Μια νέα τεχνολογική εποχή ξεκινά


Την τρίτη της μεγάλη επένδυση στον τομέα των chips ανακοίνωσε η Κίνα, η οποία προσδοκά να γίνει αυτάρκης ως προς αυτά μετά τις συνεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το κράτος της εξασφάλισε λοιπόν 47 δισεκατομμύρια δολάρια, εκκινώντας μια νέα τεχνολογική εποχή.

Η τρίτη φάση του China Integrated Circuit Industry Investment Fund (γνωστό και ως Big Fund) ξεκίνησε επίσημα στις 24 Μαΐου και θα είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, με το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος αυτού. Συγκεκριμένα, διαθέτει 17% μερίδιο και κεφάλαιο 60 δισεκατομμυρίων γουάν, ενώ ακολουθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας με μερίδιο 10.5%. στην επένδυση συμμετέχουν δεκαεφτά ακόμα οργανισμοί, από τράπεζες μέχρι άλλες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του “Big Fund” ξεκίνησε το 2014 με επένδυση 138.7 δισεκατομμυρίων γουάν και ακολούθησε η δεύτερη φάση το 2019 με 204 δισεκατομμύρια γουάν. Οι εν λόγω επενδύσεις χρηματοδοτούν κατά κύριο λόγο τις δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες chip της χώρας, δηλαδή τη Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) και την Hua Hong Semiconductor, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλες μικρότερες εταιρίες.