Μια λαμπρή σελίδα για τον κόσμο της τεχνολογίας και της ιατρικής


Ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, όταν ένας 40χρονος ανάπηρος άνδρας κατάφερε να περπατήσει ξανά χάρη στη χρήση ΑΙ εμφυτευμάτων εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, ο Gert-Jan έμεινε ανάπηρος πριν μία δεκαετία, έπειτα από ένα ατύχημα με το ποδήλατό του. Το 2023, ερευνητές του Swiss Federal Institute of Technology στη Λωζάνη (EPFL) κατάφεραν να τον κάνουν να περπατήσει ξανά, χρησιμοποιώντας εμφυτεύματα εγκεφάλου και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο νεαρός άνδρας είχε καταφέρει μέσω εμφυτευμάτων να διαθέτει κάποια περιορισμένη κινητικότητα με χρήση ενός περπατητήρα με ρόδες, ωστόσο είχε φτάσει στα όρια της νευρολογικής ανάκαμψης. Ένα από τα εμφυτεύματα βρισκόταν ακριβώς πάνω από τον εγκέφαλό του, αποκωδικοποιώντας τα ηλεκτρικά σήματα που έδιναν εντολή για την κίνηση. Ο ίδιος επικοινωνούσε με ένα άλλο εμφύτευμα που ήταν συνδεδεμένο με το τμήμα της σπονδυλικής στήλης που είναι υπεύθυνο για την κίνηση των ποδιών. Μαζί, κατάφεραν να παρακάμψουν το τραυματισμένο τμήμα στο σώμα του, αποκαθιστώντας ασύρματα το σύνδεσμο μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Μετά από ένα χρόνο χρήσης της τεχνολογίας, αλλά και έντονης φυσικοθεραπείας, ο Gert-Jan είχε βελτιώσει την κίνησή του σε επίπεδο που μπορούσε να περπατήσει πλέον με πατερίτσες, ακόμα κι όταν οι συσκευές ήταν απενεργοποιημένες.

«Δημιουργήσαμε μία ασύρματη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία brain-computer interface (BCI), η οποία μετατρέπει τη σκέψη σε δράση», δήλωσε ο Gregoire Courtine, νευροεπιστήμονας του EPFL.

Μέσα στο διάστημα του ενός χρόνου, τα εμφυτεύματα βοήθησαν τον Gert-Jan να περπατά και να στέκεται όρθιος με μεγαλύτερη ευκολία, χωρίς τη χρήση των επιπλέον αισθητήρων κίνησης. Επιπλέον, ο άντρας μπορούσε να ανέβει σκάλες και να διασχίσει ανώμαλο έδαφος, κάτι που δεν ήταν εφικτό πιο πριν.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι μπορούσαν να προσαρμοστούν και να μάθουν από το χρήστη, αποτέλεσαν το κλειδί για το εν λόγω τεχνολογικό και ιατρικό επίτευγμα. Ο ασθενής εκπαίδευε συστηματικά το μοντέλο, το οποίο με τη σειρά του αποκωδικοποιούσε ποιες σκέψεις του αντιστοιχούσαν στις κινήσεις που ήθελε να κάνει, μια διαδικασία που κράτησε μάλιστα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.

«Ο ασθενής έπρεπε πρώτα να μάθει να χρησιμοποιεί τα σήματα του εγκεφάλου και εμείς έπρεπε να μάθουμε πώς να μεταφράζουμε αυτά τα σήματα σε διέγερση της σπονδυλικής στήλης. Δεν κράτησε πολύ. Μετά από λίγες συνεδρίες τα πάντα είχαν συνδεθεί» δήλωσε η Jocelyne Bloch, νευροχειρούργος του EPFL

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει έως τώρα δοκιμαστεί μόνο σε έναν άνθρωπο και ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για κάθε είδους τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνατότητες της ΑΙ φαίνεται πως πέρασαν ένα τεράστιο τεστ που δίνει ελπίδες για λαμπρά αποτελέσματα στο μέλλον.

Δείτε το σχετικό βίντεο