Το 95% των πάλαι ποτέ overhyped τεχνολογικών προϊόντων δεν αξίζει σήμερα απολύτως τίποτα!


Μπορεί μερικούς μήνες πριν όλος ο κόσμος να μιλούσε για τα NFTs, φαίνεται ωστόσο πως στη σημερινή μέρα τα πάλαι ποτέ overhyped τεχνολογικά προϊόντα έχουν για τα καλά ξεφουσκώσει ως προς το ενδιαφέρον που τότε είχαν δημιουργήσει στο κοινό! Κι αυτό μιας που σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την πλατφόρμα dappGambl (που ασχολείται κατά κύριο λόγο με τυχερά παιχνίδια και κρυπτονομίσματα), η αγορά των Non-Fungible Tokens (NFTs) έχει συρρικνωθεί σε συντριπτικό βαθμό.

Για όσες και όσους δεν το γνωρίζουν, τα NFTs είναι ψηφιακά αντικείμενα που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία, και βασική τους χρήση είναι η αγορά ψηφιακής τέχνης (ζωγραφικοί πίνακες, βίντεο, φωτογραφίες). Ένα άτομο που αγοράζει ένα NFT, αγοράζει ουσιαστικά μια απόδειξη ιδιοκτησίας του, με το αρχείο να μπορεί ωστόσο να διακινείται πολύ εύκολα στο διαδίκτυο.

Ο όγκος των συναλλαγών των NFTs έχει βουλιάξει πλέον σε μόλις 80 εκατομμύρια δολάρια εβδομαδιαίως, ενώ το 95% αυτών έχει σήμερα μηδενική αξία! Η ανάλυση του dappGambl αφορά σε 73.257 συλλογές NFT, δείγμα απολύτως αντιπροσωπευτικό για το σύνολο της εν λόγω αγοράς.

Η έρευνα δείχνει επιπλέον ότι το 79% των NFT συλλογών διαθέτουν σήμερα μεγάλο αριθμό tokens που παραμένουν χωρίς ιδιοκτήτες, ενδεικτικό της αναντιστοιχίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης των ψηφιακών αντικειμένων. Στην ίδια έρευνα γίνεται επίσης γνωστό ότι μόλις το 1% των NFTs ξεπερνά τα 6.000 δολάρια σε αξία.

Το 2021, όταν και ξεκίνησε η διεύρυνση της αγοράς των NFTs, διακινήθηκαν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαίες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου εκείνου του έτους, πληροφορία που δείχνει το μέγεθος της συρρίκνωσης του ενδιαφέροντος γύρω από αυτά.