Οι ανακοινώσεις των NASA και ESA μας φέρνουν μπροστά σε μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας.


Οι NASA και ESA ανακοίνωσαν πρόσφατα πως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε τον μικρότερο πλανήτη εκτός Ηλιακού συστήματος που περιέχει υδρατμούς νερού στην ατμόσφαιρά του, κάνοντας λόγο για μια ανακάλυψη-ορόσημο για την ανθρωπότητα. Η εν λόγω ανακάλυψη προβλέπεται να μας φέρει ακόμη πιο κοντά στην ανακάλυψη ακόμη περισσότερων πλανητών που μοιάζουν μορφολογικά με τη Γη.

Ο εξωπλανήτης GJ 9827d, όπως αυτός ονομάζεται, διαθέτει διπλάσια διάμετρο από αυτή της Γης και περιστρέφεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, 97 έτη φωτός μακριά από εμάς, στον αστερισμό των Ιχθύων. Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξετάζουν το σενάριο ο πλανήτης να είναι ένας «μικρός Ποσειδώνας», διαθέτοντας ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο που περιέχει νερό, είτε αυτός να είναι μία πιο θερμή εκδοχή του δορυφόρου του Δία, της Ευρώπης. Αυτή διαθέτει κάτω από τον φλοιό της τον διπλάσιο όγκο νερού από αυτόν της Γης.

Το Hubble παρατηρούσε τον πλανήτη για τρία ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια 11 μεταβάσεων μπροστά από το άστρο του. Κατά τις μεταβάσεις αυτές, το αστρικό φως φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναλύσουν τα μήκη κύματος του φωτός, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μορίων νερού.

Τα κακά νέα σχετικά με τον GJ 9827d είναι ότι αυτός είναι ένας πολύ καυτός πλανήτης, με θερμοκρασίες όμοιες με αυτές της Αφροδίτης, δηλαδή τους 425 βαθμούς Κελσίου. Είναι με άλλα λόγια μη κατοικήσιμος.

Το επόμενο διάστημα, οι επιστήμονες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο James Webb για την περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη, αναζητώντας έτσι περισσότερα ατμοσφαιρικά μόρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.