Έχουν μπει για τα καλά στη ζωή σου, σου κάνουν όμως καλό;


Αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου, άγχος, κατάθλιψη και αισθήματα ανεπάρκειας προκαλούν τα social media στους νέους και τους εφήβους, σύμφωνα με την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) η οποία υποστηρίζει ότι η χρήση τους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολική, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των νέων. 

Συνολικά 1.479 νέοι ηλικίας 14-24 ετών κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των social media και τις επιδράσεις που έχουν στη ζωή και την ψυχολογία τους, μέσα από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η μοναξιά, ο ύπνος, οι σχέσεις, η εικόνα για το σώμα και το bullying.

Δεν ξέρω ποιο προτιμάς εσύ, πάντως με βάση την έρευνα το μέσο με την πιο θετική επίδραση στην ψυχική υγεία αναδείχτηκε το YouTube, ενώ το Instagram ήταν το χειρότερο. Καλύτερο μετά το YouTube, είναι το Twitter και ακολουθεί το Facebook και το Snapchat.

Το Instagram, με πάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα επιδρά καταστροφικά στην ψυχολογία των νέων και στην αυτοεκτίμησή τους, γιατί μέσα από τις φωτογραφίες του συγκρίνουν τον εαυτό τους με μη ρεαλιστικές και ως επί το πλείστον επεξεργασμένες εκδοχές της πραγματικότητας λένε οι ειδικοί. 

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, άσχημη εικόνα για τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν αγχώδεις διαταραχές στην προσπάθειά τους να πετύχουν το τέλειο, που υπάρχει όμως μόνο στις φωτογραφίες π.χ. του Instagram και τις σελίδες των περιοδικών.