Ιδανική για δημοσιογράφους, η νέα δημιουργία της Leica είναι η πρώτη κάμερα στον κόσμο που ενσωματώνει το σύστημα ασφαλών metadata, Content Credential.


Μια φωτογραφική μηχανή-σύμμαχο ενάντια στην παραπληροφόρηση φαίνεται πως κατασκεύασε η Leica, με το μοντέλο M11-P να είναι η πρώτη κάμερα στον κόσμο που ενσωματώνει το σύστημα ασφαλών metadata, Content Credential.

Η νέα δημιουργία της εταιρείας κατασκευάστηκε χάρη στην προσπάθεια του Content Authenticity Initiative (CAI), μιας ομάδας δημιουργών περιεχομένου, μηχανικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών που σκοπό έχουν να καταπολεμήσουν την μάστιγα της παραπληροφόρησης που κυριαρχεί στα media σε παγκόσμιο επίπεδο και να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του περιεχομένου. Έτσι έφτιαξαν από κοινού το Content Credentials.

Η Leica M11-P ενσωνατώνει το Content Credentials στις φωτογραφίες της τη στιγμή της καταγραφής τους, δημιουργώντας έτσι μία «αλυσίδα αυθεντικότητας» από την κάμερα στο cloud όπου μεταφέρεται το υλικό. Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει στους φωτογράφους να διατηρήσουν ένα βαθμό ελέγχου στο ρεπορτάζ τους και στο περιεχόμενο που προκύπτει από αυτό.

Πώς λειτουργεί όμως ακριβώς το Content Credential; Αυτό καταγράφει συγκεκριμένα metadata σχετικά με τη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί, όπως η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή της, η τοποθεσία, η ώρα και άλλες λεπτομέρειες. Τα δεδομένα αυτά ενσωματώνονται στη φωτογραφία χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογραφικό κλειδί και μπορούν εύκολα να πιστοποιηθούν online από τους ανθρώπους που θα τη δουν σε διάφορες πηγές.

Έτσι, κάθε φορά που κάποιος επεξεργάζεται τη φωτογραφία, οι αλλαγές καταγράφονται σε ένα νέο αρχείο το οποίο ενσωματώνεται ξανά σε αυτήν, ανανεώνοντας τη βάση δεδομένων του Content Credentials κάθε φορά που η φωτογραφία γίνεται shared στα social media.

Οι χρήστες που βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες μπορούν με ένα κλικ στο CR εικονίδιο να μελετήσουν όλο το ιστορικό της φωτογραφίας, μέχρι την πρώτη λήψη του φωτογράφου.

Η M11-P διαθέτει επίσης έναν BSI CMOS αισθητήρα των 60MP με επεξεργαστή Maestro-III και εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 256GB.