Ο άνθρωπος-ρομπότ της ελληνικής stand-up κωμωδίας επιστρέφει στο Λοσάντζελε για 5 vegan friendly βραδιές ανακουφιστικής κωμωδίας.


Ο Μιχάλης Σεβαστέρης είναι από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις της ελληνικής stand-up comedy σκηνής. Δεν είναι μόνο ο τρόπος που μιλάει και στήνεται στη σκηνή, στην αρχή σε ξενίζει αλλά στη συνέχεια σε κερδίζει, είναι από τους πρώτους κωμικούς που αφιέρωσαν μία ολόκληρη παράσταση μιλώντας για τον βιγκανισμό (και όχι μόνο). Ο 29χρονος stand-up κωμικός είναι βίγκαν και συμφέρει.

Κάθε Παρασκευή του Ιουνίου, ίσως και πιο πέρα, στο φιλόξενο Λοσάντζελε Comedy Club της Αθήνας, ο Μιχάλης Σεβαστέρης συνδυάζει απολαυστικά τα καλύτερα κείμενα από την πρώτη του solo παράστασή «Είμαι Vegan», με ολόφρεσκο υλικό από την υπό κατασκευή δεύτερη δουλειά του «Αψυχώ». Για όσες Παρασκευές μένουν, μην τον χάσετε.

-Πού σε βρίσκουμε αυτό το διάστημα; Τι σου φέρνει το ελληνικό καλοκαίρι 2023; 

Το καλοκαίρι με φέρνει κυρίως στην part-time δουλειά μου, όπου ξεναγώ τουρίστες στο πρώτο νεκροταφείο. Τι συμβαίνει στη ζωή μου; 

-«Είμαι vegan». Τι… γεύση σου άφησε η πρώτη σου solo παράσταση; 

Χάρηκα που άρεσε στον κόσμο να ακούει τις περιπέτειες ενός βίγκαν στο οικογενειακό τραπέζι. Τώρα προσπαθώ να κινηθώ πιο μακριά από αυτό, να μην με έχει στο μυαλό του ο κόσμος μόνο σαν το βίγκαν. Εκτός αν τώρα γίνω γνωστός ως ο ξεναγός νεκροταφείων. Τότε, βίγκαν για πάντα!

-Καταπιάνεσαι με ένα θέμα όπως ο βιγκανισμός, που ακόμα και σήμερα περνάει μέσα από ένα πρίσμα ειρωνείας, αμφισβήτησης, ακόμα και λεκτικών επιθέσεων από πολλούς Έλληνες. Είναι οι παραστάσεις σου και μία αφορμή για συζητήσεις και διάλογο;

Σχεδόν πάντα ο κόσμος έρχεται στην παράσταση για να γελάσει, δεν έχει στο μυαλό του να τσακωθεί ή να μπει σε debate. Κρίμα, γιατί κρατάω το μικρόφωνο και θα είχα το πάνω χέρι. Αλλά η πιο συχνή ερώτηση είναι αν όντως είμαι βίγκαν και ναι είμαι 11 χρόνια τώρα. Βασικά, ήμουν 12 αλλά κατά λάθος έφαγα κρέας και μου έκοψε πόντο η ομοσπονδία. 

-Έχεις δεχτεί κάποιο ειρωνικό σχόλιο επί σκηνής ή βρίσκεσαι σε «ασφαλές» περιβάλλον;

Δεν ήταν ειρωνικό, αλλά μια περίεργη στιγμή ήταν όταν ένας κύριος ενώ έπαιζα μίλαγε δυνατά και του είπα με καλό τρόπο αν μπορεί λίγο πιο σιγά και μου απάντησε «ΜΠΕΤΑΤΖΗΣ ΕΙΜΑΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ».

-Πότε αποφάσισες να γίνεις vegan και τι έχεις δει μέσα από αυτή την απόφασή σου; 

Το πήρα απόφαση όταν απέκτησα για πρώτη φορά κατοικίδια, δυο γάτες. Ένιωσα πιο κοντά στα ζώα και άρχισα να ενημερώνομαι για αυτή την προσέγγιση και αφού αποφάσισα πως είμαι σύμφωνος με αυτή, άρχισα να το προσπαθώ και να αφαιρώ λίγα λίγα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή μου. Μια περίοδο στο τέλος της μετάβασής μου έτρωγα μόνο μύδια. Τι φάση; 

-Κάποιες φορές που σε έχω δει σε παραστάσεις, δεν δείχνεις τα συναισθήματά σου. Έχει να κάνει με το πόκερ που έπαιζες ή δεν έχεις πολύ ενέργεια επειδή δεν τρως κρέας; Κακή δική μου προσπάθεια για χιούμορ.

Πάντως το αστειάκι σου δεν έσπασε το pokerface μου! Η αλήθεια είναι πως έτσι ήμουν πάντα σαν άνθρωπος. Καμιά φορά παρεξηγούνται κιόλας. Μου κάνουν κάνα δώρο και ενώ όντως μου αρέσει λέω ανέκφραστος “ευχαριστώ. Είναι πολύ ωραίο” και δε μου ξαναπαίρνουν. 

-Πηγαίνοντας πίσω, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την stand-up κωμωδία; Θέμα τύχης και συγκυριών; Πώς θυμάσαι τις πρώτες σου εμφανίσεις στη σκηνή; 

Μετά από μια ερωτική απογοήτευση προσπάθησα να γράψω πρώτη φορά αστεία για να της τα στείλω και να την κερδίσω πίσω, στο δεύτερο αστείο με έκανε μπλοκ και είχα 7 σελίδες ακόμα που ήθελα να δοκιμάσω και έτσι ανέβηκα πρώτη φορά στη σκηνή. Με κάναν και εκεί μπλοκ. 

Την πρώτη φορά που ανέβηκα είχα πάρα πολύ άγχος, γιατί έπρεπε να υποκριθώ ότι έχω εκφράσεις και συναισθήματα. Τώρα το έχω βρει το κόλπο, ανεβαίνω σαν τον πραγματικό Μιχάλη και όλα πηγαίνουν καλά. Αρκεί να μη μου φέρουν κάνα δώρο απ’ το κοινό. 

-Πες μας κάποια πράγματα για τη νέα σου παράσταση με τίτλο «Αψυχώ». Ποιες λέξεις συνθέτουν τίτλο και για ποια πράγματα μιλάει; 

Επειδή μου έλεγαν όλοι πως είμαι ρομπότ χωρίς ψυχή, πήρα τον τίτλο του θρίλερ “Ψυχώ” και τον έκανα “Αψυχώ”. Να δω τώρα που τα ρομπότ είμαστε στην άνοδο τι θα κάνετε! 

Η παράσταση μιλάει για κάποιες πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου, όπως κάποιες φορές που παραλίγο να πεθάνω. Εκεί έδειξα λίγο συναίσθημα, οκ. Επίσης μιλάω για την προσπάθειά μου να καταφέρω να ζήσω από το σταντ απ στην Ελλάδα του 2023. Παραδόξως το ότι προσπαθώ να ζήσω από το σταντ απ δεν ήταν απ’ τους λόγους που πήγα να πεθάνω. Και με αυτή την ευχάριστη νότα εγώ θα σας αφήσω. Έχω να αλλάξω τις μπαταρίες μου.

Ταυτότητα παράστασης:

Best of «Είμαι Vegan & «Αψυχώ»
Μιχάλης Σεβαστέρης

Opening Act: Τάσος Αντωνίου

Λοσάντζελε Comedy Club, Κορυζή 4, Αθήνα 
Κάθε Παρασκευή έως και τις 30 Ιουνίου στις 21:00
Εισιτήριο: 10 €
Κρατήσεις εισιτηρίων: VIVA.GR και στο τηλέφωνο 210 9215740