Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, για ένα κομβικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει


Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά στο να καταλήξει σε μία πολιτική συμφωνία για τον πρώτο νόμο παγκοσμίως που θα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη έκανε γνωστό η υπεύθυνη για την τεχνολογία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Margrethe Vestager.

Μία προκαταρκτική συμφωνία των μελών-κρατών της ΕΕ προώθησε τη δημιουργία του Artificial Intelligence Act προς ψηφοφορία από τους νομοθέτες στις 11 Μαΐου και αν αυτό περάσει, το Ευρωκοινοβούλιο θα εξετάσει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου μαζί με τα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν κατατεθεί νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Vestager τόνισε σε δηλώσεις της πως ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα διαφυλάσσει την καινοτομία που εισηγείται μέσω αυτής, περιορίζοντας ωστόσο το ρίσκο εμφάνισης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων από τις ανερχόμενες τεχνολογίες. Είναι άλλωστε γνωστό εδώ και μερικούς μήνες ότι νομοθέτες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν το σημείο τομής όπου θα διαφυλάσσεται η ισορροπία για την απρόσκοπτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να διαταραχθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και η δεοντολογία γύρω από δεκάδες τομείς της επιστήμης, της οικονομίας και άλλων πτυχών της καθημερινότητας.

Το EU AI Act αναμένεται να περάσει πριν το τέλος της χρονιάς, ωστόσο νομικοί υποστηρίζουν πως θα χρειαστεί μερικά χρόνια για να εφαρμοστεί πλήρως, με τη Vestager μάλιστα να ζητά ταχύτερη προσαρμογή. «Δεν υπάρχει λόγος να διστάσουμε και να περιμένουμε να περάσει η νομοθεσία για να επιταχύνουμε τον απαραίτητο διάλογο, για να προσφέρουμε τις αλλαγές σε όλα τα συστήματα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τεράστια επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια..

«Τώρα που όλοι έχουν την AI στα χέρια τους, δημιουργείται η ανάγκη να δείξουμε την απαραίτητη πολιτική πυγμή, για να διασφαλίσουμε πως όλοι θα μπορούν να την  χρησιμοποιούν με ασφάλεια μαζί με τις εκπληκτικές δυνατότητες που φέρνει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και των υπηρεσιών», συμπλήρωσε η ίδια.