Τρόποι για να πετύχετε!


Ένας από τους σύγχρονους και διαδεδομένους τρόπους συνέντευξης για εργασία είναι με τη χρήση του προγράμματος Skype. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας συνηθίζεται από εταιρείες που αναζητούν προσωπικό γλιτώνοντας χρόνο στις συναντήσεις διά ζώσης και διευρύνοντας γεωγραφικά τις επιλογές τους στην αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου, ιδίως εφόσον εκείνος διαμένει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν της επιχείρησης. Η αύξηση της παγκόσμιας κινητικότητας έχει αλλάξει την αγορά εργασίας και, άλλωστε, στα χρόνια της κρίσης όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν επειδή βρήκαν σε άλλη πόλη ή χώρα τη δουλειά που επιθυμούσαν.

Καθώς η συνέντευξη μέσω Skype έχει γίνει μια σταθερά μεταξύ των τμημάτων προσωπικού, είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε και εσείς ως υποψήφιος για δουλειά, μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή. Μην αγχώνεστε, ελέγξτε τι πρέπει να προσέξετε και.. καλή επιτυχία!

Διασφαλίστε πως το προφίλ σας είναι επαγγελματικό

Κανείς δεν θα σας πάρει στα σοβαρά εάν η διεύθυνση του email σας ξεκινά με.. zouzounitsa ή paokaraole, ούτε εάν έχετε επιλέξει για φωτογραφία προφίλ τον εαυτό σας λιώμα από το μεθύσι! Δείξτε σοβαρότητα και επαγγελματισμό πριν ακόμη συναντηθείτε online με τον εν δυνάμει εργοδότη σας.

Ελέγξτε τη ζώνη ώρας!

Εάν ο συνομιλητής σας βρίσκεται σε άλλη χώρα, σημαίνει προφανώς ότι είστε σε διαφορετική ζώνη ώρας. Επιβεβαιώστε πού θα βρίσκεται ο συνομιλητής σας για να είστε στο διαδικτυακό ραντεβού σας τη σωστή ώρα. Επίσης, ελέγξτε εάν η ώρα της συνέντευξης θα είναι ώρα δική τους ή δική σας.

Θα τους καλέσετε ή θα σας καλέσουν;

Μην βασίσετε τη συνέντευξη σε υποθέσεις. Εσείς που θέλετε να κερδίσετε τη θέση πρέπει και να ξεκαθαρίστε εξαρχής με τον υπεύθυνο που θα σας πάρει συνέντευξη ποιος θα καλέσει ποιόν ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Να έχετε δίπλα σας ό,τι χρειάζεστε

Για παράδειγμα το βιογραφικό σας και όσες τυχόν σημειώσεις σας είναι χρήσιμες για να μην απαντήσετε λάθος σε ερωτήσεις (π.χ. αναφορικά με λεπτομέρειες της προϋπηρεσίας σας) και να μην δείξετε ότι δεν θυμάστε ακριβώς. Μπορείτε πχ να σημειώσετε προτάσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατά τη συνέντευξή σας, ακόμη και ερωτήσεις που θέλετε να τους κάνετε σχετικά με τη θέση για την οποία αιτείστε. Σιγουρευτείτε μόνο ότι δεν σας βλέπουν να τσεκάρετε τις σημειώσεις σας!

Ελέγξτε την παρουσία σας

Προσέξτε τι θα φορέσετε, όχι απαραίτητα κοστούμι και γραβάτα, πάντως δεν θα εμφανιστείτε με τη φόρμα σας! Να είστε απλοί και περιποιημένοι. Να χαμογελάτε και να εμπνέετε αυτοπεποίθηση. Κάντε μια πρόβα με ένα φιλικό σας πρόσωπο για να προσέξετε τη θέση σας, την ένταση της φωνής σας και τεχνικά θέματα, όπως ο φωτισμός του δωματίου και η ταχύτητα της σύνδεσης.