε, κωλυσιεργούμε...

Αποτέλεσμα; Η γενιά μας δεν είναι προετοιμασμένη για έκτακτα έξοδα, ίσως γιατί θεωρούμεστε παιδιά που μας δόθηκαν απλόχερα πολλά, αλλά εν συνεχεία αποσύρθηκαν. Η σχέση μας με την ύλη είναι λίγο ιδιαίτερη. Ποια είναι λοιπόν η σχέση των νέων με τα χρήματα και ποια είναι τα τέσσερα μεγάλα λάθη μας;

-Υιοθετούμε μία ανέμελη προσέγγιση... Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ζήτημα «νοοτροπίας». Δηλαδή τα παιδιά της χιλιετίας έχουν την αίσθηση πως θα μπορέσουν να καλύψουν στο μέλλον τα  χρέη που δημιουργούν κατά τη διάρκεια της πρώτης τους νιότης. Μόνο που αυτό δεν ισχύει. «Οι Μιλλένιαλς θα πρέπει να αρχίσουν να αποταμιεύουν από χθες» καταλήγουν οι σπεσιαλίστες του ζητήματος. 

-Ακολουθούν έναν τρόπο ζωής βασισμένο στο ξόδεμα όχι στην αποταμίευση. Το να ξοδεύεις όλο σου το μηνιαίο εισόδημα δίχως να βάλεις κάτι στην άκρη δημιουργεί το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας» σύμφωνα με τους ειδήμονες. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ποτέ  τρόπος έτσι  να πληρώσουντο κόστος μίας έκτακτης ανάγκης όταν χρειαστεί ή ακόμα και τα έξοδα των διακοπών τους με αποτέλεσμα να δανείζονται εκ νέου.

-Δεν είμαστε προσεκτικοί με το πιστωτικό μας υπόλοιπο και δεν ενδιαφερόμαστε για την πιστωτική μας ικανότητα. Συνέπεια; Μια κακή πιστωτική ικανότητα δεν δημιουργεί ευνοϊκούς όρους για ένα δάνειο. 

Η Money Under 30 έκανε μια σφυγμομέτρηση ρωτώντας τα παιδιά της χιλιετίας τι θα έκαναν εάν ξαφνικά θα έπρεπε να πληρώσουν 500 δολάρια για μία έκτακτη ανάγκη, το 20% εξ ‘ αυτών απάντησε πως θα ζητούσε βοήθεια από οικογένεια ή φίλους. Ενδεικτικό είναι πως το 37% ζητά βοήθεια από την οικογένεια κάθε μήνα ενώ το 59% κάποιες φορές το χρόνο.

Οι παραπάνω συνήθειες δεν θα ήταν τόσο «βλαβερές  για την οικονομική τους υγεία» εάν  δεν είχε επέλθει η μεγάλη ύφεση και οι σύγχρονες ανάγκες δεν ήταν μεγαλύτερες από τις συνήθεις απολαβές.  Όπως διευκρινίζει το άρθρο του business insider, «οι Μιλλένιαλς κάνουν ένα σωρό σωστά πράγματα με τα χρήματα τους, απλά δεν έχουν τις τέλειες συνήθειες».

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην αποπληρωμή δανείων, στα δίδακτρα των κολλεγίων και σε άλλες έκτακτες οικονομικές ανάγκες, βάσει στοιχείων της έρευνας του StudentLoanHero. 

millenialsmoney.jpg