Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Τόλης Παπαδημητρίου μιλάει στο Platform για τη θεατρική παράσταση «Μαύρη Σαμπούκα» και τις σειρές «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα» και «Μην Ψαρώνεις», λίγο πριν η παράσταση βγει σε καλοκαιρινή περιοδεία.


Όλα ξεκινούν από μια… λάθος διάρρηξη. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος (αλλά αυτό δεν θα το αποκαλύψουμε, spoiler δεν κάνουμε).

Είναι η μοίρα, είναι οι θεοί- και τα δύο ή τίποτα από αυτά- που συνωμότησαν για να φέρουν αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά; Το μόνο σίγουρο είναι πως, υπό άλλες συνθήκες, ο Βλάσης και το είδωλό του, ο δημιουργός του λαϊκού σουξέ «Μαύρη Σαμπούκα» δεν θα είχαν συναντηθεί ποτέ και δεν θα ανέπτυσσαν μια σχέση παράδοξα δυνατή.

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν με την ιστορία το hashtag #Pentheas, η Φουρέιρα και ο Αργυρός, τα απανωτά έκτακτα δελτία ειδήσεων, ο Tweety και τα αμέτρητα σφηνάκια, η απάντηση θα δοθεί επί σκηνής. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η «Μαύρη Σαμπούκα» είναι μια κωμωδία-ωδή στη φιλία που καλεί τους δύο βασικούς της χαρακτήρες να ζήσουν-και κυρίως να μοιραστούν- την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους!



Ο Τόλης Παπαδημητρίου, γνωστός μέσα από τα σενάρια-διαλόγους και ρόλους του σε αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές όπως «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα», «Μην Ψαρώνεις» και «Κάτι Χωρισμένα Παλικάρια», σκηνοθετεί, γράφει και πρωταγωνιστεί -μαζί με τον υπέροχο Αντώνη Στάμο- τη «Μαύρη Σαμπούκα», μία θεατρική κωμωδία που για έξι σεζόν παιζόταν με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα.

Με αφετηρία το Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Πέμπτη 6 Ιουλίου, η «Μαύρη Σαμπούκα» ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία. Λίγο πριν την έναρξη της περιοδείας που θα βρει το κωμικό δίδυμο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, είχαμε την ευκαιρία για μία σύντομη αλλά απολαυστική συζήτηση με τον Τόλη Παπαδημητρίου.

Τόλης Παπαδημητρίου και Αντώνης Στάμος

-«Μαύρη Σαμπούκα» σε περιοδεία. Την περιμένεις με αγωνία;

Την περιμένω πώς και πώς! Έχω αγωνία κι έχω ανυπομονησία. Θέλω το καλύτερο γιατί ξέρω πως και στην επαρχία μας περιμένουν πώς και πώς και θέλω να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών τους.

-Πώς νιώθεις για την αποδοχή του κόσμου στη συγκεκριμένη παράσταση και γιατί νομίζεις ότι άρεσε τόσο;

Χαίρομαι που ο κόσμος την έχει αγαπήσει τόσο αυτή την παράσταση. Νιώθω μια δικαίωση κάθε φορά που τελειώνει κι η «πλατεία» μας χειροκροτεί με όλη της τη δύναμη. Νομίζω αρέσει τόσο πολύ γιατί είμαστε απενοχοποιημένοι σ’ αυτό που κάνουμε και γιατί δίνουμε πραγματικά τα πάντα.

-Πώς, επίσης, νιώθεις δίπλα στον Αντώνη Στάμο; Φοβερή η χημεία μεταξύ σας;

Τον Αντώνη τον αγαπάω πολύ. Κι είναι και τρομερή η ασφάλεια που νιώθω όταν παίζω μαζί του. Είναι μοναδικός κωμικός!

-Πώς συνέλαβες την ιδέα για τη «Μαύρη Σαμπούκα» και στη συνέχεια γεννήθηκε η παράσταση; Το είχες ρίξει στα λικέρ τότε;

Αχαχαχαχα.. Όχι, δεν έπινα. Περνούσα όμως μια περίοδο μοναχικότητας.
Πώς ακριβώς συνέλαβα την ιδέα, δεν έχω ιδέα…



-Τι συναισθήματα, εμπειρίες και εικόνες σου βγάζει η συμμετοχή σου σε ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά σίριαλ όπως το «Μην Αρχίζεις την Μουρμούρα»; Σε αναγνωρίζουν έξω και σου δίνουν τη σειρά τους σε δημόσιες υπηρεσίες;

Η «Μουρμούρα» είναι οικογένεια. Κι είμαι πολύ τυχερός που έχω καταφέρει να είμαι μέρος αυτής της οικογένειας. Κι είναι και μεγάλο σχολείο. Έξω με αναγνωρίζουν, ναι… Και εκφράζονται με πολλή αγάπη. Χαίρομαι γι’ αυτό. Τη σειρά τους δεν τη δίνουν. Υπάρχουν και όρια! Αχχχαχαχαχαα..

-Θα δοκίμαζες κάποια άλλη μορφή κωμωδίας, όπως η stand-up κωμωδία;

Γιατί όχι; Αν νιώσω πως έχω να πω κάτι με αυτόν τον τρόπο, ναι, φυσικά!

-Μπορείς μέσα από την κωμωδία να μιλήσεις και για πράγματα που είναι πιο σοβαρά και αφορούν όλους;

Συμβαίνει, θέλεις δεν θέλεις. Επίσης, νομίζω είναι και ο μόνος τρόπος να πεις κάτι σοβαρό και να πιάσει τόπο. Πρέπει πρώτα να κάνεις τον άλλο να γελάσει για να του πεις αλήθεια, αλλιώς θα σε σκοτώσει. Ο Όσκαρ Ουάιλντ το λέει, δεν το λέω εγώ!

-Αισθάνεσαι πιο άνετα ή μάλλον αγαπάς περισσότερο το γράψιμο ή να παίζεις;

Ανάλογα την περίοδο. Ανάλογα τη φάση που περνάω. Και τα δύο τα αγαπώ.

-Πολυγραφότατος τηλεοπτικά και θεατρικά, ετοιμάζεις κάτι νέο για το φετινό φθινόπωρο; Κινηματογραφικά θα σε ξαναδούμε σύντομα;

Θεατρικά θα συνεχίσουμε – μάλλον – τη «Μαύρη Σαμπούκα» για λίγο. Μέχρι να είναι έτοιμο το νέο έργο μου. Όσο για τον κινηματογράφο θέλω πολύ. Θα γίνει κι αυτό στην ώρα του.

Περισσότερα για τις πόλεις που θα επισκεφτεί η «Μαύρη Σαμπούκα» και για εισιτήρια, στο VIVA.GR