Το συνδικάτο των συγγραφέων αναλαμβάνει δράση, δημιουργώντας νομικά κωλύματα στον κολοσσό της τεχνητής νοημοσύνης.


Μαζικές μηνύσεις φαίνεται πως αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η OpenAI, εταιρία κατασκευής του δημοφιλέστατου πλέον ChatGPT. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για τις ανάγκες παραγωγής περιεχομένου, με την τεχνολογία φυσικά της τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, το συνδικάτο των συγγραφέων (Author's Guild) μύνησε την εταιρία, καταθέτοντας καταγγελία στην Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Τα μέλη του ισχυρίζοναι ότι η OpenAI αντέγραψε το έργο συγγραφέων του για να εκπαιδεύσει το ΑΙ μοντέλο της και όλο αυτό δίχως να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια.

Ανάμεσα στους δημιουργούς του σωματίου που κινήθηκαν νομικά είναι και ο George R.R. Martin, δημιουργός της εμβληματικής σειράς βιβλίων Game of Thrones, που διασκευάστηκε τηλεοπτικά από το δίκτυο HBO και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises όλων των εποχών. Μαζί με τους συγγραφείς, νομικά κινήθηκαν και ανταγωνιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στην καταγγελία του Martin και 17 ακόμη συναδέλφων του, οι τόνοι ανεβαίνουν ιδιαιτέρως, με μια από τις διατυπώσεις τους να αναφέρει τα παρακάτω: «[τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα γνωστά ως LLM] μπορούν, να φτύνουν παράγωγα έργα: υλικό που βασίζεται, μιμείται, συνοψίζει ή παραφράζει τα έργα των εναγόντων και βλάπτει την δική τους αγορά».

Σημειώνεται ότι στα αιτήματα της μεγάλης απεργίας των σωματίων σεναριογράφων και ηθοποιών (WGA/ SAG-AFTRA) – που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο Hollywood – η διευθέτηση της κατάχρησης της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην ιεραρχία.

Για να δούμε λοιπόν, θα έχουμε να κάνουμε το προσεχές διάστημα με μια saga από AI wars που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν; Ψήνουμε ήδη ποπ-κορν…