Έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μας προειδοποιεί!


Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ισχυρίζεται ότι αρκεί μία εβδομάδα μακριά από το Facebook για να νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι. Επικεφαλής της έρευνας με τον σαφέστατο τίτλο «Το πείραμα του Facebook» ήταν ο Morten Tromholt του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχουν γίνει αναφορικά με το ίδιο θέμα, ήταν η ιδιαιτερότητα στη μεθοδολογία της. Αναλυτικότερα, η μελέτη βασίστηκε στην τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή και έτσι, θεωρητικά έστω, ήταν δυνατό να καθοριστεί το εάν η απομάκρυνση του χρήστη από το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο προκαλούσε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες έρευνες που διαπίστωσαν συσχετισμούς ανάμεσα στην ευτυχία ενός ανθρώπου και τη σχέση του με τα social media, ωστόσο, ήταν περισσότερο περιγραφικές οι έρευνες αυτές, εφόσον δεν εμβάθυναν στις αιτίες των διαφορών. 

Το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2015 και διήρκησε μία εβδομάδα με τη συμμετοχή 1,095 νέων από τη Δανία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο κατηγορίες: η πρώτη ομάδα που αφορούσε στην ομάδα της αποθεραπείας είχε λάβει την οδηγία να μην κάνει χρήση του Facebook για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας όφειλαν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή και από κινητά τους, στην περίπτωση που είχαν και εκεί πρόσβαση στο δίκτυο. Η δεύτερη ομάδα συνέχιζε να χρησιμοποιεί κανονικά τα social media. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, το 87% της ομάδας αποθεραπείας ανέφερε ότι είχε καταφέρει να μείνει μακριά από το Facebook, για όλη τη διάρκεια του πειράματος, ενώ το δεύτερο γκρουπ εξακολούθησε να επισκέπτεται το δίκτυο καθημερινά. 

Τα πορίσματα του Morten Tromholt έδειξαν ότι το γκρουπ της αποθεραπείας από το Facebook εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του και περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα, που δεν απείχε από τη χρήση του μέσου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι τα θετικά αυτά συναισθήματα ήταν ακόμη πιο έντονα στους (προ του πειράματος) πιο φανατικούς χρήστες του Facebook.  Παρότι η μία εβδομάδα αποτελεί μικρό χρονικό διάστημα, η διαφορά που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 0.37, σε μία κλίμακα από το 1-10, κάτι που δημιουργεί περαιτέρω επιστημονικό ενδιαφέρον για την δυνατότητα ενός πειράματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σχολιάζοντας την έρευνα ο Tromholt κάνει λόγο για τις χιλιάδες χαμένες ώρες μας μπροστά στο Facebook, που ναι μεν μας συνδέουν εικονικά με τους άλλους, στην πραγματικότητα όμως μας στερούν αρκετά από μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα που δεν είναι εγκλωβισμένη στα social media και μοιραία μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο δυστυχείς.

Πηγή: Discover Magazine