Μας μιλάνε για τη Fancy Paws, που έχει ως moto το ‘’A pet-friendlier globe, one paw at a time.’’


Γνωρίζετε ότι στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αυτή τη στιγμή υπάρχουν παροχές που σχετίζονται με τα κατοικίδια; Εαν όχι, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε την Fancy Paws που μέσα από ένα Proof of Concept προσφέρουν μία ολιστική εμπειρία στους ιδιοκτήτες ζώων που επιθυμούν να ζουν πραγματικά με το κατοικίδιό τους μαζί και παντού! Για την ενδιαφέρουσα προσπάθεια τους μιλήσαμε με την Χριστίνα Ζαχαρούλη και τη Ρένα Καβαρνού. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.

Γνωριστήκαμε πρώτη φορά πριν ένα χρόνο περίπου στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικτής καινοτομίας, “The Digital Gate” που το διοργανώνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από σχετική έρευνα, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πρόκληση που επηρεάζει τόσο τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων όσο και τους ταξιδιώτες: την έλλειψη υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και προϊόντων που σχετίζονται με τα κατοικίδια. Αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων είναι επιβάτες αγχωμένοι και ταξιδιωτική εμπειρία μειωμένη.  Και κάπου εδώ έρχεται η Fancy Paws. Έχουμε σχεδιάσει μια λύση που αντιμετωπίζει ακριβώς το πρόβλημα αυτό και δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για τις ανάγκες των κατοικίδιών τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όχι μόνο! 

Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε μια ολιστική εμπειρία τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τους ιδιοκτήτες τους. Για να το επιτύχουμε αυτό, αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αντιμετωπίζει τις κύριες προκλήσεις και εισάγει νέες πρωτοβουλίες. Στο Proof of Concept που ήδη τρέχει στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αυτή τη στιγμή προσφέρουμε μία ολιστική εμπειρία στους ιδιοκτήτες ζώων που επιθυμούν να ζουν πραγματικά με το κατοικίδιό τους μαζί και παντού!
Ξεκινώντας από τα βασικά, το πιλοτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Ειδική portable pet-friendly κατασκευή για τις βιολογικές ανάγκες του κατοικίδιου εντός εσωτερικού χώρου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε περιοχές με μεγάλη κίνηση, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους
Αυτόματο πωλητή με όλα τα απαραίτητα για ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι με κατοικίδιο όπως είναι τροφές και αξεσουάρ για κατοικίδια
Κτηνιατρικές υπηρεσίες 24/7 μέσω QR code (vet-on-demand) σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος» (Ε.Δ.Κ.Ε - https://www.edke.gr/ ) ώστε να διασφαλίσουμε ένα ταξίδι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις αλλά και να δημιουργήσουμε μία database με το ιατρικό ιστορικό και τα χαρακτηριστικά των ζώων που ταξιδεύουν
Ιστοσελίδα με συγκεντρωμένες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω με δεδομένα από όλες τις αεροπορικές εταιρίες! https://fancypaws.gr/

 
Η αλήθεια είναι ότι το πιλοτικό μας πρόγραμμα στο Αεροδρόμιο είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τους ταξιδιώτες με αποτέλεσμα να ήμαστε ανάμεσα στις νικητήριες ομάδες που θα συνεχίσουν τη συνεργασία με το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Παράλληλα, αναπτύσσουμε το δίκτυό μας και βελτιώνουμε το project μας.
Μάλιστα, ήδη έχουμε ενταχθεί στο acceleration program του ACEin ώστε να εφαρμόσουμε το project και σε άλλους χώρους που υπάρχει ανάγκη όπως είναι:
• τα εμπορικά κέντρα 
• οι εσωτερικοί & εξωτερικοί χώροι εκδηλώσεων
• τα Δημοτικά πάρκα
• τα all-inclusive ξενοδοχεία 
• τα κρουαζιερόπλοια 
Άλλωστε, το moto μας είναι:  ‘’A pet-friendlier globe, one paw at a time.’’


Η ομάδα Fancy Paws αποτελείται από τους:
• Χριστίνα Ζαχαρούλη, Πολ. Μηχανικός 
• Ρένα Καβαρνού, Content Creator
• Μαρία Τσιττερού, HR Supervisor
• Δημήτρης Τσιούμαρης, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Στο άμεσο μέλλον θα εντάξουμε στο team μας τις ειδικότητες του web developer και του κτηνιάτρου.
Ο τρόπος δουλειάς όλων μας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της ψηφιοποίησης των εργασιών. 
Εμείς δουλεύουμε κυρίως με τη μορφή του remote work. Οι ρόλοι μεταξύ μας δεν είναι διακριτά διαχωρισμένοι, έτσι υπάρχει συνεχής συνεργασία. Οι διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες και εφαρμογές επικοινωνίας έχουν καταστήσει ευκολότερη την οργάνωση και παραγωγικότητα της ομάδας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε διαφορετικές τοποθεσίες. Για παράδειγμα,  η Χριστίνα μένει στη Λάρισα ενώ οι υπόλοιποι στην Αθήνα. Επίσης, από τη διαχείριση του έργου μέχρι την αυτοματοποίηση του, όπως είναι το συνεχές monitoring του αυτόματου πωλητή, αλληλοεπιδρούμε και εξυπηρετούμαστε μέσω applications. Η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας καθιστά τη διαδικασία πιο ευέλικτη, συνδεδεμένη και διεθνή. Ωστόσο, αυτό που παραμένει σταθερό από την αρχή έως σήμερα είναι η υποστήριξη και ο σεβασμός μεταξύ μας. 

Στην Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε πολλές πρωτοβουλίες και προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κίνητρα και υποστήριξη στους νέους start-uppers, όπως είναι η  πρόσφατη ίδρυση και λειτουργία του Elevate Greece. 
Ακόμη, υπάρχουν: 
• Προγράμματα χρηματοδοτικής υποστήριξης όπως επιδοτήσεις, εγγυήσεις δανείων και κεφάλαια επιχειρηματικού κεφαλαίου που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ίδρυση και την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
Εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων επιχειρηματιών, παρέχοντας τους τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να ξεκινήσουν και να διαχειριστούν μια επιχείρηση, όπως είναι τα incubations hubs, διάφορα acceleration programs και τα συνέδρια για την διάδοση της καινοτομίας.
Η Fancy Paws είναι σε διαδικασία σύστασης εταιρίας χωρίς όμως να αντιμετωπίσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Αρκετά θετικό είναι ότι έχουμε σημαντική υποστήριξη από το pet community άρα και από τις άλλες startups που ασχολούνται με κατοικίδια.

 Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα μια σειρά από προκλήσεις λόγω της συνεχούς εξέλιξης του παγκόσμιου επιχειρείν  και των τεχνολογικών εξελίξεων. Μερικές από αυτές που έχουμε συναντήσει εμείς, είναι:
Τεχνολογική αλλαγή: Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως η ΑΙ και το IoT, μας ωθεί να προσαρμοζόμαστε και να εκμεταλλευόμαστε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και δυνατότητες
• Οι αλλαγές στις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές του target-group μας, καθώς και ο ανταγωνισμός, αυξάνουν την ανάγκη για καινοτομία και ευελιξία από μεριάς μας
• Οι χρήστες πια έχουν αυξημένη ευαισθησία σε θέματα όπως η βιωσιμότητα και η κοινωνική ευθύνη. Έτσι, εντάσσουμε αυτές τις πτυχές στην επιχειρηματική μας στρατηγική και λειτουργία.

Έχοντας ως κίνητρο την απήχηση που έχει το project, η προτεραιότητά μας παραμένει η βελτιστοποίησή του ώστε να εξυπηρετεί το χρήστη όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας παρακολουθούμε συνεχώς την πρόοδό του και κάνουμε προσαρμογές. Η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν κόσμο φιλικό προς τα κατοικίδια, έναν κόσμο που κατανοεί και αποδέχεται τη σημασία των τετράποδων φίλων μας. Η ιδέα του να έχει κανείς κατοικίδιο μπορεί στην αρχή να μας ενθουσιάσει, όμως στην πορεία δυστυχώς μπορεί να προσθέσει επιπλέον άγχος, ειδικά όταν θέλουμε να έχουμε μαζί μας το αγαπημένο μας κατοικίδιο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στα ταξίδια! Η παγκόσμια αγορά των ιδιοκτητών ζώων αναμφισβήτητα αυξάνεται συνεχώς, αποτελώντας μία αξιοσημείωτη επιχειρηματική ευκαιρία αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις ανάγκες που προκύπτουν όταν συμβιώνεις με κατοικίδια. Η παροχή υπηρεσιών, προϊόντων και εγκαταστάσεων για τα κατοικίδια σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξήσει τόσο τα κέρδη, αλλά και να έχει θετική επίδραση στο προφίλ μιας εταιρείας/οργανισμού/Δήμου κλπ.

 Οι κρίσεις συνήθως συνοδεύονται από αλλαγές στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, και αυτές οι αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τους ανθρώπους που είναι προετοιμασμένοι και ανοιχτοί στην καινοτομία.
Μερικές συμβουλές που μας βοήθησαν στην αρχή ήταν: 
• Να συνεχίσουμε να αποκτούμε γνώσεις και να αναπτύσσουμε προσωπικές δεξιότητες για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.
• Να επενδύουμε στο network. Η επαφή με άλλους επαγγελματίες, η συμμετοχή σε συναντήσεις και εκδηλώσεις σχετικές με το project μας, βοηθούν να ανακαλύψουμε ευκαιρίες εργασίας και να πάρουμε συμβουλές και υποστήριξη. 
• “Be brave enough to suck at something new.” Μην φοβάστε να προσπαθήσετε νέα πράγματα και να αντιμετωπίσετε προκλήσεις. Η μάθηση από τις αποτυχίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε και να προχωρήσετε στην καριέρα σας.

https://fancypaws.gr