Μας μιλάει για την Yolt Labs που Δημιουργούν "έξυπνα" applications, αυτοματοποιούν διαδικασίες και αυξάνουν τα κέρδη σας με κορυφαίες τεχνολογίες.


Πως σας ακούγονται αυτά; Smart Homes, Smart Hotels, λύσεις για τη γραμμή παραγωγής και πολλά άλλα. Η τεχνολογία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Θέλετε να συμβαδίσετε; Εάν εκμεταλλευτείτε τις εφαρμογές του IoT, η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη. Είτε επιλέξετε να τις εφαρμόσετε στην επιχείρηση είτε στην προσωπική σας ζωή, το IoT μπορεί να προσφέρει λύσεις που ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές! Το AI είναι πολλά παραπάνω από μια τρομακτική ιστορία ή μια ταινία: Είναι το μέλλον. Αλλά σιγουρευτείτε ότι θα βρίσκεστε στη μεριά τους, καλού κακού! Η ομάδα μας μπορεί να σας εξασφαλίσει μεγιστοποίηση των κερδών σας μέσω των τελευταίων τεχνολογιών ML και AI. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα είναι τα πιο πολύτιμα πράγματα στον κόσμο στις μέρες μας. Είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εκμεταλλευτείτε τα δεδομένα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το επιχειρηματικό ταξίδι της Yolt Labs ξεκίνησε όταν γνωρίστηκαν οι Σοφοκλής Κυρικλάκης και Άγγελος Σπυράτος. Μέσα από συζητήσεις συνειδητοποιήσαν ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή χημεία καθώς και κοινά όνειρα. Ένα από αυτά ήταν η ίδρυση δική τους εταιρείας πληροφορικής η οποία θα πρεσβεύει τις αξίες και τα πιστεύω τους με ένα μεγάλο portfolio υπηρεσιών, όπως αυτά που περιγράφονται στην αρχή του κειμένου.  Για την Yolt Labs μιλήσαμε με τον Σοφοκλή  Κυρικλάκη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
 
Το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης δόθηκε τη μέρα που γνωρίστηκαν 2 από τους ιδρυτές, εγώ (Σοφοκλής Κυρικλάκης) με τον Άγγελο Σπυράτο. Μέσα από συζητήσεις συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή χημεία καθώς και κοινά όνειρα. Ένα από αυτά ήταν η ίδρυση δική μας εταιρείας πληροφορικής η οποία θα πρεσβεύει τις αξίες και τα πιστεύω μας. Στην πορεία, συζητήθηκε η ένταξη και των άλλων δύο συνεταίρων (Δημήτρης Αγγέλου και Kostandin Tahiri) που θέλαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτό το εγχείρημα και πιστεύαμε σε αυτούς. Εξ’ αρχής είχαμε υψηλές προσδοκίες για το εγχείρημα. Στο μυαλό όλων μας ήταν ότι στα επόμενα χρόνια θα καταφέρναμε σταδιακά και παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχείρησης να αφοσιωθούμε πλήρως σε αυτήν εργασιακά, αξιοποιώντας την υπεραξία που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε από τις σπουδές και την εργασιακή μας εμπειρία. Κάθε ιδρυτικό μέλος πιστεύει πολύ στις ικανότητες των υπολοίπων, κάτι το οποίο πλέον έχει αρχίσει να μας επιβεβαιώνει. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, αυτό που προσδοκούσαμε εξ αρχής ήταν η παράλληλη ανάπτυξη των δικών μας προϊόντων βασισμένων σε τεχνολογίες AI, που θα βοηθούσαν τους ανθρώπους και τους επιχειρηματίες να βελτιώσουν αντίστοιχα τη δική τους παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Έτσι προέκυψαν και τα δύο πρώτα μας προϊόντα που αναπτύσσουμε παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας. Σίγουρα περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες, καθώς όλοι μας εργαζόμασταν και για άλλες εταιρείες. Αυτό σημαίνει όπως καταλαβαίνετε ότι “δουλεύαμε σε 2 δουλειές” για σχεδόν 2 χρόνια, αφιερώνοντας πάρα πολύ προσωπικό χρόνο, παίρναμε άδειες από τις δουλειές μας για να τρέξουμε υποχρεώσεις και projects για την εταιρεία και γενικότερα κάναμε πολλές προσωπικές θυσίες ώστε να το κάνουμε να δουλέψει. Είχαμε όμως βάλει στόχο να τα καταφέρουμε και να φτάσουμε τη Yolt Labs ψηλά. Μόλις τους τελευταίους 4 μήνες ήρθαμε οι δύο συνέταιροι 100% στην Yolt Labs και έκτοτε, όπως είναι και λογικό, η εταιρεία έχει πολύ ταχύτερη ανάπτυξη. 
 
Η Yolt Labs απευθύνεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που κατανοούν την χρησιμότητα και την υπεραξία που μπορεί να δημιουργήσουν οι υπηρεσίες που παρέχουμε. Οι βασικότερες από αυτές είναι: Artificial Intelligence & Machine Learning solutions, Software Development και Analytics. Προσφέρουμε προσαρμοσμένες λύσεις, εκμεταλλευόμενοι πάντα τις τελευταίες τεχνολογίες και έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών του συνεργάτη (δεν μας αρέσει ο όρος πελάτης). 
 
 
Έχουμε θέσει ως στόχο να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, καθώς και δικά μας  προϊόντα που προσδίδουν αξία στο χρήστη.  Θέλουμε να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη τους, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τους. Επιπρόσθετα, θέλουμε να συμβάλλουμε στην βελτίωση του επιπέδου του οικοσυστήματος των Software Houses στην Ελλάδα,  μέσα από τις αξίες και τις δράσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε στο μέλλον. 
Αυτό μας φέρνει και στο όραμα: Θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες και προϊόντα που έχουν θετικό και ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα.
 
Στη Yolt Labs, ο τρόπος δουλειάς μας ήταν εξαρχής βασισμένος στο μοντέλο του remote working. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για ευελιξία και απομακρυσμένη εργασία, ιδίως σε μια εποχή που οι τεχνολογίες το επιτρέπουν και το υποστηρίζουν. Στην ομάδα μας, έχουμε μέλη που εργάζονται από διάφορες τοποθεσίες, ακόμα και από διαφορετικές πόλεις ή χώρες. Για την ακρίβεια, ένας από τους ιδρυτές ζει στη Σουηδία! Με τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη οργάνωση, διασφαλίσουμε αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Δεν έχει αποτελέσει ποτέ πρόβλημα αυτό. Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι και οι δια ζώσης συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να εξαλείφονται τελείως. Χρειάζεται μια ισορροπία, όπως και στα πάντα άλλωστε!
 
Ως startup, διαπιστώνουμε έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Παρά τις ορισμένες θετικές εξελίξεις, πιστεύουμε ότι η συνολική υποστήριξη που παρέχεται από το κράτος παραμένει περιορισμένη. Η λήξη προγραμμάτων όπως το EquiFund έχει δημιουργήσει ένα κενό χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα πολλοί φιλόδοξοι επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πρόσβαση σε απαραίτητους πόρους. Είναι επιτακτική η ανάγκη για πιο ολοκληρωμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που πραγματικά ενθαρρύνει και ενισχύει τις ελληνικές επιχειρηματικές καινοτομίες. Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά και αξιόλογα ελληνικά funds τα οποία πραγματικά βοηθούν τις startups με pre-seed και seed fundings.
Στην δική μας περίπτωση η ίδρυση πήρε περίπου 1 μήνα. Ήμασταν και είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να πετύχουμε, οπότε δεν επιτρέψαμε να μας πτοήσει η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης. Σχετικά με τη φορολογία, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει ένα αρκετά ασταθές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, καθώς ανά μερικά χρόνια πραγματοποιούνται δραστικές αλλαγές. Αυτό, δυσκολεύει τη διαχείριση και τις προβλέψεις μέσα στις εταιρείες και προκαλεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας.
 
Στην Yolt Labs, πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι η ψηφιακή μετάβαση, η ασφάλεια των δεδομένων, η ανάγκη για ευελιξία καθώς και η ανταπόκριση στις συνεχείς αλλαγές. Παρέχουμε λύσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
 
Ανατρέχοντας στο παρελθόν μας, υπάρχουν σίγουρα πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε προσεγγίσει διαφορετικά, όπως συμβαίνει με κάθε αναπτυσσόμενο οργανισμό. Ωστόσο, αυτά τα βλέπουμε ως ευκαιρίες για εκμάθηση και βελτίωση. Έχουμε όλοι στη Yolt Labs ως mentality την συνεχή βελτίωση, τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Κοιτάζοντας το κοντινό μέλλον, μας φανταζόμαστε όχι μόνο να συνεχίζουμε να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στους πελάτες μας, αλλά επίσης να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των δικών μας προϊόντων. Πιστεύουμε ότι αυτό το υβριδικό μοντέλο θα ενισχύσει περαιτέρω την ενασχόληση μας με τις τελευταίες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους, θα βοηθήσει στην εδραίωση του brand μας και θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα της αγοράς, επωφελώντας έτσι τόσο τους πελάτες μας όσο και την δική μας ανάπτυξη.
 
Καταρχάς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κρίση μπορεί πράγματι να δημιουργήσει ευκαιρίες. Πολλές επιτυχημένες εταιρείες έχουν ιδρυθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από περιόδους κρίσης, επειδή οι κρίσεις συχνά αναγκάζουν τους ανθρώπους να σκεφτούν διαφορετικά και να αναζητήσουν νέες ιδέες και λύσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομίες και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η άποψή μας στη Yolt Labs είναι ότι η τεχνολογία, και ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, η ανάλυση δεδομένων και οι λύσεις IoT, είναι πεδία που προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές, να αυξήσουν την αποδοτικότητα, να μειώσουν το κόστος και να βρουν νέους τρόπους για να προσφέρουν αξία στους πελάτες τους. Η συμβουλή μας για κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας θα ήταν να αγκαλιάσει την τεχνολογία και την αλλαγή. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες σε τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, σχεδιασμό και ανάπτυξη λογισμικού, ανάλυση δεδομένων και IoT είναι πολύ περιζήτητες και θα συνεχίσουν να είναι στο μέλλον. Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτά τα πεδία, εφαρμόστε αυτές τις δεξιότητες σε πρακτικά προβλήματα και αναζητήστε ευκαιρίες για να δημιουργήσετε αξία και να κάνετε τη διαφορά. Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της επιμονής, της ευελιξίας και της διαρκούς μάθησης. Η αγορά εργασίας αλλάζει γρήγορα και πρέπει να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε και να αναπτυχθείτε μαζί της. Μην φοβάστε τις προκλήσεις, αλλά αντιμετωπίστε τις ως ευκαιρίες για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη.