Μήπως πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για τις επιπτώσεις τους στην καθημερινότητά μας;


Η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που ανακήρυξε τα social media ως «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», με τον δήμαρχο Eric Adams να κάνει μάλιστα αναφορά σε ευρήματα του Επιτρόπου Υγείας, Dr. Ashwin Vasan, ο οποίος σημειώνει πως εφαρμογές όπως το TikTok, το YouTube και το Facebook λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι περιβαλλοντικές τοξίνες. Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι εν λόγω εφαρμογές βλάπτουν κυρίως τους εφήβους και τα παιδιά.

Ο δήμαρχος της πόλης εξήγησε σε ομιλία του πως τα κοινωνικά μέσα φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες για την ολοένα και αυξανόμενη κρίση που παρατηρείται στην ψυχική υγεία των πολιτών, γεγονός που αποδίδεται μάλιστα στην  εθιστική φύση τους. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ποια μέτρα προγραμματίζουν να λάβουν οι φορείς του δήμου για τον περιορισμό του προβλήματος. Προβλήματος που ο δήμαρχος δεν δίστασε να παραλληλίσει με το κάπνισμα και την ελεύθερη οπολοκατοχή.

Η ανακοίνωση του Eric Adams προκάλεσε έκπληξη, μιας που ο ίδιος είχε εμφανιστεί προηγουμένως ανοιχτός στο να ενσωματώσει ο δήμος την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην ψηφιακή υποδομή της Νέας Υόρκης. Ήδη άλλωστε, ένα πρόγραμμα τύπου GPT με τίτλο "MyCity Chatbot" είναι διαθέσιμο στους Νεοϋορκέζους, για την αναζήτηση κατοικίας ή για επιχειρηματικές και γραφειοκρατικές συμβουλές.

TikTok, Meta και Google δε έχουν προχωρήσει ακόμα σε σχολιασμό της ανακοίνωσης του δημάρχου, σίγουρα όμως αναμένουμε με ενδιαφέρον όλα όσα έχουν να πουν.