Όλα όσα έχουν συμβεί, σε ένα περιστατικό που ήδη ερευνάται από τις αρχές.


Κι όμως, η πρώτη καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας είναι γεγονός και ερευνάται αυτήν την περίοδο από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το περιστατικό σημειώθηκε ενάντια ενός avatar κοριτσιού και το εικονικό περιστατικό φαίνεται πως προκάλεσε ψυχολογικό τραύμα στη χρήστη του διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε σε ένα παιχνίδι VR, με το θύμα της επίθεσης να είναι μόλις 16 ετών. Αυτό σημειώθηκε σε online τοποθεσία με μεγάλο αριθμό avatars χρηστών, όταν το avatar του εν λόγω κοριτσιού δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από πολλά άλλα avatars. Οι λεπτομέρειες της επίθεσης δεν έχουν γνωστοποιηθεί για την προστασία του ανήλικου θύματος, ενώ δεν αποκαλύφθηκε επίσης ούτε σε ποια πλατφόρμα έλαβε χώρα το περιστατικό.

Οι επικεφαλής των αρχών στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν πως εικονικοί χώροι του διαδικτύου φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει «μία ευκαιρία για τους παιδόφιλους να διαπράττουν τρομακτικά εγκλήματα εναντίον παιδιών, εγκλήματα που ξέρουμε πως έχουν δια βίου επιπτώσεις στον συναισθηματικό και ψυχολογικό κόσμο τους».

Περιστατικά σαν και αυτό φέρνουν ολόκληρη την ανθρωπότητα μπροστά στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου νομικού πλαισίου προστασίας των χρηστών, ενώ είναι σαφές πως και οι τεχνολογικές πλατφόρμες οφείλουν να πάρουν περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Σημειώνεται άλλωστε ότι η ισχύουσα νομοθεσία παγκοσμίως προβλέπει πως για να κατηγορηθεί κάποιος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, πρέπει να έχει σημειωθεί φυσική επαφή με το θύμα.

Για την ιστορία, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% των παιδιών ηλικίας 5-10 ετών έχουν χρησιμοποιήσει headset εικονικής πραγματικότητας και το 6% τα χρησιμοποιούν καθημερινά στα πλαίσια εκπαίδευσης και διασκέδασης.