Ο Sam Altman δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε η χρήση αυτής να μην ξεφύγει πέρα από ένα ορισμένο, ασφαλές πλαίσιο.


Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες τρομακτικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης έκρουσε ο δημιουργός του όλο και πιο δημοφιλούς το τελευταίο διάστημα, ChatGPT.

Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI που κατασκεύασε το ChatGPT, προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να μην απέχει και τόσο πολύ από την «δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από αυτήν.

Σε μια σειρά από tweets του που αναρτήθηκαν την περασμένη Κυριακή, ο Sam Altman δήλωσε ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον όπου πραγματοποιούνται σταθερά εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης είναι «ως επί το πλείστον καλή» και μπορεί να συμβεί γρήγορα, όπως ακριβώς είχε συμβεί όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα smartphones πριν από μερικά χρόνια.

Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε τους ακολούθους του ότι η κοινωνία θα χρειαστεί αυτή τη φορά χρόνο ώστε να προσαρμοστεί σε «κάτι τόσο μεγάλο».

«Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι κρίσιμη και θα χρειαστεί χρόνος. Παρ’ όλο που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της σημερινής γενιάς δεν είναι πολύ τρομακτικά, νομίζω ότι ενδεχομένως δεν είμαστε πολύ μακριά από το να γίνουν», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Sam Altman επισήμανε επίσης ότι η πρόκληση τώρα είναι «οι άνθρωποι να μην ταράζονται όταν μιλούν σε ένα chatbot, ακόμη και αν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει».

Οι δηλώσεις αυτές του Altman έρχονται λίγο καιρό μετά από τις απαντήσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Bing της Microsoft.

Προηγουμένως, ο Elon Musk, ο συνιδρυτής του OpenAI μαζί με τον Sam Altman,  δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η τεχνητή νοημοσύνη διέπεται από μεγάλες δυνατότητες – τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Και εκείνος με τη σειρά του τόνισε τότε ότι είναι απαραίτητες ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Musk στο δίκτυο CNBC, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Ποιος ξέρει λοιπόν τι μπορεί να δούμε σε 2-3 χρόνια από τώρα στο κομμάτι του ΑΙ…