Τι ακριβώς κάνουν τα μέλη τους, χρησιμοποιώντας ως πλατφόρμα τον κολοσσό του streaming;


Το Spotify φαίνεται πως χρησιμοποιούν τα μέλη συμμοριών από τη Σουηδία για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ της Σουηδικής εφημερίδας Svenska Dagbladet που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέλη διαφόρων εγκληματικών συμμοριών και οργανώσεων χρησιμοποιούν την δημοφιλή πλατφόρμα streaming μετατρέποντας τα χρήματα που έχουν αποκτήσει από παράνομες συναλλαγές (ληστείες, ναρκωτικά, απάτες, ακόμη και πληρωμένες δολοφονίες) σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν το εν λόγω συνάλλαγμα για να αγοράσουν ψεύτικα streams για καλλιτέχνες της gangster rap σκηνής που σχετίζονται μαζί τους και έπειτα εισπράττουν τα χρήματα που το Spotify υποχρεούται να παρέχει ως πληρωμή για τα δικαιώματα της μουσικής τους.

Το ρεπορτάζ της Svenska Dagbladet κατονομάζει μάλιστα τρία μέλη συμμοριών, όπως και έναν αστυνομικό που εμπλέκεται στην υπόθεση, η οποία μοιάζει να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ως προς τους τρόπους που μπορεί το οργανωμένο έγκλημα να χρησιμοποιεί πλατφόρμες όπως το Spotify.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στη Γαλλία, περίπου το 3% των streams υπηρεσιών όπως το Spotify είναι πλέον σαφής απάτη, με τους καλλιτέχνες της hip-hop σκηνής παγκοσμίως να σχετίζονται με το 84.5% των fake streams.

Για την ώρα, το Spotify από την πλευρά του δεν έχει προχωρήσει σε σχολιασμό του ρεπορτάζ της Σουηδικής εφημερίδας, πέρα από τον ισχυρισμό που κάνει λόγο για ελλιπή στοιχεία.

Για να δούμε λοιπόν, θα υπάρξουν περισσότερες έρευνες σχετικά το νέο αυτό πεδίο παρανομίας που μοιάζει να ανοίγεται στον τεχνολογικό κόσμο;

Με πληροφορίες από το Consequence of Sound.