Με τεχνολογία Microsoft, ο νέος ψηφιακός βοηθός που θα έχουμε στο πλευρό μας σε υπηρεσίες Δημοσίου μας πάρει χρόνια μπροστά.


Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πριν μερικά χρόνια ότι κάποτε θα είχατε στο πλευρό σας έναν ΑΙ ψηφιακό βοηθό σε κάθε τι που θα θέλατε να κάνετε και αφορά υπηρεσίες Δημοσίου; Κι όμως, αυτό φαίνεται πώς μόλις έγινε πραγματικότητα πηγαίνοντας τη χώρα μας αρκετά χρόνια μπροστά εν μία νυκτί. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε πρόσφατα το mAIgov, τον πρώτο ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης στην Ελληνική δημόσια διοίκηση. Αυτός ο βοηθός που γίνεται αρχικά διαθέσιμος σε μορφή beta, βασίζεται στην τεχνολογία Azure OpenAI της Microsoft και αναμένεται να συμβάλλει στην διευκόλυνση και επιτάχυνση της διάδρασης των Ελλήνων πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Με άλλα λόγια, σταδιακά η καθημερινότητά μας θα γίνει ευκολότερη αναφορικά με διαδικασίες που άλλοτε μπορεί να μας ταλαιπωρούσαν για ώρες, ακόμη και για ημέρες.

Ως προς το τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει το mAIgov, αυτό θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με διαδικασίες και παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να σπαταλά χρόνο στην αναζήτηση του gov ή τις διαδικασίες του Μίτος. Κάνοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις για αυτό που αναζητάμε, το mAIgov θα καθοδηγήσει, δίνοντας συνδυαστικές απαντήσεις.

Μέσα σε διάστημα 2.5 ωρών από την έναρξη λειτουργίας του, το mAIgov δέχθηκε περίπου 4.000 ερωτήσεις – γραπτές αλλά και φωνητικές – παρέχοντας πολύτιμες απαντήσεις. Ο βοηθός αρχικά διατίθεται δοκιμαστικά, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, τόσο θα «εκπαιδεύεται» και θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε όλο και περισσότερες ερωτήσεις.