Πλέον θα μπορούμε να έχουμε τη συνολική εικόνα.


Η σημερινή τεχνολογία έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της φωτογραφίας, προσθέτοντας τις δυνατότητες λήψεων 3D και 360 μοιρών. Ιδίως η δυνατότητα λήψης 360 μοιρών αποτελεί μια συγκλονιστική ένδειξη της τεχνολογίας απεικόνισης που αναπτύσσεται ραγδαία. Για αποτυπώσετε μια φωτογραφία 360º μπορείτε: 1) με έναν ευρυγώνιο φακό ή ένα ζευγάρι φακών και 2) με τη λήψη πολλών φωτογραφιών και τη συρραφή αυτών. Στην αγορά θα βρείτε πολλά προϊόντα που θα σας δώσουν την εμπειρία αυτής της νέας τεχνολογικής τάσης, αλλά μέχρι στιγμής οι καταναλωτές τείνουν να συμφωνούν σε αυτούς τους δύο πιο αποτελεσματικούς τρόπους:

Οι ευρυγώνιοι φακοί των 180º και VR

Οι πιο σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας ευρυγώνιους φακούς των 180º μοιρών, δηλαδή με οπτική γωνία μεγαλύτερη από ό, τι μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Για παράδειγμα, ο ενιαίος ευρυγώνιος φακός της Kodak SP360, παίρνει 360º οριζόντια και περίπου 214º κατακόρυφα. Ωστόσο, για την λήψη μιας εικόνας 360º x 360º χρειάζεστε δύο φακούς που να αναδιπλώνονται γύρω από την κάμερα, προσφέροντας στον χρήστη ανεμπόδιστη θέα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Samsung Gear 360, που σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε αμέσως τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που τραβήξατε στο κινητό ή στον υπολογιστή σας. Για πιο «sci-fi» εμπειρία βάζετε το τηλέφωνο σε ένα VR headset χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά, το κεφάλι σας σαν κάμερα, κοιτώντας γύρω σας. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε δίδυμες κάμερες, όπως η Brahma Duet, και ειδικό λογισμικό για να τις συγχρονίσετε και να ενώσετε επί τόπου τις εικόνες.

360photos750.jpg Η λήψη πολλαπλών εικόνων

Ο τρόπος αυτός απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη εξοικειωθεί με τη φωτογραφία, εφόσον απαιτεί τη χρήση μιας φωτογραφικής μηχανής για τη λήψη πολλαπλών εικόνων και ενός λογισμικού, όπως το Hugin, για τη συρραφή τους. Επίσης, χρειάζεστε ένα τρίποδο και να φωτογραφίσετε κυκλικά τον χώρο, γυρίζοντας την κάμερα. Παρότι πρόκειται για πιο επαγγελματική αλλά και χρονοβόρα διαδικασία, η αλήθεια είναι ότι η τελική εικόνα που προκύπτει σας επιβραβεύει για την προσπάθεια, εφόσον είναι καλύτερης ανάλυσης από εκείνη που μπορεί να αποτυπώσει μια φωτογραφική μηχανή με ευρυγώνιο φακό.

Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας στις φωτογραφίες 360, ο πιο εύχρηστος τρόπος είναι με μια μόνο ψηφιακή κάμερα και να αφήσετε το λογισμικό να επεξεργαστεί το πανόραμα της λήψης σας. Επειδή συνδυάζεται το hardware με το software μπορείτε να βρείτε την λύση που σας  καλύπτει τεχνικά και οικονομικά. Πάντως, με λίγα χρήματα μπορείτε να δημιουργήσετε πραγματικά αριστουργήματα!

 

Πηγή: Panoramic Photo Guide